Torsdag ble Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, utlevert til Italia der han er dømt til 12 års fengsel for terrorplanlegging.
Brynjar Meling, som snart har vært Krekars advokat i 18 år, reagerer i VG og kaller dette en skammens dag for alle som ikke har hindret utlevering av det Meling mener er en «åpenbart uskyldig mann».
– En skammens dag for PST, for Riksadvokaten, for Oslo tingrett, for Borgarting lagmannsrett, for Høyesterett, for regjeringen, for Høyre, for Venstre, for KrF, for regjeringen, for opposisjonen, sier han til avisa.
«Mulla Meling!!»
I kjølvannet av utleveringen har flere politikere publisert hurra-rop i sosiale medier i glede over at Krekar er ute av landet. En av dem er 1. nestleder i Frp og tidligere justisminister, Sylvi Listhaug.
«Dette er en gledens dag! Endelig er Norge kvitt terroristen Mullah Krekar! Dette må feires🎉😁👍», skriver hun på sin Facebook-profil.
Det har skapt et opprør mot Meling i kommentarfeltet, og blant de foreløpige 1700 kommentarene finner man tekster som:
«Hva skal Meling nåa? Nave? Foreslår spleiselag på flybillett for han også!»
«Huffda, det var leit. Nå mistet Djevelens Advokat sin melkeku.»
«Noen som vet om de tok med seg Meling også? Det hadde vært det optimale.»
«Tok han ikke med seg advokaten? Mulla Meling!!»
«Kanskje skulle disse advokatene som forsvarer kriminelle få føle litt hva skam betyr.»
Også nylig avgåtte justisminister Jøran Kallmyr (Frp) kommenterer utleveringen, og skriver på Twitter at det ikke er noen grunn til at mulla Krekar skal komme tilbake til Norge.
«Skikkelig ugreit»
Advokat Maria Hessen Jacobsen er blant dem som reagerer sterk på hvordan Meling identifiseres med sin klient, og minner om at det ikke skal skje.
«Dette er milde varianter. Skikkelig ugreit. Forsvarer skal ikke identifiseres med klient. Uansett», skriver Hessen Jacobsen i en Facebook-oppdatering.
Også hun får støtte i kommentarfeltet, slik som:
«Meling har gjort det som en forsvarer skal gjøre, nemlig å gi sin klient (som forøvrig jeg personlig har et totalt fravær av empati for) det best forsvar han kan gi.»
«Meling er en glimrende advokat - uten forsvarere går det til helvete med oss alle sammen. En anstendig rettstat trenger at dere jurister og advokater står med rak rygg og forsvarer enhvers rettigheter. Hatten av for ham.»
«Ikke bra. Men klarer folk å ta seg sammen? Usikker.»
«Så enig Maria!»
- Et mer synlig problem
- Dette synes jeg var skikkelig ugreit. Nå ser jeg at Sylvi Listhaug og flere andre politikere som feirer er påpasselige med ikke å skrive noe om advokaten, i motsetning til i fjor. Likevel forstår de hvilke reaksjoner dette skaper og jeg mener derfor at de har et ansvar for kommentarfeltet, utdyper Maria Hessen Jacobsen til Advokatbladet.
Hun har ganske nylig vært forsvarer i fem Darkroom-saker. Da fikk hun selv stygge kommentarer og det var mange som mente at hun burde levere tilbake bevillingen.
- Det skikkelig ugreit og ubehagelig, men mildt sammenliknet med hva som spys ut mot Meling.
At advokater identifiseres med sin klient har blitt et mer synlig problem, mener Hessen Jacobsen.
- Det man før snakket om i stuen sin, kommer ut på sosiale medier. Det virker på meg som om terskelen er lavere når man omgir seg med folk på nettet som gir uttrykk for det samme. Man senker terskelen for hva som er greit og anstendig å si.
På Twitter gir også Meling uttrykk for at Sylvi Listhaug opptrer uansvarlig, og spør om ikke statsminister Erna Solberg er stolt av at Listhaug har vært justisminister under hennes ledelse.
- Ødeleggende for rettsstaten
Dette er ikke første gang at Meling får gjennomgå som Krekars forsvarer. I fjor sommer skrev Advokatbladet om hvordan Tønsberg-advokat Jon Anders Hasle så varsellampene blinke i kommentarfeltene til sosiale medier.
Meling fikk blant annet kritikk av tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, etter at han omtalte Italia som en bananrepublikk i VG.
– Hvis man hamrer løs på en av rettstatens aktører over tid, i dette tilfelle advokaten, vil det kunne være ødeleggende for en rettsstat fordi advokater ikke lenger vil ha samme gjennomslagskraft, sa Hasle, og fikk støtte fra Advokatforeningen, som mente det var på sin plass med en påminnelse om forsvarernes rolle.
- Forsvareren skal ivareta tiltaltes interesser i saken. Forsvarerens oppgave er ikke å presentere den objektive sannhet, eller å fremstille saken på en balansert og nyansert måte. Oppgaven med å bevise tiltaltes skyld påligger påtalemyndigheten. På et samfunnsmessig nivå er håpet at helheten i aktors og forsvarers bevisførsel og prosedyre, gir et tilstrekkelig godt bilde av hva som har foregått til at dommerne kan treffe en riktig avgjørelse, sa generalsekretær Merete Smith.