Sjef for Økokrim Pål Lønseth

Økokrim har siktet tidligere Bull Årstad-partner for grovt bedrageri

Det er kun avdøde Per Asle Ousdal som er siktet i saken.

Publisert Sist oppdatert

Økokrim har tatt ut siktelse i norgeshistoriens største advokatskandale. Det er overfor statskanalen at den sentrale enhet for etterforsking og påtale av økonomisk kriminalitet bekrefter at den avdøde advokaten Per Asle Ousdal er siktet for grovt bedrageri. 

– Økokrim etterforsker fortsatt saken knyttet til lånebedragerier i Rogaland. Det er gjennomført flere avhør, men vi ønsker ikke å gå i detaljer om hvem som er avhørt eller hvor mange, sier førstestatsadvokat Geir Kavlie til NRK. 

Grovt bedrageri straffes med fengsel inntil 6 år, jf. straffeloven § 372, jf. § 371. Men Ousdal er død, og rettslig partsevne for fysiske personer opphører ved død. I flere saker ser vi likevel at døde personer siktes, og vi har flere eksempler fra drapssaker de seneste årene. 

I flere saker der gjerningspersonen er død på tidspunktet politiet starter sin etterforskning, oppnevnes forsvarer. Det er foreløpig ukjent hvem som eventuelt skal forsvare Ousdal.

Flere avhør

Kavlie i Økokrim opplyser at det er gjennomført flere avhør knyttet til etterforskningen av saken.

– Økokrim etterforsker fortsatt saken knyttet til lånebedragerier i Rogaland. Det er gjennomført flere avhør. 

Men Kavlie ønsker ikke å fortelle hvem som er avhørt. 

- Vi vil ikke gå i detaljer om verken hvem som er avhørt eller hvor mange, sier førstestatsadvokaten til NRK. 

Bare Ousdal som er siktet

Ingen andre skal være siktet i saken. Heller ikke gjenlevende enke etter Ousdal, som ble politianmeldt av kreditorgruppen hos Selmer i sommer.

– Den er kun den avdøde advokaten fra Sandnes har status som siktet. Det er ingen flere siktede i saken, sier påtaleansvarlig. 

Kavlie forteller til NRK at Økokrim har fortløpende dialog med Finanstilsynet og Tilsynsrådet for advokatvirksomhet, og avventer deres rapporter. 

Ousdal trådte ut av partnerskapet i Bull Årstad den 31. desember i fjor. Firmaet politianmeldte ham den 31. mai i år, og tre dager senere tok han sitt eget liv. Kort tid etter at saken ble offentlig kjent, skrev Bull Årstad på sine nettsider at det er trist og sterkt beklagelig at «firmaet ser ut til å være ført bak lyset», og at firmaet er «overrasket over det de har funnet ut den seneste tiden.». 

 Etterforskningen til Økokrim vil fortsette utover høsten. 

Powered by Labrador CMS