Tidligere i år skrev Advokatbladet at Mira Levánd Bergsland hadde tiltrådt som partner i Bull etter tolv år i Wikborg Rein.
Nå har også Hanna Beyer Olaussen forlatt sin partnerstilling i Wikborg Rein, også hun til fordel for Bull. I Wikborg Rein har hun vært siden 2018. Hun hadde partnerstatus i omtrent tre år.
- Bulls kultur betyr mye for meg; en kultur som legger til rette for like muligheter uavhengig av bakgrunn, kjønn og alder. Bull jobber for å ha en god balanse mellom kvinner og menn i partnerskapet, og det at Bull nå har en kvinneandel på 35 prosent, viser at firmaet tar dette på alvor, sier hun.
Seks år i Wikborg Rein
Kvinneandel i Bull
Bull har som mål om å øke kvinneandelen i partnerskapet til minst 40
prosent. De har opprettet en partnerrekrutteringsgruppe og et
vurderingsverktøy, som skal være med på å bidra til dette. Ved utgangen av 2023
var 45 av Bulls 86 medarbeidere kvinner (52 prosent) og 41 var menn (48
prosent).
Etter seks år i Wikborg Rein, trekker hun særlig frem den sterke kundegruppen til sitt tidligere firma.
- Wikborg Rein er et firma med en bred og sterk kundegruppe, og det å møte så mange forskjellige behov og problemstillinger har utviklet meg og min fagkompetanse. Det har vært lærerik tid, og det har vært inspirerende å jobbe sammen med så mange flinke kollegaer, sier hun.
Hun tilføyer at Wikborg Rein er en fin arbeidsplass som legger til rette for at medarbeiderne skal trives og lykkes.
- Flere har forlatt Wikborg Rein på nyåret. Hva tror du er hovedårsaken til dette?
- Det tror jeg skyldes tilfeldigheter. Det er naturlig og sunt for konkurransen at det er en viss rullering, også på partnernivå, også i de store firmaene. Samlet tror jeg det er bra for utviklingen av advokatvirksomheten i Norge.
- Bull passer meg perfekt
Olaussen er teknologiadvokat, og skal jobbe i IP- og teknologiteamet i Bull. Hun er rangert i Legal 500 både innen immaterialrett og TMT, og har ved flere anledninger blitt anerkjent i Finansavisens årlige kåring for «immaterialrett og for «varehandel».
- Jeg har jobbet med IP og teknologi siden jeg begynte som advokat i 2004: så IP og teknologiteamet i Bull passer perfekt for meg. Immaterialrett og teknologi har vært et satsingsområder i Bull lenge, og det å jobbe med områder som er sentrale i firmaet er viktig for meg, sier hun.
- Det er også inspirerende å
bli en del av et fagmiljø og som har tradisjon for å være blant Norges største
og mest anerkjente, og som i tillegg aktivt søker å utvikle tjenestene sine til
markedets behov. Jeg kjenner flere av advokatene i Bull
godt fra tidligere firmaer, forteller hun videre.
Bulls immaterialretts- og teknologigruppe kan for øvrig vise til en solid utvikling de siste årene, og ble i fjor blant annet styrket med KI-ekspert Christian Bendiksen.
- Balanse ikke bare et spørsmål om arbeidstimer
En bedre «work–life balance» er heller ikke i seg selv noen årsak til partnerbyttet.
- For meg er balanse ikke bare et spørsmål om antall arbeidstimer, men om innholdet i det man gjør.
- Jeg kan oppleve balanse selv i perioder med høyt arbeidsvolum, hvis jeg føler at arbeidet mitt er meningsfylt og givende, sier partneren.
Det å ha godt samarbeid, varierte
og utfordrende oppgaver, som lar henne kjenne at hun bidrar positivt til firmaet
og klientenes suksess, gir henne energi og opprettholder en god balanse, forteller hun.
Inntekt ingen faktor
Hele 73 advokater hadde en inntekt på over 20 millioner kroner i 2022, mot 62 i 2021. Blant disse er det bare sju kvinner. Blant de ti kvinnelige advokatene med høyest inntekt, var det kun én fra Wikborg Rein.
Potensiell økt inntekt var heller ingen årsak til byttet, ifølge Olaussen.
- Det er ikke en enkel sak å tjene så store penger som advokat, og de som oppnår dette, er flinke både til å drive forretning og som advokater. Det kreves mye tid og krefter for å lykkes. Men penger og ønsker om økt inntjening har ingen sammenheng med byttet av firma, sier hun.
Merker forskjell på fullmektiger
Olaussen har bred erfaring som advokat: Svensson Nøkleby, Wiersholm, Ræder Bing, Wikborg Rein og nå Bull, er alle firma hun har vært innom.
Alternativ erfaring besitter hun også: Hun har psykologi-grunnfag fra Universitetet i Bergen, og er også utdannet vernepleier fra Høyskolen i Akershus. Erfaring fra BI i kraft av bedriftsøkonomisk analyse, besitter hun også.
- Det har vært noen skifter i løpet av 20 år, noe som primært skyldes tilfeldigheter. Jeg har trivdes godt i alle firmaene jeg har vært i, og jeg synes at jeg har vært heldig som har fått så mange muligheter til å utvide min kompetanse og erfaring, sier hun.
- Generelt tror jeg at det er bra å ha en variert bakgrunn når man jobber som advokat. Vi merker ofte at de fullmektigene som har det, kommer raskere inn i jobben, sier hun.
- Sterk drivkraft
Stian Sørensen Schilvold, leder for IP- og teknologi i Bull, tror Olausesens profil vil passe som hånd i hanske med advokatfirmaets visjoner.
– Vi er skikkelig glade for at Olaussen ønsker å bli en del av IP- og teknologiteamet i Bull. Hun er en anerkjent profil innenfor sine fagområder, har en sterk drivkraft og utfyller kompetansen i teamet vårt godt, sier Schilvold.
- De immaterielle verdiene er gjerne sentrale, særlig ved transaksjoner som involverer teknologiselskaper, og da er Olaussens kompetanse på tvers av IP- og transaksjonsområdene særlig relevant, fortsetter han.
Medlem av Advokatforeningens lovutvalg
Den nybakte Bull-partneren har et åpenbart sterkt juridisk faglig engasjement, og er blant annet medlem av Advokatforeningens lovutvalg for immaterialrett og markedsrett.
- Det er et spennende verv. Vi er nå i ferd med å levere høringsuttalelse på gjennomføring av digitalmarkedsdirektivet og nett- og videresendingsdirektivet. Arbeidet i lovutvalget er både faglig inspirerende og hyggelig. Det er dessuten en veldig fin måte å bidra inn i rettsutviklingen i Norge på områder jeg har jobbet med i nærmere 20 år, sier hun.