Codex ville nekte advokat partshjelp av Juristforbundet
Oslo tingrett har bestemt at Thorsteinn Skansbo får bruke Juristforbundet som partshjelp etter at han fikk sparken i Codex da han vurderte ny jobb.
Skansbo mener han urettmessig ble suspendert og avskjediget - samt led økonomisk tap etter at aksjene han eide i Codex ble tvangssolgt da han måtte forlate selskapet etter å ha sett på muligheten til å bytte arbeidsgiver, men valgte å bli værende. Nå får han bruke Juristforbundet som partshjelp - mot Codex` vilje.
– Selv om det var forventet, er det gledelig at retten kom til denne avgjørelsen. Slik vi opplever det, har Juristforbundet erklært partshjelp fordi man etter en gjennomgang av stevning og tilsvar mener at avskjeden er urettmessig og at saken reiser prinsipielle spørsmål. Når Skansbo befinner seg i den vanskelige situasjonen han er , er det viktig å oppleve at forbundet støtter ham denne måten, påpeker Skansbos advokat Alf Kåre Knudsen til Advokatbladet.no.
Tvistetemaet er hvorvidt det var i strid med hans lojalitetsplikt å forhandle om å overta deler av et annet advokatselskap for å ta ansettelse der uten å informere advokatfirmaet. Juristforbundet mener det ikke var tilfellet.
Norges Juristforbund mener Codex forfekter et syn som innebærer en betydelig skjerping av advokaters lojalitetsplikt sammenlignet med gjeldende rett.
Forbundet mener samtidig at de har rettslig interesse i saken, ettersom resultatet vil kunne få stor betydning for mange av forbundets medlemmer.
Codex mener på sin side at Skansbo må nektes partshjelp da vilkårene for dette ikke er oppfylt. De mener tvisten ikke gjelder spørsmålet om generell opplysningsplikt om nytt arbeidsforhold, men hvorvidt det er avskjedsgrunn om en partner eller aksjonær bevisst forsøker å forlede styret ved å gi uriktige opplysninger for uberettiget å tjene egen vinning, samt fremme personlige interesser uten å forelegge muligheten for arbeidsgiver.
- Vi vil presisere at Skansbo ikke fikk avskjed fordi han vurderte å begynne i et annet firma. Vi ønsker imidlertid ikke å bidra til ytterligere prosedering av saken i media, da ingen av partene er tjent med det. Aksjene Thorsteinn Skansbo eide via Skansbo Holding AS er ikke tvangssolgt, men tilbakeført til advokatfirmaet da det kun er ansatte som kan eie aksjer i firmaet, skriver Codex` advokat Jan Fougner i en e-post til Advokatbladet.no.
Han understreker at kjennelsen kun gjelder partsrepresentasjon for Thorsteinn Skansbo. Skansbo Holding AS er også part i saken.
Codex mener Juristforbundet tar feil når det anfører at saken reiser prinsipielle spørsmål og at utfallet vil kunne få stor betydning for mange av Juristforbundets medlemmer. De mener saken tvert i mot er svært konkret og ikke reiser spørsmål av prinsipiell betydning.
Oslo tingrett mener at det faktum som er grunnlaget for tvisten fremstår relativt typisk for tvister mellom advokatfirmaer og advokater i forbindelse med advokaters overgang til nytt advokatselskap. Det er ifølge retten ikke primært avklaring av faktum, men avklaring av juridiske grenser, som står sentralt.
Som følge av dette finner retten at temaet saken gjelder er av prinsipiell betydning for Juristforbundets medlemmer. Retten tilføyer at det gjelder enten disse allerede er partnere (deleiere) i eksisterende advokatfirmaet eller om eierskap først blir aktuelt ved overgang til nytt advokatfirma. Retten finner også at grensen vil kunne få en viss smitteeffekt for advokater som skifter advokatfirma uten at de har eierandeler hos nåværende eller fremtidig advokatselskap.
Retten finner etter dette at saken ligger innenfor Juristforbundets formål og naturlige virkeområde og at utfallet av saken har tilstrekkelig prinsipiell interesse, og at partshjelp må tillates. Det er satt av fire dager til saken som kommer opp for Oslo tingrett 12. til 15. april 2016.