Hun kom inn på Ivy League-universitetet Cornell som eneste jusstudent fra Norge
Hedvig Haggren Røhne (24) skal til USA og studere ved et av verdens beste universiteter dette semesteret. I fjor gjorde Sigve Nærø Innselset (28) det samme. Her kan du lese om hvordan det er å studere blant de aller beste.
Listen over Ivy League universiteter teller åtte universiteter, alle lokalisert i USA. De mest kjente Ivy League universitetene er Harvard og Yale, men samtlige anses for å være blant de fremste institusjonene for høyere utdanning i verden.
Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo er det eneste juridiske fakultetet som har en avtale med en Law School i Ivy-league, nemlig Cornell. UiO har én utvekslingsplass i semesteret ved Cornell Law School. Avtalen mellom UiO og Cornell Law er altså den eneste utvekslingsplassen som er tilgjengelig for norske jusstudenter hva gjelder Ivy League.
Annonse
Dette semesteret er det Hedvig Haggren Røhne (24) som er blitt utvalgt.
Ivy League-universiteter
Universitet
Grunnlagt
Delstat
Brown University
1764
Rhode Island
Columbia University
1754
New York
Cornell University
1865
New York
Dartmouth College
1769
New Hampshire
Harvard University
1636
Massachusetts
University of Pennsylvania
1740
Pennsylvania
Princeton University
1746
New Jersey
Yale University
1701
Connecticut
- For øyeblikket studerer jeg på femte avdeling av rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Jeg begynte å utforske muligheten for å studere ved Cornell for noen år siden. Ideen om å studere ved en Ivy League-institusjon var både spennende og unik for meg.
- Da søknadsfristen nærmet seg, bestemte jeg meg relativt spontant for å gi det et forsøk. Det er jeg glad for.
Omfattende søknadsprosesser
For å få innpass på Cornell må du gjennom to søknadsprosesser. Den første er UiOs søknadsprosess. Den som har kommet lengst på studiet og fått de beste karakterene, blant de øvrige søkerne, blir valgt. Dersom søkere har kommet like langt bestemmer karakterene hvem som blir nominert av UiO.
Når man har blitt nominert av UiO, må man gjennom en ny prosess hos Cornell.
- Når selve søknaden ble akseptert, begynte en ny runde med dokumentasjonsarbeid. Spesielt med visum, som var betydelig mer omfattende og kostbart enn hva jeg hadde forutsett. Dette krevde blant annet at jeg gjennomførte et fysisk intervju ved ambassaden. For å forberede dette, måtte jeg fylle ut flere skjemaer. I tillegg måtte jeg legge ved et arbeidsbrev og annen dokumentasjon.
- Ut over dette stilte Cornell med ytterligere krav, som en rekke vaksiner, en offisiell bekreftelse fra lege om at jeg har hatt vannkopper og en obligatorisk helseforsikring. Å skaffe seg bolig, øvrige forsikringer og liknende var også en del av prosessen. Til tross for utfordringene var det hele svært lærerikt og en verdifull erfaring, fortsetter hun.
Dyrt
- Hva er skolepengene på Cornell, og hva dekker stipendet du vil få?
- Som student fra UiO er jeg så heldig å slippe å betale skolepenger for å studere ved Cornell, men skoleplassen koster egentlig rundt 85.000 dollar i året. Man må ha en amerikansk helseforsikring for å få lov til å gå ved skolen, og den koster mellom 20.000 til 25 000 kroner for et semester.
Selv om skolepengene dekkes av fakultetet, er prosessen likevel svært kostbar.
- Hele prosessen har vist seg å være betydelig dyrere enn jeg opprinnelig hadde forventet. For å dekke nødvendige forhåndsutgifter som visum, vaksiner, helseforsikring, og diverse avgifter til skolen, har jeg brukt flere titusener av kroner. Dette har gjort at jeg har måttet benytte en god del av sparepengene mine. I tillegg har det vært utgifter til forsikring, depositum for leilighet, flybilletter, med mer, sier Hedvig.
- At en dollar koster elleve kroner hjelper jo heller ikke på.
- Alltid vært en drøm
- Hva ser du mest frem til med oppholdet ved Cornell?
- Jeg har alltid drømt om å bo i et annet land, så jeg ser virkelig frem til å oppleve den amerikanske kulturen og forhåpentligvis få tid til mye sprell i løpet av oppholdet!
- Jeg gleder meg også til å bli kjent med andre dyktige studenter og delta i et aktivt læringsmiljø med noen av verdens ledende professorer. Jeg håper dette vil bidra til å styrke selvtilliten min i engelskspråklige sammenhenger også. Alt i alt ser jeg dette som en fantastisk mulighet til både akademisk og personlig vekst, forteller Hedvig.
Ikke bestemt seg for karrierevei
Røhnes faglige interesser ligger spesielt innen skatterett, selskapsrett og finans, og hun ser frem til å videreutvikle kompetansen innen disse områdene i USA.
- Jeg har også fått en økende interesse for internasjonal rett og synes det ville være spennende å arbeide med juridiske spørsmål på tvers av landegrenser.
Når det kommer til den konkrete karriereveien, har hun ikke enda satt en fast plan.
- For å kunne jobbe med større internasjonale selskaper og klienter, kan det være naturlig for meg å gå advokatsporet. Samtidig synes jeg offentlig sektor tilbyr svært spennende muligheter, og jeg har hatt en svært positiv erfaring som praktikant i skattelovavdelingen i Finansdepartementet, sier hun.
- Alt i alt, tror jeg at den brede akademiske og kulturelle erfaringen fra Cornell vil gi meg personlig utvikling og et mer helhetlig perspektiv på jussen, noe som vil være nyttig for min fremtidige karriere.
Sigve ble valgt i fjor
Det foregående året var det jusstudent Sigve Nærø Innselset som ble utvalgt av UiO.
Han er nå vitenskapelig assistent ved Institutt for Privatrett. Her skriver han masteroppgave om advokaters erstatningsansvar overfor tredjeperson. Til sommeren starter han som advokatfullmektig i CLP, der fokuset blir tvisteløsning og transaksjoner.
- Den langsiktige planen går nok i det forretningsjuridiske sporet, gjerne med et internasjonalt tilsnitt. Forhåpentligvis får man kommet seg ut på utenlandseventyr igjen også.
Sigve ble for øvrig tildelt Forsvarets innsatsmedalje i 2022 for sin militære handlekraft under et angrep på den internasjonale basen i Irak i 2020. Han tjenestegjorde i internasjonale operasjoner for Norge fra august 2019 til februar 2020.
- Solgte skolen inn som veldig hardt arbeid
Sigve ble inspirert til å søke på Cornell University av to medstudenter som hadde vært der før ham.
- De solgte det inn som veldig hardt arbeid sammen med veldig dyktige medstudenter. Det viste seg å være sant. Oppholdet utviklet selvsagt språket og forståelsen for amerikansk jus, men man fikk også med en god dose kulturforståelse forteller han.
- I tillegg fikk jeg mange gode venner der borte, og flere kommer faktisk til Norge til denne sommeren.
«Lawyers in the best sense»
På Cornell Law er mottoet å utdanne «Lawyers in the best sense», ifølge jusstudenten.
- Det forventes at man er forberedt og professorene tester studentene med innleveringer og såkalte cold-calls. Innleveringer og deltakelse i timen settes det karakter på. På bakgrunn av dette, og avsluttende eksamener, tildeles studenten med den beste prestasjonen i faget en pris.
- Når det stilles betydelige krav til studentenes undervisningsforberedelser, preger det læringsmiljøet. Ansvarliggjøringen skaper et helt annet diskusjonsforum i undervisningstimene enn hva vi har i Norge, sier Sigve.
Morgentreninger med de amerikanske kadettene
Arbeidsmengden satte likevel ingen stopper for en langrennstur med en amerikansk studiekamerat i nærheten av Canada, en skihelg i Vermont, samt en surfetur til Den dominikanske republikk med en utvekslingsstudent fra Sorbonne i Paris, kan 28-åringen fortelle.
- Jeg fikk også æren av å delta på ukentlige morgentreninger med de amerikanske kadettene på Cornell University fra US Marine Corps. Det var vel så god mental som fysisk trening å stå opp klokken halv seks for å bære rundt på ammunisjonskasser.
- Deretter var det undervisningstimer med krav til både forberedelse, oppmøte og deltakelse, og disse dagene kunne bli lange. Fagene M&A: A module based approach som ble ledet av en partner fra White & Case i New York, og Principles of American Legal Writing krevde spesielt mye.
Disse innleveringene kunne handle om alt fra å tolke 150-siders kontrakter som skulle munne ut i råd til klienter i form av en kort e-post, eller skrive stevning i en sak om usaklig oppsigelse etter de føderale diskrimineringsreglene.
- Den perfekte skolen for en fremtidig forretningsadvokat, det skal sies.
- Mye å se frem til
Sigve husker spesielt at han fikk i oppgave å forklare styreansvarsnormene i Delaware Law. Oppgaven var karaktersatt og skulle levers inn i hans tredje uke på Cornell.
- Det var bare én hake: Forklaringen kunne ikke være lenger enn ti linjer og fri for juridiske uttrykk. Klienten var nemlig ikke spesielt glad i lange e-poster. Det ble en finslipt tekst til slutt.
- Sett bort fra styreansvarsnormene i Delaware Law, har Hedvig garantert mye å glede seg til!
Sigve har skrevet utvekslingsrapport som gir en mer utførlig gjennomgang av detaljene. På denne siden finnes også ytterligere info om UiOs utvekslingsavtale med Cornell.