Finn Bjørnstad.

Wikborg Rein: - Mer bekymret for våre ansatte i Kina enn for businessen

Wikborg Reins Shanghai-kontor er delvis i drift igjen etter å ha holdt corona-stengt siden januar, men firmaet har satt inn flere tiltak for å minimere smittefaren, deriblant daglige videomøter med isolerte medarbeidere.

Publisert Sist oppdatert

Advokatfirmaet Wikborg Rein er det eneste norske firmaet med eget kontor i Kina. Kontoret har, som Advokatbladet tidligere har omtalt, holdt stengt med alle advokatene på hjemmekontor grunnet corona-viruset.

Mens antall smittede i Europa vokser for hver dag, har tallene i Kina, der de siste tallene viser over 80.000 smittede og 3000 døde, den siste uken stabilisert seg.

I forrige uke åpnet Wikborg Reins Shanghai-kontor driften delvis igjen. For å minimere smittefaren er kun fem-seks av de snaut tretti medarbeiderne på kontoret samtidig. Samme forsiktighetsprinsipp gjennomføres ved Singapore-kontoret, hvor to advokat team rullerer om å jobbe på kontoret og hjemmefra.

- At vi åpnet igjen har vel så mye å gjøre med et ønske om å redusere de ansattes stressituasjon, som for selve driften. Å sitte isolert hjemme i flere uker tar på, sier managing partner Finn Bjørnstad.

Ekstra tiltak

Han har daglig kontakt med ledelsen ved kontoret.

- Vi har sørget for at alle som skal på kontoret blir hentet av en sjåfør og kjørt til kontoret, sier Bjørnstad.

Kontorets to norske advokater Therese Trulsen og Ingeborg Collett arbeider for tiden begge fra Norge.

- Vi setter ingen på flyet nedover ennå, og kommer til å være konservative i tankegangen om når de skal tilbake. Uansett får de gjort vel så mye her fra Oslo, enn det de ville kunne gjort der nede, sier Bjørnstad.

- Hvordan påvirker corona-viruset businessen deres?
- Forretningsmessig har det foreløpig ikke truffet oss. Shanghai er en relativt liten del av vår virksomhet. Totalt sett for alle kontorer er januar og februar bedre sammenlignet med fjoråret. I Kina har vi en nedgang, men det bekymrer meg ikke på det nåværende tidspunktet. Når ting roer seg, regner jeg med at det vil komme en effekt med mer aktivitet for å ta igjen det tapte, sier Bjørnstad.

I hjemme-isolasjon

Han er opptatt av å ta vare på de ansatte som i flere uker har vært isolert i hjemmene sine, og er bevisste på de utfordringer flere ukers isolasjon medfører for de ansatte og deres familier.

- Vi prøver å være flinke til å ha daglige Skype-møter med de ansatte, for å sikre oss at de har interaksjon med andre. I Norge hadde trolig hjemmekontor fungert ganske smertefritt, men i Kina er det ikke så vanlig å ha dette ennå. Jeg er mye mer bekymret for de ansatte enn den forretningsmessige driften.

I Norge kjører Wikborg Rein ifølge Bjørnstad et strengt forsiktighetsprinsipp med begrensinger på reiser, seminardeltagelse, og blant annet vil de neste uke ta partnermøtet med advokater fra de ulike kontorene på video.

- Slik vi opplever situasjonen i Shanghai er byen og landet på vei tilbake til normalen. Vi håper derfor at vi snart vil være det samme, opplyser Wikborg Reins Shanghai-baserte senioradvokat Therese Trulsen til Advokatbladet.

Therese Trulsen har bodd og arbeidet i Shanghai i flere år, men er for tiden hjemme i Norge.

- Krevende

Hun understreker at de fleste som jobber mot Kina av erfaring vet at januar og februar tradisjonelt er en roligere tid på grunn av den kinesiske nyttårsfeiringen.

- Årets to første måneder har likevel vært meget annerledes. Det har ført til at det nå er mye fokus på risikovurderinger og kontraktsrevisjon av eksisterende kontrakter, særlig med fokus på force majeure. Fra Norge har selskaper lite erfaring med at myndigheter kan pålegge stans av virksomhet, reisevirksomhet og logistikk. Situasjonen i Kina oppleves derfor for mange som unik, uoversiktlig og krevende, tillegger Trulsen.

I tillegg er det særtrekk i Kina norske advokater ikke er like godt kjent med, forteller advokaten, som selv snakker

- Eksempelvis har Kina en offentlig etat som selskap kan søke om å motta force majeure sertifikat fra. Et slikt sertifikat oversendes så videre til kontraktsmotparter som grunnlag for kontraktsrevisjon eller -kansellering. Dette er noen eksempler på hvordan Wikborg Rein bistår klienter med vår atten år lange erfaring på bakken i Kina, påpeker Trulsen.

DLA Piper: Preget av situasjonen

Også DLA Piper merker en corona-effekt på kontoret, ifølge managing partner Kaare Oftedal.

- Aktiviteten på våre kontorer i Kina er fortsatt høy, selv om de selvsagt er preget av situasjonen. Vi merker likevel nedgang i aktivitet mellom Kina og Norge, som resten av Europa. Internt i DLA Piper er det innført strenge restriksjoner på reiser inn og ut av Kina, og nå også til Nord-Italia og andre høyrisikoområder. Vi merker at våre klienter, kinesiske som andre, har tilsvarende restriksjoner. Møter og prosesser blir påvirket, til tross for økt bruk av Skype og annet. Enkelte prosesser er også lagt på hold i påvente av utviklingen, sier Oftedal.



Managing partner i DLA Piper Norge, Kaare Oftedal.
Powered by Labrador CMS