Denne uken arrangerte Advokatforeningen Yngre Advokater webinar med tema Det grønne skiftet.
Advokatfullmektig Beate Kathrine Berge, som leder Kluges miljøgruppe, kom med konkrete tips til hva slags endringer man kan gjøre i sitt eget advokatfirma.
Annonse
Sparkesykkel fremfor drosje
- Reis mindre og kortere. Det er kult å legge firmaturer til Lisboa eller New York - men det kan bli like nyttig og akkurat like hyggelig å dra til Geilo, sa Berge.
Hun oppfordret også til å tilrettelegge for miljøvennlige transportalternativer.
- I Kluge har vi kjøpt inn el-sykler, vanlige sykler, og el-sparkesykler for å erstatte taxiturer i byen, sa Berge.
Hun oppfordret advokatfirmaer til å lage ordninger der man enkelt kan bruke tog fremfor fly på reiser.
- Og yngre advokater kan påvirke firmaenes beslutninger der de jobber. At vi har engasjement vil påvirke arbeidsgiverne våre, både internt og på tvers av firmaene, sa Berge og viste til Grønt Forum, som ble startet av miljøgruppene i Kluge og BAHR i 2019.
- Og for å få til endringer kreves et godt samarbeid med ledelsen og administrasjonen i selskapet, og penger til å gjennomføre tiltakene, påpekte Berge.
Grønn bølge
Thommessen-fullmektig Ingrid Skjelmo var blant foredragsholderne. Hun bistår norske og internasjonale klienter med rådgivning, tvisteløsning og transaksjoner relatert til shipping, og opplever en voldsom interesse for bærekraft blant sine kunder.
Skjelmo viste til at bærekraft kan være et konkurransefortrinn for klientene.
- Bedriftene må ta grep i dag for å nå fremtidens krav. Vi vil i større grad se krav i kontrakter til miljø, klima og bærekraft. Her kan advokater bistå i kontraktsutforminger og forhandlinger, sa Skjelmo.
Hun ser en grønn bølge innen kapitalmarkedet.
- Bærekraft er viktig innen transaksjoner. Unge advokater bør forstå hvilken betydning bærekraft og klimarisiko har for klientene, og innlemme dette som et ledd i rådgivningen sin, tipset Skjelmo.
- Følg internasjonal rettspraksis
Også Glittertind-advokat Dagny Ås Hovind var blant innlederne. Hun har blant annet bistått i det mye omtalte klimasøksmålet. Hovind pekte på et paradoks som gjøre det krevende å føre klimasaker i domstolene.
- Klimaendringene skjer nå, men de mest alvorlige følgene vil komme senere, selv om det er dagens utslipp som fører til dette. Vi ser en iboende treghet som kan gjøre det utfordrende å vise at man er et offer for klimautslippene som skjer i dag. Samtidig er det sikkert at mange vil bli offer for klimaendringer, sa Hovind.
Hun oppfordret de unge advokatene til å holde seg oppdatert på internasjonal rettspraksis som skjer på fagfeltet.
- I forrige uke kom det eksempelvis en interessant dom i Nederland der domstolen på bakgrunn av EU-taksonomien pålå selskapene å kutte utslipp