Tok 11 måneder før kommunen mottok erstatningskravet - advokat får kritikk

Disiplinærnemnden mener advokaten burde ha purret og feller han for disiplinærbrudd. 

Publisert

Den innklagede advokaten bistod klager i en erstatningssak, hvor et brev med erstatningskrav mot en kommune ble sendt per post i februar 2023. 

Da klagers nye advokat purret kommunen i april året etter, kunne kommunen fortelle at de først mottok kravet i januar - altså elleve måneder etter at det ble sendt. 

Disiplinærnemnden konkluderer med at innklagedes oppfølging ikke holdt mål, og feller han for brudd på Regler for god advokatskikk punkt 3.1.2.

Henviser til lang saksbehandlingstid

Klager anfører at advokatens bistand var mangelfull, at det var vanskelig å oppnå kontakt, og at innklagede burde purret kommunen. 

Advokaten selv anfører at enkelte kommuner har lang svartid i slike saker, og avviser samtidig påstanden om manglende oppfølging med henvisning til egne timelister.

RGA pkt. 3.1.2

En advokat skal gi råd til klienten og ivareta hans interesser raskt, samvittighetsfullt og påpasselig. Advokaten er personlig ansvarlig for å utføre de oppgaver han påtar seg. Han skal holde klienten underrettet om sakens gang.

- Plikter å følge opp erstatningskrav

Nemnden mener advokatens plikt til rask ivaretakelse av klienten, også innebærer en plikt til å sørge for at utegående krav både blir mottatt og fulgt opp. 

«Når et brev sendes via fysisk post, er det en risiko for at det ikke når frem. Advokaten må forventes å være bevisst på dette og sende en påminnelse dersom det går lengre tid uten at adressaten responderer», heter det i avgjørelsen. 

Advokaten har hverken anført at han purret kommunen, eller at han fikk bekreftelse fra kommunen på at kravet var mottatt. 

«I et slikt tilfelle er Disiplinærnemnden av den oppfatning at advokaten, for å oppfylle kravet til ivaretakelse av klientens interesser, må forventes å følge opp saken gjennom å kontakte kommunen.»

Advokaten var også klaget inn for salærets størrelse, men ble frifunnet for dette. 

Hele avgjørelsen kan leses her!

Powered by Labrador CMS