Marianne H. Blystad, Else-Marie Merckoll og Tone Kaarbø.

Disse advokatene klatrer på maktstigen

I Kapitals kåring av «Kvinner i vinden» blir fire praktiserende advokater trukket frem, nemlig Tone Kaarbø, Marianne H. Blystad, Else-Marie Merckoll og Ingrid Skog Hauge. 

Publisert Sist oppdatert

Like før helgen publiserte Kapital sin årlige oversikt over landets mektigste kvinner. Sammen med den fulgte også en egen liste over Norges mektigste kvinnelige jurister, hvor Advokatforeningens leder og Thommessen-partner, Siri Teigum, havnet på 2. plass like bak høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie.  

Som i mange andre rangeringer, er det også i denne en rekke personer som akkurat ikke har nådd opp på hovedlistene, men som likevel fortjener oppmerksomhet. Kapital har kalt dem «Kvinner i vinden». 

I denne oversikten, bestående av over sytti kvinner, finnes fire praktiserende advokater: Marianne Heien Blystad, Ingrid Skog Hauge, Tone Kaarbø og Else-Marie Merckoll. 

- Morsomt å se effekter av det vi gjør

Tone Kaarbø er managing partner i det relativt nyfusjonerte advokatfirmaet Ræder Bing. Hun har lang erfaring innenfor skatterettens område, og var tidligere medlem av det regjeringsoppnevnte utvalget som vurderte vannkraftbeskatningen tilbake i 2019.

Hun har også erfaring med profesjonsansvarssaker, spesielt rettet mot feil og mangler ved skatterådgivning gitt av advokat, revisor eller regnskapsfører.

Tone Kaarbø.

– Det er artig å bli lagt merke til i forbindelse med sammenslåingen av Bing Hodneland og Ræder, sier Kaarbø til Advokatbladet. 

– At to så store advokatfirmaer slår seg sammen, skjer ikke så ofte. Det er givende å bygge et nytt firma og ny kultur, og det er morsomt å se effekter av det vi gjør. Jeg er opptatt av å skape et robust og godt advokatfirma som det skal være mulig å arbeide i for alle advokater - uavhengig av livssituasjon. Det mener vi at vi faktisk, med hånden på hjertet, får til her hos oss. 

- Ubrukt potensial blant advokater

Marianne Heien Blystad er specialist counsel i Ro Sommernes, og omtales av Kapital som «styreproff». Som advokat arbeider hun primært med selskapsrett, fast eiendom, arverett og generasjonsskifte. 

Ifølge Blystad bør flere advokater få mulighet til å engasjere seg i styreverv. 

– Jeg har en variert praksis som har gjort at jeg har blitt spurt om å sitte i mange styrer. For meg er det viktig å ha en praksis hvor jeg ikke havner i en situasjon med interessekonflikt, som fort kan bli et problem når man jobber som advokat. Jeg har vært heldig som har kunnet kombinere jobben i Ro Sommernes med styreverv i ulike bransjer, sier hun. 

Marianne H. Blystad.

Blystad er daglig leder i flere selskaper, slik som transportselskapet Songa Shipping, samt investeringsselskapene Jujobly og Agmably. Ved siden av en rekke verv som styremedlem, er hun styreleder i blant annet Hennie Onstad Kunstsenter, Cerebrum Invest, Hermanas og Edda Utvikling. 

Å engasjere seg som enten styremedlem eller styreleder gir et bredt innblikk i organisasjoner og store virksomheter på et overordnet nivå, fortsetter Blystad.

– Det gjør at man lærer seg å tenke kommersielt, forretningsmessig og strategisk. Som advokat blir man ofte begrenset til én sak eller til å løse ett spesifikt problem, men gjennom styreverv får man overordnet kjennskap til hele bedriften, sier hun.

– Det gir en fantastisk mulighet for læring, som jeg mener kan være et viktig supplement til vårt arbeid som juridiske rådgivere. Advokater har ofte bred kunnskap om mye og kan være viktige bidrag i et styrerom. Det er et ubrukt potensial blant mange flinke advokater når det kommer til nettopp dette. 

Engasjert i Advokatforeningen

Langseth-partner Else-Marie Merckoll er spesialisert innenfor personskadeerstatning og familierett, og har i en årrekke vært aktiv med flere styreverv - særlig i Advokatforeningen. 

Else-Marie Merckoll.

Merckoll er medlem av forenings hovedstyre, og har tidligere vært leder av Oslo krets i fire år. Hun var også én av flere advokater som ble trukket frem som kandidat til å overta ledervervet etter Jon Wessel-Aas.

Ingrid Skog Hauge er advokat ved Regjeringsadvokaten, hvor hun også sitter i ledergruppen. Hun arbeider primært med saker knyttet til arbeidsrett, grønn rett og utlendingsrett. 

I Kapitals oversikt over «kvinner i vinden», omtales også tidligere Wikborg Rein-partner og nå direktør for Datatilsynet, Line Coll. Det samme gjør tidligere advokat og nå president i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness

Powered by Labrador CMS