Morten Gullhagen-Revling (t.h.) og ektemannen Andrè Gullhagen-Revling feiret Pride sammen med DLA Piper fjor.

– Takknemlig for alle som har kjempet før meg

– Jeg sjekket at livsforsikringen var i orden, og så dro jeg ut i Pride-paraden for første gang. Det var fantastisk, og det føltes så riktig.

Publisert

Mangfold i advokatbransjen: Med egne ord

Advokatbladets første papirutgave i 2024 satte mangfold i advokatbransjen på dagsorden. 

Her lot vi tjue personer med ulike mangfoldsbakgrunner fortelle med egne ord om sine erfaringer fra hverdagen som advokat. Deres personlige tekster gir derfor et innblikk i hvordan det for dem har opplevdes å være del av en eller flere minoriteter i denne bransjen.

Dette er en av historiene vi fikk. 

Jeg heter Morten Gullhagen-Revling, er 37 år og jobber som senioradvokat i DLA Piper. Jeg er gift med en mann som jeg har vært sammen med i elleve år, og jeg synes kollegaene mine fortjener å høre at de har hjulpet meg til å bli stoltere av den jeg er.

Morten Gullhagen-Revling (37)

  • Senioradvokat, Advokatfirma DLA Piper Norway
  • Bosted: Bærum
  • Spesialisering: Offentlige anskaffelser og EØS-rett
  • Utdanning: Master i rettsvitenskap (2013) ved Universitetet i Oslo

Jeg er representant fra Norge i DLA Pipers internasjonale LHBTQ+-nettverk «IRIS». Nettverksgruppen ble opprettet i 2017 som et globalt tiltak i selskapet for å fremme et inkluderende arbeidsmiljø og øke bevisstheten rundt LHBTQ+ på arbeidsplassen.

Man behøver ikke være skeiv for å melde seg inn i IRIS, men minstekravet for medlemskap er at man er en såkalt «ally», eller en «alliert» som det heter på norsk. En «ally» er en person som altså ikke selv må identifisere seg som skeiv, men som likevel støtter Pride og som engasjerer seg i kampen mot diskriminering som ikke rammer en selv.

Noe av det nettverket gjør, er å ta initiativ til ulike seminarer og arrangementer, sette fokus på viktige merkedager som for eksempel Transminnedagen, og dele informasjon både internt og eksternt om saker med skeiv tematikk. 

De som vil kan også engasjere seg i pro bono-saker gjennom «IRIS Represents», der man kan få mulighet til å være talsperson for LHBTQ+-rettigheter i bestemte saker, bistå NGOer i arbeid for opphevelse av diskriminerende lovgivning, og samarbeide med aktivister i ulike deler av verden.

Hvor mye og på hvilken måte man ønsker å engasjere seg i IRIS, er helt opp til hver enkelt.

Små ting utgjør mye

Det aller viktigste for å vise støtte overfor LHBTQ+-ansatte, mener jeg likevel er å skape en opplevelse av at de inkluderende verdiene og holdningene er implementert i selve firmakulturen. Ofte er det de små tingene folk gjør i hverdagen man legger aller mest merke til, slik som et regnbueklistremerke på døra, eller en Pride-pin på sekken.

Selv føler jeg meg veldig heldig som jobber i et firma hvor de ansatte er så varme og tolerante. Samtidig har jeg ikke noe problem med å forstå at noen kan oppleve det som vanskelig å skulle være åpen om denne delen av seg selv, for man kan jo ikke alltid vite på forhånd hvilke holdninger folk sitter med.

Da jeg var ganske fersk i DLA Piper, for eksempel, husker jeg en episode hvor vi skulle ut og feire en sak sammen med en klient, hvor partnerne til alle på teamet også ble invitert. Da informerte jeg klientansvarlig partner, Are Hunskaar, om at jeg var gift med en mann, og at det var i orden for meg om vi ikke deltok på middagen hvis det på et eller annet vis ikke skulle passe seg. 

Han reagerte med å si noe sånt som at «det er det dummeste jeg har hørt, selvfølgelig skal dere være med!», og det betydde mye.

Mannen min og jeg ble derfor med på middagen og det ble en veldig hyggelig kveld. Det gir virkelig en trygghet å vite at man har kollegaer i ryggen på den måten. Min erfaring er heldigvis at det går helt fint å være skeiv i advokatbransjen.

Leier aldri hender på gata

DLA Piper har markert og feiret Pride gjennom hele min tid i firmaet, men selv hadde jeg aldri deltatt i Pride-paraden før i 2023. Jeg vet egentlig ikke helt hvorfor jeg aldri har deltatt før, men jeg har jo kanskje vært litt redd, da. 

Gullhagen-Revling (i midten) sammen med DLA Piper-kollegaer i Pride-paraden.

Jeg har vært veldig heldig, i og med at jeg aldri har opplevd trakassering eller annen form for negativ oppmerksomhet knyttet til legningen min, men samtidig må det nevnes at jeg også har vært bevisst på å gjøre noen tiltak for å forhindre ubehageligheter.

Ektemannen min og jeg leier aldri hender på gata, for eksempel, så det kan godt hende at vi hadde fått mer hat hvis vi hadde gjort det. Det er egentlig veldig trist, for det handler jo litt om at man er redd for å få kommentarer slengt etter seg, eller i verste fall oppleve ubehageligheter som er enda verre. Det ville vært så utrolig vondt, så da blir det jo litt til at vi prøver å skåne oss selv ved ikke å eksponere oss.

Fant mot til å delta

Etter terrorangrepet mot skeive natt til 25. juni i 2022, der to personer ble skutt og drept utenfor London pub i Oslo, tok jeg omsider mot til meg og valgte å delta i paraden sammen med kollegaene mine DLA Piper. Ektemannen min lot jeg være hjemme under selve paraden, for vi har et barn som trenger en omsorgsperson hvis noe skulle skjedd.

Jeg sjekket at livsforsikringen var i orden, og så dro jeg ut i paraden. Det var en fantastisk dag, og det føltes så riktig. 

Selv om mye gjenstår før vi er i mål, så føler jeg en stor takknemlighet for alle de som har kjempet før meg, og som har gjort det mulig for meg å leve som den jeg er i dag.

I tillegg synes jeg DLA fortjener å høre at de har vært en viktig del av denne utviklingen for meg personlig. Om noe, så er det nok jeg som har holdt tilbake denne delen av meg selv, og så har de hjulpet meg til å bli enda stoltere av hvem jeg er.

DLA Piper-gjengen på Oslo Pride.
Powered by Labrador CMS