Fikk betinget fengsel for å ha kastet hunden sin i bakken og sparket den

Volden ble utført fordi hunden hadde unnlatt å lystre på innkalling. Hålogaland lagmannsrett ga mannen fra Nordland en bot og 18 dagers betinget fengsel for brudd på dyrevelferdsloven.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med en jakttur i september 2023, hadde en mann i 40-årene utøvd vold mot sin syv år gamle irske setter fordi den ikke hadde lystret da han ba henne om å komme.

Som reaksjon på at hunden ikke kom på innkallingen, hadde han gått mot henne, tatt tak og kastet henne i bakken. Han hadde så tatt tak i henne på nytt, og gjort det samme igjen. Deretter hadde han «kakket» og sparket borti henne.

Volden ble utøvd mot en hund av rasen irsk setter, populært brukt i forbindelse med jakt.

Av dommen fremgår det at underlaget hadde vært mykt og uten synlig vegetasjon eller steiner, og at risikoen dermed var liten for at hunden skulle få omfattende fysiske skader av handlingen.

Veterinæren som hadde undersøkt hunden i etterkant av hendelsen, hadde heller ikke funnet synlige tegn på fysisk skade.

«At hun følte smerte, frykt og stress, og at handlingen langt oversteg det en hundeeier lovlig kan gjøre i oppdragerøyemed, er likevel ikke tvilsomt», skriver retten i sin avgjørelse.

- Sjeldent det avdekkes vold mot dyr

Mannen tilsto forholdet, og ble i Midtre Hålogaland tingrett dømt til 21 dagers ubetinget fengsel for brudd på dyrevelferdsloven § 37 første ledd, jf. § 14 første ledd bokstav a om vold mot dyr.

I lagmannsretten ble straffen satt noe ned, og han endte her opp med en straff på 18 dagers betinget fengsel, og en bot på 8000 kroner. 

- Denne dommen er viktig, fordi det er relativt sjeldent vi klarer å avdekke vold mot dyr, samt at dommen viser at det medfører strenge straffer dersom en ikke behandler dyrene på en god måte, uttaler Sølvi Elvedahl, politiadvokat i Nordland politidistrikt, i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS