Illustrasjonsfoto:

Advokater skal fortsatt kunne drive eiendomsmegling i kraft av sin bevilling 

Finansdepartementet følger ikke opp forslaget om å oppheve advokaters rett til å drive eiendomsmegling.

Publisert Sist oppdatert

I statsråd fredag la regjeringen frem en proposisjon til Stortinget om endringer i eiendomsmeglingsloven (Prop. 41 L (2024-2025)). 

Det har vært knyttet spenning til om lovforslaget kom til å følge opp innstillingen fra det regjeringsoppnevnte Eiendomsmeglingsutvalget, som i 2021 foreslo å oppheve advokaters rett til å drive eiendomsmegling i kraft av sin advokatbevilling (NOU 2021: 7).

Eiendomsmeglingsutvalget foreslo at en advokat som skulle drive  eiendomsmegling enten måtte være ansatt i et eiendomsmeglingsforetak, eller søke om tillatelse til å drive eiendomsmegling i foretak. 

Utvalget antok at forslaget ville føre til at advokater opprettet enkeltmannsforetak ved siden av advokatvirksomheten for eiendomsmeglingsvirksomheten.

- Viktig servicetilbud

Advokatforeningen var svært kritisk til forslaget, som ville bidra til å svekke forbrukervernet og konkurransen i bransjen, ifølge foreningen.

I Advokatforeningens høringsuttalelse påpekte den at advokater som tilbyr eiendomsmeglingstjenester er et viktig servicetilbud i distriktene hvor det ellers er få rendyrkede meglerforetak, og da særlig i tilknytning til bankene. 

«Tall fra Finanstilsynet viser at advokater har stått for 1,5 prosent av alle eiendomsformidlinger i Oslo de siste fire årene. I den samme perioden stod advokater for 31 prosent av formidlingene i tidligere Sogn og Fjordane fylke, 24 prosent i tidligere Finnmark fylke, og 21 prosent i tidligere Oppland fylke», ifølge Advokatforeningen.

- Bønder er påført tap

Også Norges Bondelag var kritisk til forslaget.

«Det vil bli både vanskeligere og dyrere å få kvalifisert bistand til både eiendomsoverdragelser og annen type rettslig bistand, spesielt ute i distriktene, dersom Eiendomsmeglingsutvalgets forslag blir vedtatt», skrev Bondelaget i sitt høringssvar til forslaget.

Mange bønder er blitt påført tap som følge av manglende kompetanse hos meglere, opplyste Bondelaget.

Ifølge Finanstilsynets ferske proposisjon er 701 advokater som er registrert med eiendomsmegling i praksisen. I 2023 hadde 252 av disse ti eller flere formidlinger eller oppgjørsoppdrag.

Utvalget som foreslo endringer i eiendomsmeglingsloven foreslo en rekke lovendringer. I proposisjonen skriver Finansdepartementet ikke eksplisitt at forslaget om å endre reglene for advokaters rett til eiendomsmegling droppes. I stedet vises det til hvilke forslag som følges opp, og forslaget om advokater er altså ikke ett av disse.

Hovedpunkter i proposisjonen

  • Etter lovforslaget underlegges eiendomsmeglerfullmektiger og oppgjørsmedhjelpere krav om egnethet og må fremlegge politiattest. 
  • Eiendomsmeglerforetakene vil få et løpende ansvar for å følge opp og treffe nødvendige tiltak overfor ansatte som begår handlinger som kan gjøre dem uegnet.
  • Finanstilsynet får nye verktøy for å følge opp manglende etterlevelse av regelverket, og manglende oppfølging eller tiltak fra foretaket vil kunne følges opp av Finanstilsynet.
  • Finansdepartementet foreslår videre å lovfeste at megler ikke skal formidle bud som skal holdes skjult for andre budgivere og interessenter. 
  • Videre foreslår departementet å lovfeste en gjeldende forskriftsregel om at megler skal oppfordre selger til ikke å ta imot bud direkte fra budgivere, men henvise til megler.
  • Departementet foreslår videre å gi Finanstilsynet hjemmel til å ilegge overtredelsesgebyr ved overtredelse av vesentlige plikter i loven. Det vil gjøre Finanstilsynets oppfølging av regelbrudd mer fleksibel, slik at reaksjonene i større grad kan tilpasses overtredelsens art og alvorsgrad.
  • Lovforslaget følger opp anbefalinger fra Eiendomsmeglingsutvalget i NOU 2021: 7. Finansdepartementet har prioritert å følge opp forslagene fra utvalget som er viktigst for å gi bedre rammer for eiendomsmeglingsvirksomhet.

Kilde: Regjeringen

Powered by Labrador CMS