I mars i fjor ble FrP-leder Sylvi Listhaug forfulgt av flere aktivister i Oslo sentrum etter en demonstrasjon utenfor Utenriksdepartementet.
Aktivistene fulgte henne til Stortingets kontorer og ropte slagord som: «FrP hør, barn i Gaza dør» og «blod på henna, blod på penga». Hendelsen ble filmet og delt på sosiale medier.
Annonse
Tre av kvinnene ble senere tiltalt for angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet, jf. straffeloven § 115 jf. § 15, samt for hensynsløs atferd, jf. § 266 jf. § 15.
– Vi anker både bevisbedømmelsen og lovanvendelsen. Etter vårt syn har Oslo tingrett lagt listen altfor høyt for hva som regnes som hensynsløs atferd, sier Frederik Ranke til Aftenposten.
Han hadde lagt ned påstand om fengsel i 68 dager for den ene kvinnen, og 75 dager for de to andre kvinnene.
- Mangelfull rettskildebruk
- I tillegg mener vi at rettskildebruken er delvis mangelfull, fortsetter Ranke.
Statsadvokaten viser blant annet til at tingretten angivelig legger ansvaret på Listhaug.
- De skriver for eksempel at Listhaug ikke ber dem gi seg. Det er videobevis for at Listhaug henvendte seg til demonstrantene i Stortingsgata.
«Det er etter bevisførselen ingen holdepunkter for at Listhaug under den aktuelle spaserturen fra 7. juni-plassen utenfor UD og frem til inngangen til Stortingets kontorlokaler på Wessels plass, verken ble hindret, stanset, berørt fysisk eller truet i hverken ord eller handling», fremgår det av Oslo tingretts dom, der det også presiseres at Listhaug «beviselig ikke på noe tidspunkt under spaserturen [ga] noen anvisning om eller uttrykk for at demonstrantene måtte fjerne seg, eller holde større avstand. Hun ga heller ikke uttrykk for at hun misbilliget å bli filmet».
Høyesterett?
De tre kvinnene, i alderen 40, 42 og 40 år, hadde alle forsvarere fra advokatfirmaet Elden. Saken ble ført av Anne-Marie Bjørnås Gulichsen, Jostein Løken og John Christian Elden.
Advokat John Christian Elden var forsvarer for en av kvinnene i retten. I bakgrunnen en av de tiltalte kvinnene.Foto: Maria Øyvindsdatter Robertsen.
- Dette er en seier for ytringsfriheten og for retten til fredelig å uttrykke politisk engasjement, sa de tre forsvarerne etter at dommen fra tingretten falt.
John Christian Elden har tidligere uttalt at saken er prinsipiell med tanke på hvor grensen for ytringsfriheten går, og at den potensielt kan ende i Høyesterett for rettslig avklaring.
Han har likevel hele tiden satt spørsmålstegn ved om påtalemyndigheten i det hele burde ha tatt ut tiltale i en sak som denne.
- Det er verken brukt makt eller trusler, men de tiltalte har forfulgt og ropt slagord etter Listhaug. Jeg mener handlingene i saken ikke er tilstrekkelig alvorlige til å anses som et angrep på statsmyndigheten, uttalte han i forbindelse med prosedyrene.