Per Danielsen og Arnfinn Bårdsen.

Danielsen hevder EMD har besluttet å behandle klagen hans, noe domstolen avviser 

I en pressemelding opplyser advokatfirmaet at EMD «i juni avgjorde at saken slipper inn». EMD tilbakeviser dette: - Brevet betyr ikke at saken er antatt til realitetsbehandling, sier visepresident Arnfinn Bårdsen.

Publisert Sist oppdatert

Tilbake i desember 2022 besluttet Advokatbevillingsnemnden å tilbakekalle Per Danielsens advokatbevilling, med et tilhørende forbud mot at han yter rettshjelp. Nemnden mente at han «har vist seg uskikket til å være advokat» – en oppfatning som ble delt av Oslo tingrett.

Danielsen anket Oslo tingretts beslutning, men Borgarting lagmannsrett besluttet i november 2023 at anken ikke skulle tillates fremmet.

Lagmannsretten fant det «klart» at tingrettens dom var riktig og at Advokatbevillingsnemndas vedtak var gyldig, fremgikk det av silingsbeslutningen.

Høyesteretts ankeutvalg forkastet også Danielsens silingsanke, ettersom silingsbeslutninger kun kan ankes på saksbehandlingsfeil.

Nå har Danielsen klaget Norge inn for EMD.

- Saken skal ikke realitetsbehandles 

I en pressemelding skriver firmaet at «Menneskerettighetsdomstolen har besluttet å behandle tidligere advokat Per Danielsens klage til EMD», og at EMD «i juni avgjorde at saken slipper inn». 

Overfor Advokatbladet gjentar Danielsen at saken skal realitetsbehandles av EMD.

- Ja, saken skal realitetsbehandles. Dette fremgår av brevet fra EMD, der det står at domstolen «will deal with the case», sier han.

Visepresident i EMD, Arnfinn Bårdsen, er klar på at Danielsen må ha misforstått brevets innhold.

- Brevet fra domstolen er et standard svarbrev som bekrefter at klagen er mottatt her og som opplyser hvilket saksnummer klagen har fått. Brevet betyr ikke at saken er antatt til realitetsbehandling, og det sier heller ikke noe om hvilket forløp klagen vil få, sier han.

Saken er heller ikke oppført i EMDs databasesystem, hvor saker henvist til behandling publiseres.

De fleste klager avvises

Danielsen påstår selv at alle instanser i Norge feilbehandlet hans sak, fordi ingen instans behandlet forholdet til menneskerettighetene. Ifølge ham gjorde Høyesterett den største feilen av alle domstolene ved å legge til grunn i sin beslutning at den øverste domstolens kompetanse var begrenset til bare å gjelde saksbehandlingen.

Det var advokat Linnéa Karlberg som utferdiget klagen.

Klager behandlet og avvist av EMD

År Klager behandlet Avvist/strøket
2017132129 (97,7 %)
20188885 (96,6 %)
201910499 (95,2 %)
20209692 (95,8 %)
202110292 (90,2 %)
2022125120 (96 %)
202310596 (91,1 %)
1959–202323532264 (96,2 %)

– Statistisk er det under én prosent av klagene i hele Europa som slipper inn til behandling, sier hun i pressemeldingen.

Rett nok avviser EMD de fleste klagene domstolen mottar. Men tallet er ikke under én prosent: I perioden 1959–2023 ble 96 prosent av klagene som ble avgjort enten avvist eller strøket av listen. I 2023 mottok EMD 87 nye klager mot Norge. Dette året ble 91,1 prosent av klagene mot Norge avvist.

«Etiske synsevurderinger»

I klagen påstår Danielsen at han er blitt nektet adgang til domstolene, og at han er fratatt retten til en rettferdig rettergang, basert på «etiske synsevurderinger».

Det påstås også brudd på retten til ytringsfrihet, brudd på retten til beskyttelse av egen advokatvirksomhet og næringsvirksomhet, samt brudd på retten til yrkesutøvelse, herunder drive advokatvirksomhet, som del av retten til privatliv og en meningsfull tilværelse.

Det vil ta lang tid før Danielsen (70) skulle få svar på en klage, dersom den senere skulle tas til realitetsbehandling. I 2010 ble den såkalte Interlaken-prosessen innført, noe som har bidratt til å redusere domstolens venteliste av saker med to tredjedeler, men det er som regel fortsatt flere års ventetid fra en sak blir akseptert til en dom foreligger.

Powered by Labrador CMS