Advokat og partner i Glittertind, Anders Ryssdal, hadde saken som ansvarlig partner sammen med Kristian Foss Aalmo.Foto: Kari Hegstad
Staten betaler fetteren til Birgitte Tengs 26 millioner kroner
Et 26 års langt mareritt er verdt 26 millioner kroner, har partene blitt enige om. Justisdepartementet legger seg flate. - En viss reparasjon, sier Kristian Foss Aalmo i Glittertind.
– Etter en kamp i nesten 30 år har fetteren omsider fått en viss reparasjon.
Det sier advokaten til fetteren til Birgitte Tengs, Kristian Foss Aalmo i Glittertind, til Advokatbladet.
Annonse
Saken har hengt over fetteren i snart 30 år. Han har forsøkt å få saken gjenåpnet flere ganger.
Fetteren og staten har nå inngått et forlik om erstatning: Fetteren får om lag 26 millioner kroner av den norske stat.
Ryssdal: - Helt nødvendig
Ansvarlig partner i saken, advokat Anders Ryssdal, er klar på at dette har vært en helt spesiell sak.
- Fetteren har, på grunn av en svakhet i rettssystemet, måttet leve med en uriktig sivil dom i nesten tretti år – noe alle visste var feil. Dette har selvsagt hatt stor negativ innvirkning på både hans livsutfoldelse og yrkesliv.
- Heldigvis er rettstilstanden nå endret, slik at andre kan unngå samme skjebne. For fetteren har det vært helt nødvendig å sette et tydelig punktum for den urett han har blitt påført, sier Ryssdal.
Dømt i 1997
Det var tilbake i 1995 at den daværende 17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept like ved hjemmet sitt på Karmøy. Hun var blitt utsatt for et seksuelt overgrep og påført massiv vold mot hodet.
Hennes fetter ble to år senere, i 1997, dømt for drapet. Dommen ble anket.
Frikjennelsen kom i Gulating lagmannsrett året etter. Oppreisningskravet ble imidlertid opprettholdt av lagmannsretten i den sivile saken, og fetteren ble dømt til å betale oppreisning til Tengs' foreldre (andre beviskrav).
Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) var ikke imponert: I 2003 dømte EMD den norske stat til å betale erstatning til fetteren fordi erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig.
Agder lagmannsrett opphevet på denne bakgrunn den norske dommen i november 2022.
Krevde mer enn 100 millioner kroner
I fjor fremmet fetteren et krav på erstatning på over 100 millioner kroner mot staten.
- Nå har fetteren, omsider, fått en viss reparasjon for den urett han har blitt utsatt for, sier Aalmo.
Glittertind-advokaten forteller at saken hele veien vært en enorm belastning for klienten. Den har skapt betydelige økonomiske utfordringer for ham.
- Forliket gjenspeiler derfor til dels det store økonomiske tapet klienten har lidt, mener Aalmo.
Av de 26 millionene er 5 av disse, ifølge staten, kompensasjon for ikke-økonomisk tap som følge av belastningene saken har medført.
Den resterende summen skal dekke økonomisk tap, herunder tidligere og fremtidige inntektstap og utgifter. Dessuten betaler staten ut 17 millioner kroner til dekning av eventuell skatt. Det er nemlig slik at det kan komme et skattekrav på utbetalingen.
Fetteren vil også fremme et krav for de kostnadene han har hatt til råd og juridisk bistand fra flere rekke advokater. Blant annet skal advokatene Arvid Sjødin og Bent Endresen ha betalt. Men disse kravene behandles separat, blir det opplyst.
- Uomtvistelig uskyldig
Justisdepartementet, ved justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), legger seg flate.
– Det er uomtvistet at fetteren er uskyldig.
- Det var sterkt å møte fetteren i fjor, og høre ham fortelle om hvordan saken har gjort livet hans vanskelig i så mange år. Jeg er glad for at vi har kommet frem til en løsning og håper dette kan gi en verdig og nødvendig avslutning på saken for fetterens del, sier hun til NRK.
Staten anerkjenner at saken har medført betydelige belastninger for fetteren.
– Fetterens muligheter for alminnelig livsutfoldelse, både i yrkeslivet, i hans sosiale liv og for øvrig har vært innskrenket gjennom store deler av hans voksenliv, sier Mehl.
Nesten 30 år etter drapet på Birgitte Tengs står politiet fortsatt uten en identifisert gjerningsperson.