Torbjørn Buer og resten av JUS ser frem til å tilby en kombinasjon av online-kurs og fysiske kurs utover høsten.
Juristenes utdanningssenter: - Et dramatisk inntektsbortfall
Juristenes Utdanningssenter har filmet over 100 timer med e-undervisning siden Norge korona-stengte. Nå mener JUS-direktør Torbjørn Buer at e-kurs har kommet for å bli.
Torbjørn Buer er direktør i Juristenes Utdanningssenter (JUS) som er Advokatforeningens og Juristforbundets egen organisasjon for etterutdanning og kompetanseutvikling.
Tradisjonelt har JUS tilbudt oppimot to hundre årlige kurs til advokater og jurister. Da Norge stengte ned som en følge av koronapandemien betydde det samtidig en plutselig slutt på fysiske kurs - og dermed et dramatisk inntektsbortfall, forteller Buer.
Annonse
- Alt vi hadde planlagt av kurs ble umulig å gjennomføre, unntatt e-kurs. Samtidig opplevde vi at mange jurister og advokater ble urolige for sin egen arbeidssituasjon. Da er det naturlig nok ikke etterutdanning og egen kompetanseutvikling man tenker på først, sier Buer.
Han legger til at JUS har gode eiere, men at organisasjonen drives kommersielt, og dermed ikke tilføres kapital.
- Når inntektene våre stopper opp, rammer det oss hardt. Da er det også fare for organisasjonens eksistens. At vi falt utenfor alle koronapakker fra myndighetene gjorde det enda mer dramatisk for oss. Som en organisasjon som driver ideelt, men som ikke skatter, er vi plassert i en kategori som ikke får ta del i støtteordningene fra regjeringen, tillegger JUS-lederen.
Fulldigitalt i 2020
Fra 2016 har JUS tilbudt e-kurs, men frem til korona traff landet, har dette dreid seg om en relativt liten andel av kursene. Fremover vil JUS gjøre en stor prosent av faginnholdet tilgjengelig på skjerm, og gi deltagerne mulighet til å skolere seg fra sin egen stue.
- Da vi fikk oversikt over situasjonen skjønte vi at vi måtte legge til rette for en fulldigital portefølje for hele 2020. I praksis innebærer dette at vi har rigget vårt lokale JUS Lab som et filmstudio, der vi de siste ukene har filmet over hundre timer med ulike fagtemaer, sier Buer.
En rekke forelesere som har vært vant til å snakke foran et større publikum har spilt inn foredragene sine i et tomt rom.
- Det har vært kjempespennende å se! Jeg er svært imponert over evnen deres til å omstille seg. Å holde slike forelesninger er veldig annerledes enn å prate foran et live-publikum, sier Buer.
JUS har allerede lansert et abonnementstilbud til Advokatforeningens og Juristforbundets medlemmer som gir tilgang til over ett hundre etterutdanningstimer for fem tusen kroner.
- Vi synes selv det er et godt tilbud som vi håper mange advokater vil benytte seg av, sier Buer.
Nye muligheter
Når koronapandemien en gang er over, vil ikke alt gå tilbake til det samme, mener Buer.
- I fremtiden planlegger JUS å filme og streame fysiske kurs for å gi mulighet til å delta uten å måtte reise. Oslo og Østlandet har vært de mest brukte stedene våre for kursene, ettersom de fleste advokatene og juristene bor der. Et digitalt fagtilbud gjør det mulig for en allmennadvokat i Kirkenes eller på Bardufoss å holde seg oppdatert langt billigere enn det som har vært tilfelle tidligere. Uten dette tilbudet ville de hatt en veldig lang og kostbar vei til mange av kursene, sier Buer.
- Ved å filme flere kurs får vi en dokumentasjon med en stor tilleggsverdi vi ikke hadde før, sier han.
Han erkjenner likevel at å samles fysisk har sine fordeler.
- Vi samarbeider med professor Tale Skjølsvik på OsloMet for å finne ut hva som skaper læringseffekt. Det er åpenbart at det å samles fysisk har noen kvaliteter som man ikke vil kunne erstatte fullgodt digitalt, iallfall ikke med de formatene vi har i dag. Å jobbe med et case med andre mennesker i samme rom, oppleves eksempelvis mer intenst enn å gjøre det samme digitalt, sier Buer.
Vurderte permitteringer
Selv om JUS planlegger en rekke kurs i høst, legger han ikke skjul på at det vil bli et tøft økonomisk år for organisasjonen, som har 16 fulltidsansatte i tillegg til noen studentmedarbeidere.
- Det kommer til å bli et økonomisk dårlig år. Vi har måttet vurdere permitteringer, lønnsreduksjoner og nedbemanning hele veien. Enn så lenge har vi klart å snu oss rundt, og gi de ansatte arbeid. Jeg håper vi kan beholde hele mannskapet i full drift fremover også, sier Buer, som nå ser lyset i tunnelen.
- Omstillingen vi har måttet gjøre i forbindelse med krisen har gitt oss en dytt fremover som vi vil bruke til noe bra, sier Buer.
En ting vil nok likevel noen av kursdeltagerne i høst savne: Sosiale sammenkomster.
- De årlige kursene der vi åpner for fysisk deltagelse blir på én-dagskurs. Middager, nettverksmøter og fester, som vi vet er populære, satser vi på at kommer i 2021. I år blir kursene først og fremst arrangert for det faglige, sier Buer.