Camilla Klevan er direktør i JUS.

Lager Norges første rettssakseksamen!

Juristenes utdanningssenter (JUS) er i full gang med å utvikle det nye, forlengede advokatkurset og den nye rettssakseksamenen som kan erstatte én av sakene i prosedyrekravet.

Camilla Klevan har nylig tatt over som direktør i JUS, og leder det største etterutdanningstilbudet for advokater.

– Det viktigste for JUS er at vi til enhver tid treffer advokaters og juristers behov for kompetanseutvikling. Da tenker vi både på hva de skal lære, oppdatere seg på eller trene på, men også på hvilken måte og i hvilket format det skal skje, og ikke minst på hvilke møteplasser de har behov for, forteller hun.

– Det vi særlig ser nå er at det digitale abonnementet vårt treffer et behov for enkel og rask tilgang og tilgjengelighet, overalt i et langt land og i travle hverdager.

Hun mener at det samtidig er behov for å møtes, utveksle erfaring og skape nettverk.

Nye bevillingskrav

  • Praksiskravet på to år videreføres.
  • Prosedyrekravet på tre saker består, men én av sakene kan byttes ut med en rettssakseksamen.
  • Eksamenen må ha en muntlig behandling som varer i minst fire timer.
  • Rettssakseksamen har en estimert pris på 30.000 kroner.
  • Tar man rettssakseksamen hos en annen leverandør enn JUS, for eksempel i Danmark, kan den også godkjennes av Advokattilsynet.
  • Advokatkurset skal bestå av ni dager obligatoriske samlinger og inntil to dager digital opplæring.

Kilde: Advokatforskriften

- Vår oppgave blir å matche juristenes behov med riktig format og fortsette med å utforske den digitale læringsopplevelsen. Og så er det selvfølgelig ingen tvil om at det er stor nysgjerrighet hos advokatfirmaene rundt den nye rettssakseksamen.

Eget fagutvalg

Faktisk er JUS nevnt hele sju ganger i den nye advokatforskriften som trer i kraft ved årsskiftet, og har fått mandat til å tilrettelegge, utarbeide og gjennomføre både det utvidede advokatkurset og den nye rettssakseksamen.

– Vi bruker mye tid på dette prosjektet, og det er viktig for oss å holde tett dialog med ulike aktører i bransjen, ikke minst med advokatfirmaene. Når vi nå utvikler det nye advokatkurset spiller vi på all den erfaring vi har fra tidligere, men ser også på det som en mulighet til å både utvikle kurset og oss selv, og levere et enda bedre - og mer praktisk - kurs. I det hele tatt er disse to prosjektene noe av det aller viktigste vi holder på med for tiden.

Et eget fagutvalg skal bidra til å utvikle opplegget for rettssakseksamen. Advokatforeningen skal oppnevne noen av medlemmer til fagutvalget, og foreningens tillitsvalgte er blant dem som skal brukes som sensorer og til å skrive case-oppgaver.

Ifølge JUS' nettsider, er målet å ha eksamen på plass i løpet av 2025, men det er foreløpig ikke avklart om dette blir i første eller annet halvår.

Slik gjør de det i Danmark

Advokatforeningen var tilstede da Danmarks Advokatsamfund i begynnelsen av desember arrangerte rettssakseksamen på et hotell i utkanten av København.

Her foregikk en rettssakseksamen i København i desember i fjor.

Kandidatene fikk et saksresymé tilsendt en uke i forkant, og ved prøvens start fikk de utdelt resten av saksdokumentene. 

To og en halv time ut i prøven innleveres ferdig påstandsdokument for egen part, og en time senere avsluttes saksforberedelsen, og hovedforhandlingen starter. 

Casene er basert på alminnelige emner. Denne gangen handlet saken om en ruset person som hadde betalt en barregning på 80.000 danske kroner med noen lottokuponger med gevinst, som så viste seg å være stjålet. 

Eieren av baren som mottok kupongene fikk ikke gevinsten utbetalt, og saksøkte spillselskapet. Jusstudenter spiller parter og vitner. Etterpå voterer dommer og sensor.

Nye etterutdanningskrav

  • Advokaten må gjennomføre minst 48 timer etterutdanning i løpet av de tre foregående kalenderårene. Dette tilsvarer i snitt 16 timer pr. år.
  • I minst to av timene skal temaet være advokatetikk.
  • Som etterutdanning regnes kurs arrangert av universiteter og høyskoler, Advokatforeningen, JUS, Norges Juristforbund, med flere.
  • Advokattilsynet kan etter søknad godkjenne andre som arrangører av kurs.
  • En advokat skal på forespørsel kunne dokumentere etterutdanning fra og med det fjerde året etter at advokaten fikk advokatbevilling.

Kilde: Advokatforskriften

Powered by Labrador CMS