Det juridiske fakultet i Bergen.

Nå har Det juridiske fakultet ved UiB startet opp sitt første LLM-program

Søkere må kunne dokumentere et karaktersnitt på minimum C fra fullførte jusstudier for å kunne få opptak.

Tilbake i november 2022 ble det vedtatt at Det juridiske fakultet får opprette en Master of Laws in EU and EEA Law (LLM). Masterstudiet er det første av sitt slag i Norge. Det er heller ingen andre universiteter i verden som tilbyr et program med en lignende vektlegging av EØS-rettens særegenheter.

Planen var å kunne tilby studiet allerede fra høsten 2023. Slik gikk det ikke – de aller første studentene startet opp i forrige uke. Blant disse finner vi både nordmenn og utlendinger.

– Først og fremst er tilbudet ment for utenlandske studenter som har en utdanning fra hjemlandet, men det er også et tilbud til norske studenter som har fullført en ordinær mastergrad i juss, forklarer dekan Karl Harald Søvig.

Tre semestre

Studiet foregår på engelsk, er på nitti studiepoeng og varer over tre semestre. Det er professor Christian Franklin og førsteamanuensis Ingrid Barlund som har fagansvaret.

Dekan Karl Harald Søvig ved Det Juridiske fakultet i Bergen.

– Vi er henrykte over den nye LLM-en, sier Franklin i en melding.

Dekanen er også svært fornøyd.

– EU- og EØS er det mest vidtrekkende internasjonale samarbeidet som Norge er med i. Det er i stor grad rettslig regulert, og for fakultetet har det vært viktig å innrette vår første LLM mot et tema som treffer studenter både i Norge og utlandet, sier han.

Økt etterspørsel

Fakultetet har merket en økt etterspørsel når det gjelder EU- og EØS-rett de seneste årene, og mange studenter ønsker å fordype seg.

Programmet er utformet med henblikk på å forberede studentene på et bredt spekter av teoretiske og praktiske juridiske problemstillinger innen EU/EØS-rett, for eksempel i arbeid innen offentlig forvaltning, som bedriftsadvokat, dommer eller i akademia.

UiB flagger med at programmet vil være en svært relevant rekrutteringsarena for internasjonale organisasjoner som EU, EFTA, FN og WTO, samt at internasjonale institusjoner som EFTAs overvåkningsorgan ESA, EFTA-domstolen, EU-kommisjonen og EU-domstolen er på utkikk etter jurister med spesialkunnskap innen EU- og EØS-rett.

C eller bedre

For å være kvalifisert for opptak kreves det at søkere har fullført jusstudier tilsvarende en bachelorgrad (180 studiepoeng). 

Søkere må dessuten dokumentere et karaktersnitt på minimum C fra fullførte jusstudier, oppfylle kravene til engelskkunnskaper (fullført norsk videregående skole er tilstrekkelig) og vise motivasjon for programmet gjennom et obligatorisk motivasjonsbrev.

Søknadsfristen for neste opptak, dersom du bor i Norge eller Norden, er 15. april.

Powered by Labrador CMS