Forsvarerseminar 2015. Deler av straffeprosessutvalget , fra v. sekretær Nils Gunnar Skretting, Erik Keiserud, sekretariatsleder Anders Løvlie, advokat Inger Marie Sunde, og utvalgsleder førstestatsadvokat Runar Torgersen.
Vil la alle advokater bli faste forsvarere
Ordningen med et lite og begrenset antall faste forsvare står for fall.
Straffeprosesslovutvalget foreslår at alle advokater som er kvalifisert og har lyst, kan melde seg som faste forsvarere.
– Nå forventer jeg enten hoing eller buing, sa lederen i utvalget, førstestatsadvokat Runar Torgersen da han presenterte forslag om endringer i ordningen med faste forsvarere på Forsvarerseminaret på Farris Bad.
Sammen med utvalgets sekretær Nils Gunnar Skretting, sekretariatsleder Anders Løvlie og advokat Inger Marie Sunde kom han til Forsvarerseminaret for å få innspill til utvalgets arbeid med å utforme ny straffeprosesslov.
Torgersen gikk gjennom det foreløpige lovforslagets ulike punkter, og fortalte hvilke avveininger det bredt sammensatte utvalget så langt har gjort.
Mest debatt ble det om forslaget om å oppheve dagens ordning med faste forsvare.
– Vi tenker at alle forsvarere kan melde seg på en liste for faste forsvarere. Dette vil sikre alle markedstilgang, og har opplagt en del gode sider ved seg, sa Torgersen.
Inger Marie Sunde trakk frem kritikken som har vært rettet mot dagens ordning; den er konkurransevridende, og hindrer mange flinke advokater fra å slippe til i domstolen.
– Vi ser for oss at alle som har lyst til å ta et forsvareroppdrag, har bevilling og føler seg egnet, kan skrive til domstolen og sette sitt navn på listen, sa Sunde.
Utvalget ønsket å høre salens mening om forslaget, og understreket at dagens ordning ikke fungerer helt etter intensjonen, ettersom det flere steder er for få faste forsvarere.
John Christian Elden mente at et slikt frislipp som utvalget legger opp til, har flere ulemper: Den siktede vil ikke ha noen forsikring om at advokaten som velges har erfaring fra straffesaker, og risikerer å velge en advokat som er «så dum som bare det».
Advokat Paal Berg Helland lurte på om ordningen skal være personlig.
– I dag kan for eksempel en klient be om advokat Elden, men i stedet få en fullmektig med tre måneders erfaring, og hvis han er heldig, få Elden i hovedforhandlingen. Mens jeg, som har tretti års erfaring som advokat, ikke er i nærheten av å få et fast-forsvarer-oppdrag. Jeg har sansen for dette forslaget, sa Helland.
Dersom man skal fjerne ordningen med faste forsvarere, må man også fjerne ordningen med faste bistandsadvokater, sa Sunde i lovutvalget.
Flere advokater tok til orde for at ordningen med fast forsvarer må ha bestemte kriterier, for eksempel at man må møte personlig, og ikke sende en fullmektig. Andre pekte på at dette vil være vanskelig av praktiske årsaker.
I den nye straffeprosessloven vil bestemmelsene samles mer logisk, fortalte utvalgsleder Runar Torgersen.
Mange i salen var spente på om utvalget kommer til å lovfeste siktedes rett til forsvarer, både i politiavhør og i fengslingsmøter. Utvalget har ikke «tenkt ferdig på dette punktet», sa Sunde.
– Vi vurderer å sette inn et «så vidt mulig», sa utvalgsleder Torgersen.
Situasjoner kan oppstå som vil kreve at denne muligheten er tilstede i lovverket, poengterte han.
– Hvis du har en gal morder, strømmen går, og det er et ras, så er det ikke umulig at det blir en fengsling, selv om forsvarer ikke kan oppdrives.