Robert Bardone.

Harvard-professorens tips til advokater i mekling og forhandlinger

Amerikanske Robert Bardone har tatt turen over dammen, og med norske advokater deler han både råd, fallgruver og refleksjoner om konflikt og konflikthåndtering.

Publisert

Robert «Bob» Bardone var jussprofessor ved Harvard Law School i tjue år, før han valgte å trappe ned i akademia for i stedet å satse på coaching og opplæring innen mekling og forhandlinger. En slags konfliktløsningskonsultent, kan man kanskje omtale han som.

På meklingshimmelen er han blitt en stjerne, og tidligere i høst var han på norgesbesøk for å dele noen tips og triks med den norske advokatstanden på et forhandlingskurs i regi av JUS.

Giftig polarisering

Til Advokatbladet forteller han om flere kontraster mellom Norge og USA når det kommer til utøvelsen av faget.

– Dessverre har nok graden av politisk polarisering i USA påvirket måten folk håndterer daglige konflikter både i hjemmet, på arbeidsplassen, innen jussen og generelt i samfunnet. Det er jo noe polarisering i Norge også, men ikke på langt nær så giftig som den vi opplever i USA, forklarer Bardone.

I forbindelse med høstens Oslo-besøk, hadde Bardone både et innlegg på den årlige Meklingskonferansen, og et flerdagers kurs om forhandlinger for advokater. Han har vært i Norge en rekke ganger, og anser seg selv som «a friend of Norway».

– Mitt håp er at dette er noe vi kan endre på, legger han til.

Samtidig er det utfordrende å skulle forene store kulturelle variasjoner, påpeker han.

Mangfoldets bakside

Bordone har inntrykk av at det i Norge, i større grad enn i USA, finnes en form for felles kulturell kontakt mellom folk.

– På grunn av størrelsen og de store kulturelle forskjellene som finnes hos oss, og som antakeligvis er en del større enn i Norge, tror jeg at vi møter mange ulikheter på flere forskjellige nivå – og en generell mangel på en felles kulturell forståelse.

– Dette mangfoldet i seg selv er selvsagt positivt, men ulikhetene kan også skape grobunn for polariserte konflikter hvor folk sliter med å forstå perspektivene til de som er veldig ulike en selv, forteller Bardone.

– Er det her du kommer inn?

– Tja, det kan nok hende at jeg har et ess eller to i ermet.

Bardones 6 tips:

1. Les deg opp

– Det finnes masse god litteratur som gir både teoretiske og praktiske tilnærminger til mekling og forhandlinger. Finn noen bøker du liker.

2. Skaff praktisk erfaring

– Slik det er med mye annet her i livet, så må du øve mye for å bli god! Hopp på alle muligheter du kan få til å utføre faget i praksis.

3. Selvrefleksjon

– Skriv dagbok! Når du er i forhandlinger, i mekling eller til og med i en familiekonflikt på hjemmebane – skriv ned dine egne refleksjoner over hva som gjør deg sint, hvilke triggere du har og hva slags fremgangsmåter du opplever som effektive eller konfliktdempende. Skriv ned alle erfaringene du gjør deg med egen oppførsel i forhandlingssituasjoner og hvordan du forholder deg til folk rundt deg. Selvransakelse kan man lære mye av.

4. Coaching og feedback

– Spør kollegaer om feedback på prestasjonene dine. Hvis du i tillegg har vært innom litteraturen, vil dette gi deg et enda bedre rammeverk for å kunne foreta nyttige selvrefleksjoner.

5. Aktiv lytting

– Det som uten tvil er det viktigste jeg lærer studentene mine, er å lytte. Mange tror at de selv må være den som hele tiden snakker, og som forsøker å overtale eller overbevise andre om hva som er riktig. Derimot er aktiv lytting en nøkkelegenskap i mekling og forhandlinger, og du må evne å sette deg inn i andres perspektiver og ta innover deg motpartens syn. Det kan være både vanskelig og utmattende, men det er kjempeviktig å bli en god lytter.

6. Unngå svart-hvitt-tankegang

– En fallgruve er å se krangler som noe som er svart-hvitt. Veldig ofte må det ikke være slik at det jeg får, er noe du taper. Nesten alle konflikter eller forhandlinger kan gi muligheter for begge parter, og mange av disse mulighetene vil forsvinne dersom man fremstiller en tvist som «tap-vinn».

Powered by Labrador CMS