Her spiller Eivind Arntsen inn en episode til podcasten Forhandlingsakademiet.Foto: Privat
- Hvis du noen gang skal lære deg å forhandle, er det nå
Advokat og partner Eivind Arntsen deler gjennom podcasten Forhandlingsakademiet kunnskap om forhandlingsteknikk. Slik kunnskap vil åpne en ny dimensjon for deg på svært mange plan, mener han.
For syv måneder siden ble advokat Eivind Arntsen tilsatt som partner i Advokatfirmaet Varder og satte med det et punktum for sin tid som partner i Brækhus. En av de viktigste årsakene til overgangen var at han ønsket å få mer tid til å dele kunnskap om juss og forhandlinger.
Juridisk ABC var startskuddet
Annonse
- Jeg har i mange år skrevet artikler på ulike fagområder for å gi klienter tilgang på etterspurt informasjon, og det viste seg etterhvert at det var et stort publikum som interesserte seg for innholdet. For åtte år siden startet jeg derfor opp podcasten Juridisk ABC.
Juridisk ABC var Norges første jus-podcast og den har lenge vært landets største i antall nedlastinger og rangeringer. Hver episode tar opp ett utvalgt juridisk tema der en advokat eller annen ekspert bidrar, samtidig som det gis praktiske tips og advarsler mot juridiske fallgruver. Episodene tar opp temaer som angår de fleste, som arbeidsrett, eiendomsrett, selskapsrett og familierett.
På nyåret startet Arntsen opp en ny podcast. Denne gangen med forhandlinger som tema.
Aldri vært viktigere med forhandlingskunnskap
- På begynnelsen av året tenkte jeg på hvordan 2022 kom til å bli. Vi har et vakkert bilde av billedkunstner Tom Sandberg i stuen, som viser havet mot en horisont. Det har både noe dystert og noe forhåpningsfullt ved seg. Jeg så på bildet og funderte over hva som skulle til for å lykkes i tiden fremover.
- Jeg hadde en oppfatning om at forhandlingskunnskap var noe vi alle kom til å ha et stort behov for, og bestemte meg for å starte opp podcast nummer to; Forhandlingsakademiet, forteller Arntsen.
Siden har rentehevingene kommet på løpende bånd flere steder i verden. Konsumprisindeksen steg med 6,3 prosent fra juni 2021 til juni 2022, og prisene på strøm, mat og drivstoff har skutt til himmels. Det er ventet at prisene bare vil fortsette å øke de kommende månedene, og flere eksperter har ropt varsko om alvorlige økonomiske nedgangstider.
- Om det er et tidspunkt man skal ha kunnskap om forhandlinger, så tror jeg det er i den tiden vi er inne i nå. Det er også mange forhandlinger som preger mediebildet og gir illustrerende eksempler, som SAS-streiken som har dominert de siste tiden.
- Man gjør transaksjoner hver dag
- Som jeg sier i hver episode er livet fullt av forhandlinger; du foretar en haug av transaksjoner til daglig. Besparelser her og der vil utgjøre en betydelig økonomisk forskjell når du akkumulerer resultatene, sier han.
- Et eksempel er leiligheten vår på fjellet. Den kjøpte jeg for noen år siden etter å ha vært på forhandlingskurs. Jeg satte meg godt inn i utbyggers situasjon, som blant annet trengte salget for å komme i gang med byggeprosessen og fikk forhandlet meg til en avtale der jeg sparte en god årslønn. Naboen kjøpte til fullpris, forteller han.
Stor interesse
Podcasten, som skal gjøre lytteren til en bedre forhandler, har gjort det svært godt. Den er i dag blant de mest populære i Apple og Spotifys økonomiseksjoner.
- Dette er rett og slett en podcast som skal gjøre deg til en tryggere, mer effektiv og bedre forhandler. Jeg deler mine beste forhandlingstips, og samtaler med andre dyktige hoder. Dersom du som advokat, arbeidstaker, bilkjøper eller huskjøper bruker noen av de teknikkene vi forteller om og forhandler litt bedre hver gang, vil det akkumulerte resultatet bli betydelig til slutt. Det er dette podcasten dreier seg om, forteller han.
Lærte om forhandlinger på Harvard
Forhandlingsteknikkene Arntsen deler gjennom Forhandlingsakademiet er ikke noe han sitter hjemme og dikter opp. Partneren har med årene opparbeidet seg omfattende forhandlingserfaring både fra arbeidslivet og videre studier.
- Før jeg begynte som advokat jobbet jeg som forlagsredaktør ved Universitetsforlaget. Her satt jeg og forhandlet og utformet prosjekter med noen av landets beste jurister. Det er klart at jeg fikk mye forhandlingserfaring der, i tillegg til at det vekket min interesse for publisering. Som advokat jobber jeg mye med arbeidsrett. For å være en god arbeidsrettadvokat må du også være god til å forhandle, sier han.
- Foruten jobberfaringen har jeg i lang tid lest mange bøker om forhandlinger, og jeg har dessuten gjennomført to av JUS-kursene i forhandlingsteknikk ved Harvard Negotiation Institute. Nå holder jeg flere kurs om temaet selv, og samarbeider med flere dyktige fagpersoner på området, som Roar Thun Wægger og Sverre Blandhol, forteller han.
Kjernekompetanse for jurister
Den ene samarbeidspartneren, Sverre Blandhol, er jurist og professor ved Det juridiske fakultet ved UiO. Han har stått i spissen for å få innført forhandlinger som et eget emne på jusstudiet, og i 2017 ble emnet Forhandlinger opprettet. Blandhols bok «Smarte forhandlinger» er hovedlitteratur, og målet er at jusstudenter får muligheten til å trene på forhandlinger i en juridisk kontekst.
Arntsen mener det er svært positivt for advokatstanden at forhandlinger nå blir viet større plass ved universitetene, samt at det satses på kurs innen fagområdet.
- Forhandlinger er en kjernekompetanse for advokater og det utgjør en betydelig del av de fleste advokaters arbeid, enten det dreier som om kontraktsforhandlinger, forliksforhandlinger, forhandlinger i retten eller andre forhandlinger på klients vegne. Da jeg prosederte min første sak for Høyesterett i fjor hadde jeg stor glede av forhandlingskunnskapene, forteller han.
Ikke så mye som skal til
Arntsen er opptatt av at mange har en misforstått oppfatning av hvor mye som skal til for å bli en bedre forhandler. Alle er forhandlere, og det er ikke så mye som kreves for å lykkes, mener han.
- Den vanlige myten er at forhandlingsegenskaper er noe som er medfødt – enten har man det eller så har man det ikke. Det er helt feil. Forhandlingsteknikk er definitivt noe som kan læres, og alle kan bli bedre.
- Forhandlingsteknikk handler om verktøy for å få til en strukturert og konstruktiv prosess for å skape resultater der begge kan vinne – men først og fremst slik at man skaper resultater for klienten. Kunnskaper om forhandlingsteknikk vil åpne en ny dimensjon for deg både som advokat og privatpersoner. Det er egentlig hovedbudskapet, avslutter han.