Marit Lomundal Sæther kritisere Advokatforeningen for manglende engasjement for sivile palestinere som er rammet av krigen i Gaza.

Forespørsel om støtte til Gaza-klage skapte debatt blant forsvarere 

På Forsvarergruppens høstseminar var det delte synspunkter på om Advokatforeningen skal gi støtte til Forsvar folkerettens klage på henleggelsen av deres politianmeldelse av tre israelske ledere. - Jeg er skuffet over Advokatforeningen, sa Sulland-partner Marit Lomundal Sæther.

Publisert Sist oppdatert

Høstseminarets første dag avsluttet med programposten Åpen talerstol. Der ble det en engasjert debatt om en henvendelse Advokatforeningen har fått fra Forsvar Folkeretten om å støtte deres klage på henleggelsen av foreningens politianmeldelse av tre israelske ledere.

Forsvar folkeretten ble lansert for fem år siden av 44 jurister, og senere har flere hundre sluttet seg til, deriblant en rekke advokater.

Advokatforeningens hovedstyre har valgt å ikke støtte klagen. Saken har også blitt behandlet i menneskerettighetsutvalget og i styret i Forsvarergruppen.

- Faller utenfor mandatet?

Den første som tok ordet, var advokat Tonje Lilaas Larsen i Mette Yvonne Larsen & Co. Hun viste til at Forsvarergruppen i sitt siste styrereferat skrev at den har drøftet om det faller utenfor Forsvarergruppens mandat om å verne om siktedes rettssikkerhet ved å tre inn på «fornærmedes side» slik det ville vært i denne saken.

«Styret er svært interessert i medlemmenes syn på saken og oppfordrer til at problemstillingen løftes under høstseminaret», heter det i referatet.

- Spørsmålet er om Forsvarergruppen kan stille seg bak klagen på ett eller annet vis, eller om det finnes andre måter advokater eller forsvarere tydelig kan vise sitt standpunkt til Gaza på. Vi er et kompetent strafferettsmiljø som bør følge opp dette, sa advokat Tonje Lilaas Larsen.

- Vil sikte lederne for folkemord

Advokat Sunniva Aksnes i Sulland fulgte opp.

- Jeg er er styremedlem i Forsvar folkeretten, som sammen med ICJ Norge har levert en anmeldelse mot tre israelske militære ledere. Anmeldelsen ble innlevert på vegne av tre hundre norske borgere, derav 125 barn, som befant seg på Gaza i oktober i fjor, sa Aksnes.

Sunniva Yde Aksnes, advokat i Sulland og styremedlem i Yngre forsvarere.

Anmeldelsen ble henlagt den 23. mai i år, uten at det ble iverksatt etterforskning.

- Vi ba om at siktelsen utvides til også å gjelde folkemord. Hele saken ligger nå hos Riksadvokaten, sa Aksnes, som oppfordret Forsvarergruppen til å engasjere seg.

Også advokat Frode Sulland grep mikrofonen.

- Jeg vil også slutte meg til oppfordringen. Dette er kanskje denne tidens og denne verdens viktigste sak . Norske jurister har en mulighet for å bidra nettopp gjennom å gi støtte til den etterforskningen som anmeldelsen bør føre til, sa han.

Også han er medlem av Forsvar folkeretten.

- Uforståelig.

Sulland viste til at spørsmålet om Advokatforeningen skal støtte klagen på henleggelsen har vært behandlet i tre ulike organer internt.

- At disse alvorlige straffbare forholdene; både folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, skal ligge utenfor Forsvarergruppens mandat, det forstår jeg ikke. Det kan jo være slik at i nasjonale spørsmål så er det de siktedes rettigheter som er Forsvarergruppens engasjement. Men vi må ha en litt større himmel, og se oss selv i en større sammenheng, oppfordret Sulland.

Frode Sulland og Mette Yvonne Larsen.

- Vi skal ikke virke bare i rettsstatens tjeneste, men i menneskerettsstatens tjeneste. De rettighetene som krenkes i Gaza, hver time og hvert sekund, må norske jurister engasjere seg i, sa han.

Han mente at det er all grunn til å se om Advokatforeningens andre organer - som hovedstyret eller menneskerettsutvalget, kan støtte klagen på henvendelsen.

- Massiv støtte til ukrainere

- Tilbake i 2009 engasjerte menneskerettsutvalget seg sterkt i Gaza. Jeg vil også vise til hovedstyrets og Advokatforeningens massive støtte til ukrainere, etter Russlands invasjon av Ukraina, som åpenbart lå innenfor Advokatforeningens mandat, sa Sulland.

- Det er klart vi har mulighet, hvis vi vil. Jeg vil sterkt oppfordre til at vi finner en måte å gå inn i dette på, enten ved at vi oppfordrer disse organene som har bredere mandat til å støtte klagen, eller at vi kommer med et forslag til vedtak her i dag.

Dersom salen skulle avsi et vedtak, måtte årsmøtet - som var avholdt tidligere på dagen - gjenåpnes. Ingen i salen stemte for å gjenåpne årsmøtet.

- Et alibi

Advokat Maria Hessen Jacobsen i Elden er leder av menneskerettighetsutvalget. Hun var enig i at advokater bør engasjere seg i saken.

Advokat og partner i Elden, Maria Hessen Jacobsen.

- Menneskerettighetsutvalget behandlet saken i juni og på nytt nå i vårt siste møte. Når Sulland sier at dette er vår tids viktigste sak, så mener jeg at det er det ikke, for vi snakker om Forsvar folkerettens anmeldelse i Norge. Internasjonale eksperter mener at at det er i ferd med å skje et folkemord. Det skjer grove overtramp mot sivilbefolkningen, det er helt vanvittig, det som skjer. Og verden sitter helt i ro i en ekstrem avmakt. 

- I ettertid vil vi bli spurt hva vi gjorde. Jeg mener at vi bør gjøre noe, men ikke å gå inn i denne konkrete enkeltsaken til Forsvar folkeretten, for det mener jeg er et alibi, sa Jacobsen.

Utvalget vil behandle spørsmålet på sitt neste møte den 4. november, opplyste hun.

- Skal vi fordømme det som pågår, skal vi oppfordre til noe; send oss forslag, sa hun.

Forsvarergruppen har ikke tatt endelig standpunkt

Mette Yvonne Larsen, som selv er medlem av Forsvar folkeretten, sa at Forsvarergruppen ikke har konkludert ennå.

- Da vi drøftet saken i styret, kom det tydelige innspill på hvorfor Forsvarergruppen ikke skal støtte en klage fra en fornærmet i en straffesak. Vi vil ha innspill herfra, det er mange kloke hoder i Forsvarergruppen. Nå skal vi behandle saken på nytt i neste møte, sa Larsen.

Siri Teigum tok også ordet, og sa at folkerettsbruddene på Gaza ryster alle.

- I den tiden jeg har vært leder i Advokatforeningen, har vi hatt to hovedstyremøter, og spørsmålet om Gaza har vært oppe på begge møtene. Det er blitt henvist til et vedtak som ble truffet i siste hovedstyremøte, og jeg synes det er riktig bare å lese det opp, sa hun.

Advokatforeningens leder Siri Teigum.

I vedtaket heter det:

«Advokatforeningen ser med stor bekymring på menneskerettighetsbruddene som skjer i krigen mellom Israel og Palestina. Ut fra Advokatforeningens mandat, finner vi ikke å ta stilling til Forsvar folkerettens klage på henleggelsen.»

- Vi har de samme overlegninger som Maria har gitt uttrykk for. Vi har hatt behov for å uttrykke det, men uten å ta stilling til den konkrete klagen, sa Teigum.

- Fryktelig skuffa

Marit Lomundal Sæther, advokat og partner i Sulland, avsluttet med en tordentale.

- Jeg er også styremedlem i Forsvar folkeretten, og vil understreke hvor viktig det er for en sånn type forening at det gis støtte til saken, og at vi hever stemmen vår. Det har ikke vært hevet stemmen fra denne foreningen siden 7. oktober 2023. Det er jeg fryktelig skuffa over.

- Selv om den konkrete saken med anmeldelsen avfeies på en juridisk finurlig måte ved å vise til mandatet i foreningen, så er det i alle fall åpent for at menneskerettighetsutvalget kan engasjere seg. Jeg vil oppfordre utvalget, Advokatforeningen sentralt og Forsvarergruppen til å se på saken på nytt, sa Sæther.

- Forskjellsbehandling

- Det hadde vært greit om det var slik at vi ikke brydde oss om internasjonale forhold overhodet. Men Advokatforeningen har gitt sin uforbeholdne støtte til sivile ukrainere. At Advokatforeningen forskjellsbehandler sivile ukrainere og sivile palestinere, er det som provoserer meg mest. Når norske borgere kommer hjem fra Gaza og anmelder israelske ledere for folkemord, så er det ingen støtte å få fra Advokatforeningen Det er så skuffende, sa Sæther.

- Vi står igjen som siste skanse, og det er vi jo så vant med, vi tåler å stå opp for de frihetsberørtes rettigheter, vi som hver dag kjemper mot et massivt maktapparat, og klager på at det ikke er tilstrekkelig «equality of arms». Jeg håper at Advokatforeningen sentralt, Forsvarergruppens styre og menneskerettighetsutvalget tar til vettet, sa hun.

Hun mente at det er langt innenfor Forsvarergruppens mandat å støtte opp om klagen.

Rekordhøy deltagelse på høstseminaret.
Powered by Labrador CMS