– Jeg skal aldri si «ingen kommentar» når jeg skal kommentere straffesaker. Det er bedre å svare noe annet, selv om det ikke har noe innhold, sa John Christian Elden. Fra v. moderator Vegard Valestrand, Kirsten Bleskestad, John Christian Elden, Grete Lien Metlid og Olav Rønneberg.
Foto: Jonas Fosaas
– Forsvarere bør bli mer bevisste på hvordan de påvirker pressen
Både politiet og forsvarere bør bruke media mer, mener NRKs krimjournalist Olav Rønneberg.
Påvirker mediene utfallet av straffesaker i Norge? Hvordan oppfatter dommere, politiet, forsvarere og journalister medietrykket rundt de største straffesakene? Dette var temaet i en debatt arrangert av Juristforbundet på Arendalsuka.
Media viktig for politiet
– Ingen av oss lever i et vakuum. Med så mange kanaler og sosiale medier, tror jeg vi ikke kommer unna at det vil være en påvirkning, enten bevisst eller ubevisst, sa leder for etterretning i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid.
I panelet satt også krimkommentator i NRK, Olav Rønneberg, advokat John Christian Elden, og tingrettsdommer og leder i Dommerforeningen, Kirsten Bleskestad.
Metlid mener det har skjedd en profesjonalisering innad i politiet i forbindelse med mediehåndtering av straffesaker. Hun er positiv til å bruke medier som et hjelpemiddel i etterforskningsfasen.
– Mediene kan være en viktig del av en etterforskning. I tillegg er mediene vår mulighet til å kommunisere med folket, sa hun.
Advarer mot å forhåndsdømme
Det kan være ødeleggende for samfunnets oppfatning av en sak, dersom politiet eller mediene går for hardt ut i forkant av en sak, påpekte Elden.
– I forbindelse med drapssaken fra London pub i Oslo sentrum, gikk politiet i Oslo ut på en glimrende måte ved å si at det var for tidlig å si noe om motivet. En annen enhet i politiet hevdet derimot at de var sikre på at det var snakk om terror. Mediene skrev derfor om «terror-saken», noe jeg mener er feil. Det er etterforskningen som skal avdekke om det er snakk om en terror-handling eller ikke.
Bør bruke media mer
Krimkommentator i NRK, Olav Rønneberg, synes politiet bør bli flinkere til å bruke mediene for å løse straffesaker.
– Det overrasker meg at de ikke bruker mediene mer. Åsted Norge kjemper for å fylle programmet sitt. At ikke politiet renner ned dørene der for å få oppklart sakene sine, er komplett uforståelig.
Flere forsvarere burde bli mer bevisste på hvordan deres mediehåndtering påvirker måten saken fremstilles i pressen, mente han.
– Vår jobb er å fortelle begge sider av saken. Hvis forsvarere ikke stiller til intervju og bidrar med informasjon, vil formidlingen bli ubalansert.
Habile dommere
Tingrettsdommer Kirsten Bleskestad påpekte at det kun er informasjon som kommer frem i retten som blir vektlagt.
– Sosiale medier gjør informasjonen svært tilgjengelig, det er derfor viktig å påpeke at bare det vi hører innenfor rettens fire vegger er noe vi kan legge vekt på. Det skal ikke være tvil om dommerne håndterer sakene på en habil måte.
Elden var derimot mer usikker på om avgjørelsene blir tatt utelukkende på bakgrunn av det som blir sagt i retten.
– Vi tar alltid høyde for at dommerne har lest nyheter, sa han.
Påvirker mediene utfallet av straffesaker?
I en undersøkelse Juristforbundet har gjort, svarte 59 prosent av respondentene at de trodde mediene påvirker utfallet av straffesaker. I panelet var meningene delte: Mens Bleskestad, Metlid og Rønneberg svarte nei, svarte advokat Elden ja.