Mia Edwall Insulander, generalsekretær i Sveriges Advokatsamfund.

Sverige krever minst fem års erfaring for forsvarsadvokater i alvorlige straffesaker

Fra 1. januar innfører Sveriges Advokatsamfund en rekke kvalifikasjonskrav knyttet til erfaring og fagkompetanse hos forsvarere. - Et overveldende flertall av advokatene er positive, sier generalsekretæren.

Publisert

Ved årsskiftet vil det ikke lenger være mulig for svenske advokater å påta seg oppdrag som forsvarere uten å kunne vise til at et knippe kvalifikasjonskrav er oppfylt.

De nye kravene som Sveriges Advokatsamfund har utarbeidet, innebærer dels et krav til erfaring for å kunne påta seg forsvareroppdrag i alvorlige straffesaker, og dels krav til utdanning for offentlige forsvarere.

Nærmere bestemt lyder kvalifikasjonskravene som følger:

Utdanningskrav:

  • Alle advokater som ønsker å påta seg offentlige forsvareroppdrag må gjennomføre en spesifikk strafferettsutdanning (18 timer kurs).
  • Advokater som ønsker å påta seg forsvareroppdrag i straffesaker hvor strafferammen er minimum 4 års fengsel, må ta et tilleggskurs om grov kriminalitet (18 timer kurs).

Erfaringskrav:

  • For forsvareroppdrag i saker med en strafferamme på minimum 4 års fengsel, kreves minst 5 års arbeidserfaring som forsvarsadvokat.

- Kriminalitetsbildet hever kravene til forsvarerne

Advokatsamfundets generalsekretær, Mia Edwall Insulander, tror de nye kravene vil bære frukter med seg.

- Ved å sikre at bare de mest kvalifiserte advokatene får de vanskeligste forsvareroppdragene, kan vi bidra til økt rettssikkerhet og økt tillit til advokatstanden som helhet, sier hun.

Mia Edwall Insulander.

De siste årene har Sverige sett en økning i grov organisert kriminalitet, spesielt knyttet til gjengrelatert vold. Skytinger og sprengninger har blitt stadig vanligere, også i mindre byer.

Disse sakene har ofte omfattende bevismateriale, internasjonale forbindelser og kompliserte juridiske spørsmål, noe som igjen krever mer av den enkelte advokatens kompetanse, ifølge Insulander.

- Siden advokaten i tillegg kommer så tett på klienten i slike saker, gjør klientrelasjonen at det stilles spesielt høye krav til å opprettholde uavhengighet og integritet, forklarer hun.

- Vil stoppe misbruk av eneromsprivilegiet

Insulander forteller videre at kriminalitetsutviklingen i Sverige har ført til store utfordringer for forsvarere, hvor grovt kriminelle individer etterspør tjenester som går utover det som er etisk forsvarlig.

Å opprettholde en høy profesjonell standard er derfor av største viktighet.

- Vi har ikke sett noen generell økning i kriminalitet blant svenske advokater, men de tilfellene som har blitt avdekket har vært både alvorlige og tillitssvekkende, sier hun. 

Den siste tidens utvikling har også belyst viktige risikofaktorer som Advokatsamfundet har tatt i betraktning ved utarbeidelsen av de nye kvalifikasjonskravene.

- Eksempler på slik risiko er blant annet den grunnleggende retten til at frihetsberøvede klienter får møte sin advokat i enerom, og at samtaler mellom klient og forsvarer ikke kan avlyttes. Det såkalte eneromsprivilegiet har i noen tilfeller blitt misbrukt, noe som har ført til eksklusjon, forklarer Insulander.

Slike utfordringer håper hun at kvalifikasjonskravene kan bidra til å få bukt med.

- Ved å innføre kvalifikasjonskrav for visse typer straffesaker, sikrer vi at advokatene som utpekes, er godt forberedt på de utfordringene oppdragene medfører, konstaterer hun.

- Et overveldende flertall er positive

- Hvordan har de nye kravene blitt mottatt av den svenske advokatstanden?

- Under utarbeidelsen av de nye kvalifikasjonskravene har alle strafferettsadvokater i Sverige hatt mulighet til å gi innspill på forslaget. Innspillene som kom, for eksempel knyttet til hvilke typer saker som skal omfattes, har blitt nøye vurdert, og vi har gjort justeringer basert på dette, forklarer Insulander.

- Av høringssvarene fremgikk det at et overveldende flertall av advokatene var positive til forslaget, understreker hun.

- Tror du innføringen av erfaring- og utdanningskrav vil kunne medføre at færre ønsker å bli forsvarere?

- Kvalifikasjonskravene er spesifikt utformet for å gjelde de mest alvorlige straffesakene, som utgjør en liten andel av det totale antallet saker. Dette reduserer risikoen for at kravene vil føre til et uforholdsmessig resultat som kan hemme den profesjonelle utviklingen og veksten innen strafferettsadvokatyrket, sier Insulander.

Powered by Labrador CMS