Lasse Lien er professor ved NHH.

Forventer store rystelser i advokatbransjen

– De neste fem til ti årene vil trolig gi mer konkurranse, lavere omsetningsvekst og lavere lønnsomhetsvekst i advokatbransjen enn vi har hatt i det foregående tiåret, sier professor Lasse B. Lien ved Norges Handelshøyskole.

– Det vil ta tid før endringene får effekt, så det er først et godt stykke ut i perioden at vi vil se dette, sier Lien.

Han er professor i strategi ved Institutt for strategi og ledelse ved NHH, og har de siste årene kommentert Advokatforeningens bransjeanalyse over omsetningen i advokatbransjen på det årlige treffet for lederne av landets førti største advokatselskaper.

Både teknologiske og regulatoriske endringer trekker nå i samme retning, påpeker han.

 – Advokatbransjen har vært ganske skjermet og rolig ganske lenge, sammenlignet med andre bransjer. Det er rimelig å forvente at det totale endringstrykket vil øke.

Veiskillet

Denne artikkelen er en del av Advokatbladets artikkelserie Veiskillet.

I 2025 treffer en rekke begivenheter og trender advokatbransje på likt:

Advokatloven trer i kraft, og rettsrådsmonopolet oppheves.

 Bruken av kunstig intelligens brer om seg i bransjen, og firmaene må finne en god balanse mellom arbeid og fritid. 

Unge advokater ønsker i større grad å ta samfunnsansvar, og fokuset på bærekraft øker. Samtidig opplever flere advokatfirmaer et press mot timeprismodellen.

Vil vi se mer fastpris til neste år? Og er det et reelt press mot dagens partnerstrukturer? 

Hvordan vil alle endringene forme fremtiden for bransjen?

Han tror omveltningene vil bli ganske store.

– Med opphevelsen av rettsrådsmonopolet, vil det åpnes for nye aktører med ny teknologi og andre forretningsmodeller.

Han tror også at det vil komme mer konsolidering, mer samarbeid og flere allianser mellom selskaper i bransjen enn vi har sett til nå.

Lavere inntekt fra fullmektiger

– Jeg tror det er to hovedgrunner til at omsetningsveksten blir lavere: Den ene er ny teknologi som vil automatisere en del tjenester, og det andre er nyetableringer på utsiden av bransjen. Begge deler tilsier at det antageligvis vil være særlig de enkle advokattjenestene som vil bli hardest rammet.

Komplisert rådgivning og saker som innebærer rettslige prosesser vil ikke bli rammet på samme måte, understreker han.

Jo større andel av inntektene til et advokatfirma som kommer fra tjenester som enten kan automatiseres eller utøves av aktører utenfor bransjen, jo hardere vil man bli rammet, påpeker Lien.

– Som en følge av dette kan en tenke seg at inntektene til advokatfullmektiger under opplæring vil bli lavere, og det vil bli dyrere å ha fullmektiger. Hvis dette slår inn, vil vi se et lavere antall nye advokater hvert år enn vi har sett til nå.

Hvis prisene på mange advokattjenester går litt ned, vil det stimulere det totale volumet av rettsrådgivning, og noe av volumet vil gå til aktører som ikke er tradisjonelle utøvere.

– Så det er lett å tenke seg at det blant mindre advokatfirmaer vil bli mer konsolidering. Dette tror jeg bare vil akselerere fremover.

Samme pris pr. hode?

Men hvilke egenskaper vil den nye teknologien ha? Dette er det ingen som har helt klarhet i, understreker Lien.

– Vi kan tenke oss to muligheter; den ene er at KI-teknologi - som har de samme algoritmene og er trent på de samme dataene - i hovedsak blir tilgjengelig for alle advokatfirmaene til samme kvalitet og pris pr. advokathode.

Dette er for eksempel slik søkemotoren Google og gratisversjonen av ChatGPT fungerer.

– Da kan man tenke seg at kvalitetsforskjellene mellom advokatfirmaene blir mindre, og det vil være lettere å sammenligne advokatselskaper. Det vil gjøre det lettere å bygge et renommé, slik at forspranget til de fem store kan krympe.

I alternativ to taper de små på bekostning av de store.

– Det kan være at store aktører kan få bedre teknologi ved hjelp av egne data eller kjøpedata, og at de vil ha lavere kostnader ved å investere i ny teknologi enn de små har. I så fall vil situasjonen favorisere de store, og legge et ekstra trykk på konsolideringen blant de mindre.

For samfunnet vil det totalt sett ikke være noen ulempe at prisene går ned og volumene går opp, så lenge kvaliteten ikke faller, påpeker Lien.

– Det er all grunn til å tro at dette kan være positivt for samfunnet som helhet. Det at man får tilgang på tjenester til lavere priser med kanskje høyere kvaliteten enn tidligere, er bra.

Powered by Labrador CMS