Justisminister Anders Anundsen vil vite hva pengene går til. Foto: Aina J. Rønning
Fri rettshjelp og straffesaker: 2 mrd pr. år
Justis- og beredskapsdepartementet har bestilt en analyse av advokaters tidsbruk og oppgaveutførelse i straffesaker, og av utgiftsøkningen i hele straffesakskjeden.
Utgiftene til straffesaker og fri rettshjelp har økt med nærmere seksti prosent fra 2006 til 2014. Ordningene kostet samfunnet nesten to milliarder kroner i 2014 og øker stadig, skriver departementet i anbudsdokumentet til analysen.
Slik fordeler økningen seg fra 2007 til 2014, ifølge tall fra Domstolsadministrasjonen (alle tall i millioner kroner):
- Bistandsadvokater: Fra 70,7 til 139,7.
- Advokater (forsvarere): Fra 587,2 til 774,8.
- Tolker: Fra 66,8 til 120,2.
- Meddommere / lagrettemedlemmer / vitner: Fra 36,7 til 58,7.
- Sakkyndige: Fra 75,3 til 118,4.
Departementet har hyret inn det private, Oslobaserte konsulentselskapet Menon Business Economics for å analysere statens utgifter til rettshjelp og utgifter i straffesaker.
REGLENE GIR VEKST
Departementet vil blant annet ha analysert «regelverkets underliggende incentivstrukturs betydning for kostnadene», altså hvordan regelverket i seg selv kan stimulere utgiftsveksten.
«Dette gjelder særlig statens utgifter til forsvarere og bistandsadvokater», heter det i anbudsdokumentet.
Men departementet ønsker også en analyse av hvordan domstolen håndhever regelverket, og hvordan domstolene håndhever sin kontrollfunksjon for utgifter til forsvarere og bistandsadvokater.
Rapporten skal ifølge anbudet identifisere kostnadsdriverne og forklare kostnadsutviklingen over tid, samt forklare hvordan, og hvor mye endringer i regelverket har bidratt til kostnadsutviklingen. Analysen skal også gi prognoser for kostnadsutviklingen fremover, samt «gi et solid beslutningsgrunnlag for å vurdere regelendringer eller andre tiltak som vil føre til at kostnadene reduseres, uten at det reduserer rettsikkerheten i samfunnet», som det heter i rapporten.
VIL IKKE SVARE NÅ
Advokatbladet har stilt Justisdepartementet en rekke konkrete spørsmål om bakgrunnen for analysen og om hvilke tiltak departementet ser for seg for å dempe utgiftsveksten. Ifølge seniorrådgiver Andreas Bondevik i kommunikasjonsavdelingen vil departementet vente med å svare til analysen er klar.
I en epost skrier han at bakgrunnen for analysen er den store veksten i statens utgifter til rettshjelp og straffesaker, som har økt vesentlig siden 2006.
«Størst har utgiftsveksten vært innenfor de områdene som dekker juridisk bistand i straffesaker som har rett til advokatbistand, og utgifter til sakkyndige og tolker. Her har økningen vært på nærmere seksti prosent siden 2006.»
«Departementet ønsker å avdekkehvilke variabler som har størst forklaringskraft for utgiftsveksten til rettshjelp og straffesaker. Avhengig av de funn som blir gjort i analysen, vil departementet vurdere eventuelle tiltak, herunder forslag til regelendringer», skriver Bondevik.
Rapporten skal være klar innen utgangen av januar neste år.
# Bistandadvokatordningen
Bistandsadvokatordningen ble innført i 1981 og omfattet bare saker om voldtekt og voldtekslignende forhold. Ordningen er utvidet til flere sakstyper. Den siste og mest omfattende endringen ble innført 1.juli 2008. Endringen har styrket fornærmede og etterlattes rettigheter i straffesaker ved at bistandsadvokatordningen ble utvidet med flere sakstyper. Også fornærmede og etterlattes prosessuelle rettigheter er styrket.
(Kilde: www.stinesofiesstiftelse.no)