Merete Smith er i statsråd i dag utnevnt som medlem i Rettshjelputvalget.
Rettshjelpsutvalget som skal gjennomgå rettshjelpsordningen ble oppnevnt i dag
Generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen og leder av Gatejuristen Cathrine Moksness ble i statsråd i dag utnevnt som medlemmer i Rettshjelpsutvalget. Utvalget skal gjennomgå rettshjelpsordningen.
- Det er gledelig at regjeringen, med bakgrunn i blant annet disse rapportene, bestemte seg for å nedsette et offentlig utvalg som skal gå gjennom dagens ordning. Jeg ser frem til arbeidet i utvalget og ikke minst et godt samarbeid med regjeringen om rettshjelpsordningen, sier Merete Smith.
- Vi trenger gode råd
Da regjeringen la frem forslaget til statsbudsjett for 2019 sist mandag, sa statssekretær Sveiung Rotevatn at han så frem til en gjennomgang av rettshjelpsordningen. Ordningen har vært gjenstand for kritikk blant annet fordi inntektsgrensene for å benytte ordningen har stått stille siden 2009.
– Det er et betydelig rom for omprioriteringer og tilpasninger av rettshjelpsmodellen. Vi trenger gode råd for hva som er viktigst å satse på, og hva som er de viktigste rettighetene. Dette blir et veldig viktig utvalg, sa Sveinung Rotevatn til Advokatbladet.
Rettshjelputvalget skal ledes av tingrettsdommer i Oslo, Ingebjørg Tønnessen. I utvalget sitter også Fredrikstad-advokat Torgeir Røinas Pedersen, fylkesnemndsleder Magnus Aarø fra Molde, førsteamanuensis Tone Ognedal fra Oslo og professor emeritus Kristian Andenæs fra Oslo.
Vil ha flere områder inn under rettshjelpsloven
Advokatforeningens leder, Jens Johan Hjort, holdt i fjor et innlegg på Stortinget som ga et historisk overblikk over rettshjelpens historie.
– En av de viktigste forbedringene som må gjøres med dagens ordning, er å sørge for å få flere saksområder inn under rettshjelploven. Sosial dumping, saker på velferdsfeltet knyttet til NAV, familiegjenforening- og utvisningssaker er ikke dekket. Voldskriminalitet mot kvinner har en viss dekning, men det er behov for en utvidelse av feltet. Også mobbing i skolen, saker om brukerrettigheter og diskriminering er heller ikke dekket i dag, sa Hjort.
Loven om fri rettshjelp har vært endret 27 ganger, uten noen form for systematisk tilnærming, sa han.
At inntektsgrensen for å få fri rettshjelp bare er på 246.000 kroner – en sum som har vært uendret siden 2009 – er uholdbart, mener Advokatforeningen.
– Selv unge uføre faller ikke inn under ordningen, de mottar 252 kroner for mye til å kvalifisere til fri rettshjelp. Og formuesgrensen på 100.000 kroner har ikke vært endret siden 1984, sa Hjort.
Rotevatn bytter beite
Sveinung Rotevatn har i dag sin siste arbeidsdag i Justis- og beredskapsdepartementet. Fra og med mandag er han på plass som statssekretær i Miljødepartementet, som ledes av hans partikollega Ola Elvestuen (V).
Det er foreløpig ikke klart om det er noen som overtar Rotevatns post i justisdepartementet, men foreløpig er antall statssekretærer redusert til Thor Kleppen Sættem (H), Torkil Åmland (FrP) og Knut Morten Johansen (FrP).
Ny dommer i Høyesterett
I statsråd i dag kunne regjeringen by på flere godbiter.
Førstelagdommer Sven-Jørgen Lindsetmo er konstituert som dommer i Høyesterett fra 1. januar 2019 fram til slutten av juli.
Lindsetmo ble utnevnt som lagdommer i 2008, og har vært førstelagsdommer i Frostating lagmannsrett siden 2014.
Nytt utvalg skal gjennomgå partnerdrap
I tillegg til Rettshjelpsutvalget, ble det i statsråd også oppnevnt et offentlig utvalg som skal gjennomgå drapssaker der gjerningspersonen er daværende eller tidligere partner.
Utvalget består av førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes fra Trondheim, i tillegg SARA-koordinator Kristine Eikemo, Psykologspesialist Solveig Karin Bø Vatnar, Rådgiver Heidi Marie Engvold, leder for MiRA-senteret Fakhra Salimi, Psykolog Henning Mohaupt, leder i Bufetat Eilif Norvang, leder ved Vest-Agder Krisesenter Tove Hægg Versland og kommuneoverlege Klaus Melf.
Utvalget skal ledes av professor ved Institutt for offentlig rett, Ragnhild Helene Hennum.