Therium Nordic håper å bli attraktive for norske investorer, sier Trond Jacobsen (til venstre). Her sammen med Henrik A. Jensen og administrerende direktør Henrik Berg.
Therium Nordic: Fullfinansierer søksmål
Søksmålsfinansieringsselskapet Therium har åpnet kontor i Oslo. Målet er å lokke til seg klienter med gode saker, men lite penger i et samarbeid med norske advokater.
Selskapet Theriums nordiske avlegger, Therium Nordic, ble startet opp av advokat Henrik A. Jensen i vår. Firmaet skal finansiere søksmål og rettssaker for kunder som ikke har råd eller likviditet til å ta saken selv.
Therium omtaler seg selv som Europas ledende selskap innen søksmålsfinansiering, og ble startet i Storbritannia i 2009, og senere etablert i USA.
– Vi har vært i kontakt med nesten alle de største norske advokatfirmaene og fått tilbakemeldinger på at dette er noe de har savnet i markedet, forteller Henrik A. Jensen til Advokatbladet da vi møtte ham etter at selskapet hadde lansert seg selv for nysgjerrige i Oslo.
Therium Nordic AS har via sitt britiske morselskap sikret seg om lag femti millioner kroner til bruk i det norske markedet, og anslår at dette vil rekke til finansiering av inntil ti saker. Likevel vil de mest sannsynlig takke nei til de aller fleste sakene de blir forelagt. Enten fordi de anslår vinnersjansene til å være for lave, eller at de økonomiske størrelsene i saken ikke matcher Theriums forretningsmodell.
- Vil godta tre av ti saker
Sentralt er at kunden skal sitte igjen med mesteparten om saken vinnes. Therium anslår at de vil ende opp med å godta, og gå videre med, cirka tre av ti saker.
– Når vi velger å gå inn i en sak, kan et endelig resultat kanskje først foreligge ved en eventuell høyesterettsdom. Om klienten vinner der, og likevel ikke sitter igjen med penger, vil det ikke være hyggelig for noen. Vi har avslått en del av sakene på grunn av dette faremomentet, sier kollega og styremedlem Trond A. Jacobsen.
Om de derimot vinner, skal Therium ha igjen de utlagte advokatutgiftene pluss en såkalt multippel av dette beløpet. Dersom klienten taper saken, dekker Therium alle advokatkostnadene, og må anse de investerte pengene tapt.
Hvis for eksempel en kunde saksøker en motpart for 100 millioner kroner, de anslåtte advokatutgifter er fem millioner kroner og saken vinnes, vil Therium få tilbake de utlagte fem millioner kronene med tillegg av en multippel som normalt er tre, det vil si femten millioner kroner.
– Da har kunden hatt null utgifter, og sitter igjen med åtti prosent av sitt krav. For mange er dette en svært attraktiv modell, hvor det er viktigere å få tatt saken og fått ut en del, fremfor å fortsette å tape penger, sier Jensen.
Tilbyr forsikring
Therium tilbyr også en forsikring som dekker motpartens omkostninger hvis saken tapes gjennom selskapet Legal Insurance Group AS. Ordningen kalles After the event insurance (ATE-forsikring), og er vanlig i blant annet Storbritannia, der Therium har drevet virksomhet i flere år. Det er dermed ikke snakk om «no cure, no pay» i tradisjonell form.
– Vi er opptatt av etikken i dette, og har vært i dialog med Advokatforeningen. Vår modell er ikke å inngå noen avtale mellom Therium og advokatfirmaet som håndterer saken, men mellom Therium og klienten. I en direkte avtale med advokaten ville advokaten få en direkte interesse i resultatet, og det kan være på kanten. Vi er svært opptatt av dette skillet, slik at vi ikke tråkker over noen grenser, forklarer Jensen.
Han ønsker seg nå en god og tett dialog med norske advokatfirmaer.