Emanuel Feinberg.

Internasjonalisering: 
– Halvparten av alle alminnelige tvistesaker har innslag av EØS-rett eller EMK

Finsk selskapsrett. Jemenittiske avtaler. Voldgift i Paris. Norsk ulovlig hundeavl setter dagsorden i Storbritannia. Det er hverdagen til Emanuel Feinberg.

Emanuel Feinberg er partner i Glittertind og ekspert på sivilrettslig tvisteløsning. I løpet av sine foreløpige ti år som advokat, har han fått betydelig internasjonal erfaring.

Noen av sakene som kanskje har gjort han mest synlig, er klimasaken og hundeavlsaken. Begge har fått stor oppmerksomhet utenfor Norges grenser. Det var også disse to som overbeviste Høyesterett om å gi Feinberg møterett.

– Det er givende å jobbe med slike saker, og det er motiverende at påvirkningskraften potensielt kan bli så stor, sier han.

Etter avl-saken reiste Feinberg til London for å snakke med den engelske dyrebeskyttelsen, som selv kartlegger mulighetene for rettssak. Dyrebeskyttelsen Norge er også invitert til å snakke for den britiske nasjonalforsamlingen.

– Det at det kommer en norsk dom om ulovlig hundeavl har en internasjonal påvirkningskraft, helt uavhengig av hva som står i dommen. Slik også med klimadommen. Begge bidrar til å dytte andre land i tilsvarende retninger. Det er inspirerende.

Strategiske valg

Klimasaken, som til slutt endte med tap for miljøorganisasjonene etter sju dagers plenumsbehandling, var både uvanlig spennende og uvanlig krevende, forteller Feinberg.

– Klimasaken var spesiell. Flere parallelle nasjonale og internasjonale regelsett tvang frem strategiske valg knyttet til hvilke regler man skulle vie mest oppmerksomhet for å gi best muligheter både nasjonalt og i mulige internasjonale rettsprosesser.

Flere av Feinbergs saker egner seg godt for å illustrere internasjonaliseringens kompleksitet. I Pareto-saken om håndteringen av Crew Gold-aksjene, hvor han representerte det finske selskapet OP Funds, måtte finske selskapsrettslige regler til pers. I en voldgift i Paris spilte adgangen til oppsigelse etter engelsk rett inn. For tiden arbeider han med en sak der avtaler regulert etter jemenittisk rett står sentralt.

– Det er spennende, men selvfølgelig krevende å forholde seg til utenlandsk rett vi ikke er skolert i.

Internasjonal profesjonalisering

Internasjonalisering av norsk rett og advokatbransjen har skjedd gradvis. Feinberg anslår at nesten halvparten av de alminnelige tvistesakene nå har innslag av enten EØS-rett eller EMK – eller begge. 

Forholdet mellom norsk metode og EØS-rettslig metode kan være krevende, ifølge Glittertind-partneren. Selv skrev han i sin tid masteroppgave på europarett med Finn Arnesen som veileder.

– Det norske advokatmarkedet har blitt mer profesjonalisert, og noe av det som skiller de minste firmaene fra de største, er spesialkompetanse på EU- og EØS-rett. Et lite advokatfirma med et fåtall advokater, kan ikke ha det.

Feinberg forteller også at det kommer stadig flere oppdrag fra andre land.

– Internasjonale rangeringer har derfor blitt mer og mer viktige for oss fordi det er den måten utenlandske klienter klarer å orientere seg i markedet på.

Powered by Labrador CMS