I desember 2015 ble Advokatfirmaet Glittertind etablert. Advokat Asbjørn Dølvik var i de første månedene firmaets eneste advokat. I løpet av det første halvåret i 2016 var også advokatene Nils-Henrik Pettersson, Peter Vagle, Marius Borgen og Aron Solheim på plass.
Alle fem har en fortid i advokatfirmaet Schjødt.
Glittertind spesialiserer seg på prosedyre, og har i dag tre hovedfagfelter: Kommersielle tvister, energi & industri, og entrepriserett.
– Målet var å skape et litt bedre firma, både for oss, og våre klienter, sier Solheim.
Kjente profiler
Etter oppstarten har firmaet knyttet til seg rutinerte advokater som Anders Ryssdal og Cato Schiøtz, og firmaet rundet nylig tretti advokater.
Glittertinds omsetning
2018: 106,9 mill. kroner
2017: 92,5 mill. kroner
2016: 45,8 mill. kroner
– Mye av veksten skyldes eksisterende portefølje, og klienter som har vært med på reisen samtidig som vi har videreutviklet det noe. Det har ikke vært noen målsetning for oss å nå 100 millioner i omsetning. Det viktigste for oss har vært til enhver tid å gjøre en god jobb for klienter. Da kommer økonomien av seg selv, sier Solheim.
Advokatbladet møter ham sammen med Anders Ryssdal og Nils-Henrik Pettersson for en oppsummering av Glittertinds første tre år som firma. For hvorfor har akkurat Glittertind lyktes så godt, og så raskt?
– Jeg visste at vi ville få saker, og hadde klienter som ønsket å bruke oss, men jeg var mer usikker på om vi ville klare å få nok flinke advokater med på laget. Men vi var heldige og dyktige – og det viste seg tidlig at mange ville være med på laget, sier Solheim.
Må si nei til saker
Nils-Henrik Pettersson mener noe av det aller beste med å jobbe i firmaet er alle de flinke, unge advokatene han får jobbe sammen med.
– Da holder man seg litt ung selv også, vet du!
Han understreker at firmaet har vært nøye med å sjekke verdiene til de man tar inn.
– Vi har sagt nei til ting som ville vært veldig gunstig forretningsmessig. Hvis målsetningen hadde vært å være størst mulig, kunne vi vært mange ganger større enn det vi er nå. Advokatene her må være relativt enige om hvordan advokatvirksomhet skal drives. Å krangle med partnere har jeg gjort nok av i mitt liv – det er resten av livet for kort til, sier Pettersson
Selv om Glittertind-gründerne erkjenner at også deres advokater tidvis har i overkant travle dager, forsøker firmaet å gi de ansatte fleksibilitet i hverdagen.
– Vi tror ikke på en modell der alle skal jobbe tolv timer i døgnet veldig lenge av gangen. Når vi ser at de ansatte sitter for mye på jobb, prøver vi å sende dem hjem, sier Pettersson.
– Vi prøver å si at advokatene skal jobbe mindre de dagene du ikke trenger det. Men det er klart, står du i en rettssak jobber du ikke mindre her enn i noe annet firma. Vi må tilby en god balanse i arbeidshverdagen, hvis ikke mister vi de flinkeste kandidatene, tillegger Pettersson.
Ingen kvinnelige partnere - ennå
Han innrømmer at det alltids er en fare for å jobbe for mye, og tenke for mye vekst når firmaet går bra.
– Vi forsøker å være bevisste på at vi ikke skal ende opp som et firma som blir nokså likt det vi kom fra. Det betyr ikke nødvendigvis at det er noe galt med de store firmaene, men vi hadde lyst til å lage noe litt annet, og da må vi forholde oss til det, sier Pettersson.
Allerede i 2017 omsatte Glittertind for over 90 millioner kroner. I fjor havnet omsetningen på 106 millioner kroner.
– Er du overrasket over at det har gått så bra?
– Jeg er litt overrasket over at det gikk så bra så fort. Noe av det aller mest positive er at vi har rekruttert så mange unge. Vi hadde et nettverk av advokater i en helt annen alder, og ingen naturlig inngang inn i universitetsmiljøet. Likevel opplever vi at veldig mange av de flinkeste unge kandidatene søker her, sier Pettersson.
På ett punkt har de likevel ennå ikke helt lyktes. Selv om firmaet i Advokatbladet oppfordret dyktige, kvinnelige partner-kandidater til å ta kontakt, er det fortsatt ennå ingen kvinner i partnerskapet på åtte.
– Vi ser jo at det er flere flinke kvinnelige prosedyreadvokater rundt omkring. Vi er litt skuffet over at ikke flere hadde lyst til å være med. Hvorfor det ikke har vært interesse har jeg grublet over – uten å finne noe godt svar. Nå er dette på mange måter et stadium som er tilbakelagt. Vi har mange kjempeflinke kvinner internt, ansatte som vil komme opp, lover Pettersson.
– Når tror du at dere får deres første kvinnelige partner?
– Det blir ikke mange måneder til, sier Pettersson hemmelighetsfullt.
Oppfordrer til permisjon
Anders Ryssdal, mangeårig Wiersholm-partner og leder av Advokatforeningen fra 2004 til 2008, startet som partner i Glittertind i januar 2017. Han opplever rettssaker som noe av det aller mest givende med advokatyrket.
– Jeg mener det er en av kjerneoppgavene til en advokat, og det får jeg i stor grad gjort her. Den viktigste forskjellen mellom Glittertind og de største firmaene er at vi ikke tar transaksjoner. Det gjør også at vi ikke konkurrerer med dem på områdene som er viktigst for dem, sier Ryssdal.
Å gå i retten er tøft arbeid, men er tidsbegrenset, understreker Ryssdal.
– Rettsferien om sommeren, i julen og i påsken gir oss et pusterom vi er domstolloven evig takknemlig for, sier Ryssdal.
Han oppfordrer alle advokatene i firmaet til å ta foreldrepermisjoner
– Hvis vi ikke klarer få advokatvirksomheten til å gå rundt med ansatte som tar permisjon når de får barn, er det vi som har tapt. Vi vil jo ikke at de som arbeider her skal gå glipp av ting i livet til barna sine som de opplever venner og kjente har tid til. Vi er mange nok advokater her til at slike omdisponeringer ikke er noe problem, sier Ryssdal.
Klimavennlig firmatur
I Glittertind arbeider advokatene med en egen klima-policy. Nylig kjøpte firmaet inn el-sykler som de ansatte kan benytte til kundemøter.
Når firmaet i disse dager planlegger firmatur neste år, skjer det også med fokus på miljøet.
– Vi har sagt til de ansatte at når vi drar på firmatur så får vi la være å dra på heisa-tur med fly til Sør-Europa – hvis vi mener noe med dette engasjementet. Det er blitt veldig godt mottatt internt, sier Pettersson.
Den planlagte turen skjer derfor uten fly.
– Selvsagt vil vi drive god butikk, men vi har også et engasjement for å gjøre noe mer, tillegger han.