Hilde Fjærtoft Jansen, Maren Aurora Holen, Mikkel Østhagen Hamar, Ida Berg-Johnsen, Martin Hauger og Einar Lund Sørensen er initiativtakerne bak Grønt forum.
Nytt forum oppfordrer hele næringslivet til å gå sammen for å ta klimaansvar
Null papp og plast, karbonkvoter for flyreiser, el-sparkesykler, miljøsertifiserte bygg og dobbelsidig print - slik skal et knippe BAHR- og Kluge-advokater gjøre næringslivet grønnere.
For de fleste er nok det grønne skiftet neppe fremmed, og nå har det for alvor begynt å komme grønn glans over advokatbransjen.
FN har godkjent Codex som det første klimanøytrale advokatfirmaet i verden, og Glittertind satser tungt på en bærekraftig profil samtidig med at de bistår Greenpeace og Natur og ungdom i klimasøksmålet mot den norske stat – og dette er selvsagt kun noen få eksempler.
Nå har også advokatfirmaene Kluge og BAHR slått hodene sammen for å gjøre advokatbransjen, og næringslivet for øvrig, til et mer klimavennlig sted ved å skape samlingsplassen Grønt forum.
– Det er jo ekstremt mange som har lyst til å gjøre dette, men utfordringen blir hva man skal sette i gang med, hvordan man konkret operasjonaliserer disse tiltakene, og hva man faktisk kan gjøre internt i et advokatfirma. Det å ha engasjerte ansatte til å sette ned en liste over tiltak, kostnadene og fordelen ved det, som kan deles i Grønt forum, gjør at det blir enklere å bli bedre sammen, forteller Kluge-advokat Einar Lund Sørensen.
Inviterer hele næringslivet
Forumet så dagens lys i sommer, og har foreløpig hatt to samlinger med en ambisjon om tre til før årsjubileet neste år. Her inviteres deltakerne til faglige foredrag, diskusjoner og uformell mingling. Målet er å få bedriftene til å snakke sammen og inspirere hverandre uten å være belærende.
Enkle løsninger som at alle deltakerne står framfor å sitte ved siden av hverandre på rekke, mener initiativtakerne gjør det lettere å skape engasjement, dele ideer og gode samtaler. De første samlingene har tiltrukket seg rundt 50 deltakere.
– Det begynte egentlig i to fløyer og så møttes vi. Vi startet en miljøgruppe hos oss i Kluge, og så hadde BAHR gjort det samme parallelt. Det ble begynnelsen på Grønt forum, sier Sørensen.
Håpet er at forumet skal tiltrekke seg hele næringslivet, og ikke bare advokatfirmaene, sier Kluge-fullmektig Mikkel Østhagen Hamar.
– En ting er det vi gjør hver for oss, men vi har lyst til at dette skal ha en positiv ringvirkning for øvrig. Jo flere i næringslivet vi kan inspirere til å opprette miljøgrupper, jo bedre. Dermed var det logisk å invitere mange til Grønt forum for å diskutere hvordan vi kan gjøre firmaene våre grønnere, sier han, men presiserer at en etablert miljøgruppe ikke er et kriterium for delta.
Banale tiltak med stor effekt
Advokatbransjen består i utgangspunktet ikke av de klassiske utslippsbedriftene, men gjengen bak Grønt forum er likevel overbevist om at en liten innsats fra det enkelte firma vil kunne utgjøre en stor forskjell. Selv har Kluge og BAHR iverksatt en rekke enkle, interne tiltak som har hatt stor betydning.
– Det høres nesten banalt ut, men bare ved å innføre dobbeltsidig utskrift fra printeren har gjort at vi har redusert antall papirark med mange hundretusener, sier fast advokat i BAHR, Martin Hauger.
Nå har også firmaene kuttet ut papp og plast, de tilbyr sykler og el-sparkesykler til de ansatte, har delt ut gjenbrukbare kaffekopper og velger bevisst leverandører med klimafokus. I tillegg ser de på arealbruk og regulering av innetemperatur, miljøsertifiserer byggene de holder til i og kjøper karbonkvoter for flyreiser.
– Det var litt motstand og murring i starten, men det tror jeg alle har glemt. Det er også ja-tiltak ved at man ikke bare tar bort noe, men faktisk tilbyr gode og mer miljøvennlig alternativ istedenfor, fortsetter Hauger.
– Et tiltak vi har hatt stor suksess med, er å innføre el-sparkesykler og belyse fordelene. Eksempelvis har vi mange møter i Barcode. Med taxi tar det drøye 20 minutter å komme dit, men med en el-sparkesykkel tar det under et kvarter. Det at det er tidsbesparende å droppe bilen, samtidig som man får seg en fin tur på veien, gjør det lettere for mange, legger Einar Lund Sørensen til.
– Styrker troverdigheten
Grønt forum startet primært som et personlig engasjement, sier advokatfullmektig i BAHR, Hilde Fjærtoft Jansen.
– Muligheten for å utnytte dette personlige engasjementet på jobben, åpnet seg etter en periode hvor det stadig oftere dukket opp saker om forurensning og miljø. Vi var flere i BAHR som så at for å være en troverdig og oppdatert rådgiver for våre klienter, måtte vi også ta dette på alvor internt.
– Vi ser en bølge i næringslivet generelt, hvor stadig flere engasjerer seg for miljøet. Vi vil gjerne bidra til at den bølgen blir enda større. Samtidig klarer man ikke å være feilfri i det hele tatt, men hvis man kan gjøre litt her og der, betyr det noe i det store bildet, legger DNB-advokat Maren Aurora Holen til. Hun var ansatt i BAHR da Grønt forum ble et faktum.
Martin Hauger supplerer med at det har vært et slags vakuum i BAHR, hvor klimautfordringer ikke har blitt snakket om.
– Det tror vi gjelder mange andre advokatfirmaer også. Det diskuteres mye i politikken og samfunnet for øvrig, men har vært lite nevnt i internt.
– Gjelder alle
Nå håper initiativtakerne bak Grønt forum at enda flere vil bli med og dytte det grønne skiftet framover.
– Klima og klimarisiko er noe som er overhengene for alle bransjer, og det er ingen grunn til at man skal se dette isolert fra bransje til bransje når man kan se på det sammen som en helhet. Man har mange av de samme utfordringene og mulighetene internt, og at vi ikke er bransjefokusert tror jeg er en av styrkene til grønt forum, sier Einar Lund Sørensen.