Hålogaland lagmannsrett nektet anke i 42 prosent av seksårssakene i 2021

Av totalt tre hundre anker over straffedom, ble bare litt over hundre saker henvist til ankeforhandling. Resten ble nektet fremmet, eller avgjort skriftlig under ankeprøving.

Dette kommer frem i årsmeldingen fra Hålogaland lagmannsrett for 2021.

«Cirka seksti prosent av sakene i lagmannsretten er straffesaker. Anke over straffedom utgjør en vesentlig del av dette. 2021 var det første hele året hvor domfeltes anke, også i de alvorligste straffesakene, kunne nektes fremmet til ankeforhandling», heter det i årsmeldingen.

Og videre:

«Vilkåret for dette er at tre lagdommere etter en skriftlig behandling, enstemmig mener det er klart at anken ikke kan føre frem. Lovendringen har høstet kritikk, særlig fra forsvarerhold, for at lagmannsrettenes bruk av nektelsesadgangen er for omfattende.»

«En sak som ble behandlet av Høyesterett høsten 2021 ga nyttige avklaringer og veiledning for videre praktisering av adgangen til å nekte slike anker fremmet. I 2021 ble cirka 42 prosent av sakene som etter loven kan medføre høyere straff enn fengsel i seks år, nektet fremmet til ankeforhandling.»

Sammen med Nord-Troms og Senja tingrett, deltar Hålogaland lagmannsrett i prøveprosjektet «Opptak i retten» i regi av Domstoladministrasjonen.

Lagmannsretten har gode erfaringer med prosjektet, heter det i årsmeldingen.

«Når hovedforhandlingen avholdes i Tromsø, foretas det lyd- og bildeopptak av forklaringene som gis for tingretten. Disse gjenbrukes ved avspilling under ankeforhandlingen for lagmannsretten, i stedet for eller i tillegg til at vedkommende innkalles på nytt. Bruk av opptakene er godt mottatt av våre profesjonelle aktører, og det sparer parter og vitner, særlig fornærmede i straffesaker, for belastningen ved å måtte gi ny, fullstendig forklaring for lagmannsretten.»

«I tillegg spares reise- og oppholdskostnader, både for det offentlige og for private parter.»

«Lagmannsretten håper ordningen vil bli innført for alle domstoler i løpet av de nærmeste årene.»

Domstolen brukte tolk i 39 saker i fjor, av disse ble det tolket hyppigst på arabisk og samisk, deretter fulgte tolking på polsk og russisk.

Powered by Labrador CMS