Illustrasjonsfoto: iStock / andreonegin
Politiet kan inndra biler etter ulovlig kappkjøring
Høyesterett mener sterke allmennpreventive hensyn taler for inndragning etter villmannskjøring på offentlig vei.
Sommeren 2023 ble det arrangert et ulovlig kappløp med bil på E18 fra Liertoppen mot Drammen. En av deltakerne oppdaget en sivil politibil da løpet var over og forsøkte å stikke av. Etter nær en mil med risikable forbikjøringer, kjørte han seg fast på et beite, stakk av til fots og ble senere innhentet av en hundepatrulje.
Med politiet i hælene, ble snittfarten målt til over 211 km/t i en 100-sone. Under kappløpet lå farten tidvis på 180 km/t.
Tingretten konkluderte med fengsel i 60 dager, tap av førerrett i 38 måneder og inndragning av bilen, en BMW 330XD. Domfelte anket inndragningen, men kom ingen vei i lagmannsretten.
I sin vurdering av spørsmålet, legger Høyesterett stor vekt på allmennpreventive hensyn og er enig med både første- og anneninstans. Dermed ble rånerens anke forkastet.
- Sender et klarere signal
Førstvoterende, dommer Henrik Bull, viser til at utrykningspolitiet advarte Politidirektoratet om at såkalt «villmannskjøring» på offentlig vei var et økende problem i et brev i fjor.
«Det heter videre at mange deltakere bryr seg lite om at de mister førerkortet for en periode. På denne bakgrunn tilsier sterke allmennpreventive hensyn inndragning av bilen i et tilfelle som dette», skriver Bull.
«Det sender et klarere signal om hvor alvorlig samfunnet ser på denne type adferd, enn inndragning av hele eller deler av bilens verdi. Det gjelder selv om inndragning ikke innebærer noe formelt hinder mot å anskaffe en ny bil.»
Slik det er i dag, har ikke politiet en klar regel for inndragning av kjøretøy etter lovbrudd i trafikken. Ifølge Bull gir heller ikke denne saken «grunnlag for å trekke opp mer presise retningslinjer». Derimot viser han til en arbeidsgruppe, oppnevnt av Samferdselsdepartementet, som for tiden arbeider med å utrede utvidet mulighet til å ta beslag i nettopp kjøretøy.
Økonomisk belastning: - Utgjør ikke et grensetilfelle
Førstvoterende legger også vekt på den økonomiske belastningen inndragningen kan få for domfelte, og konkluderer med at den i denne saken ikke er stor nok til at inndragningen bør droppes.
Da saken gikk for lagmannsretten, ble bilen vurdert til å ha en verdi på rundt 130.000 kroner. Bilen var delvis lånefinansiert og sikret med salgspant som ikke vil falle bort. Det ble derfor lagt til grunn en økonomisk belastning for domfelte på mellom 25.000 og 45.000 kroner.
«Ifølge lagmannsrettens dom er han arbeidssøkende og mottar ytelser fra NAV. Selv om den reelle økonomiske belastningen for domfelte dermed ikke vil tilsvare bilens verdi, vil den likevel være følbar for ham», heter det i dommen.
«Når de sterke hensyn som taler for inndragning, tas i betraktning, kan jeg likevel ikke se at denne saken egentlig utgjør et grensetilfelle for når den økonomiske belastningen blir så stor at inndragning av den grunn ikke bør finne sted eller bør reduseres til en lavere delvis verdiinndragning.»
Hele dommen kan leses her!