Advokat Camilla Vislie med høyesterettsdommer Borgar Høgetveit Berg og justitiarius Toril Marie Øie.
Høyesterett tilbyr feedback til advokatene
Høyesterett arrangerte for første gang i går en mottagelse for advokater som har fått møterett, og oppfordret advokatene til å be om tilbakemeldinger på egen innsats fra dommerne.
- Dette er en historisk begivenhet, det er første gang vi har en slik markering for nye møterettsadvokater, sa justitiarius Toril Marie Øie da hun ønsket velkommen.
Hun lovet at det ikke vil bli den siste.
Annonse
- Vi legger opp til å ha en slik markering hvert år fremover, i tråd med vårt ønske om tettere kontakt med advokatene, sa Øie.
- Kjempefint initiativ som gjør at avstanden mellom advokatene og Høyesterett blir litt mindre, sier Thommessen-advokat Camilla Vislie.
Hun er en av tre kvinner og femten menn som fikk møterett for Høyesterett i 2018. Samtlige advokater ble invitert til mottagelsen, der justitiarius og femten av Høyesteretts dommere var til stede.
Sytten av prøvesakene var sivile saker, mens en ble ført av en statsadvokat i en straffesak.
- Prøvesakene er et speilbilde av sakene som Høyesterett behandlet i 2018. Erstatningsrett var det rettsområdet vi hadde flest saker fra, og arbeidsrett kom på delt andreplass. Nesten halvparten av prøvesakene var innenfor erstatningsrett og arbeidsrett, fortalte Øie.
Stor avstand
Camilla Vislie, som prosederte sin andre prøvesak på det opphavsrettslige området, synes det var stas å bli invitert.
- Avstanden mellom advokatene og Høyesterett er og skal være stor, men den trenger kanskje ikke å være så stor som den føles. Det er hyggelig å treffe dommerne i en annen setting enn bak dommerbordet, sier Vislie.
Ordningen med prøveadvokater for Høyesterett er like gammel som domstolen, fortalte Øie i sin tale til advokatene.
- Da Norge fikk egen Høyesterett i 1815, ble advokatprøven innført etter mønster fra dansk rett.
Utviklingen av Høyesterett som en rendyrket prejudikatdomstol stiller nye og høyere krav til advokatene, sa Øie.
- Noen ganger kan det virke som om advokatene er mest opptatt av jussen, og glemmer at de skal formidle. Men for all del, det er mange flinke prosedyreadvokater, sier Øie til Advokatbladet.
Disse fikk møterett i 2018
Anette Eckhoff
Tom Eivind Haug
Pål Sverre Hernæs
Joakim Ulltveit-Moe
Frode Lauareid
Oddvar Lindbekk
Christen Horn Johannessen
Christian Fredrik Michelet
Torstein Burkeland
Henrik Garmann
Camilla Vislie
Thomas Rieber-Mohn,
Ivar Christian Andersskog
Svein Arne Hagen
Peter Hammerich
Jens Christian Riege
Katharina Riise
Svein Knagenhjelm
Det var i fjor bare én advokat som strøk til sin andre prøvesak, mens tre andre ikke fikk godkjent sakene sine som prøvesaker fordi de ikke var egnet.
Feedback fra dommerne
Øie oppfordret såvel prøveadvokater som advokater som allerede har bestått prøven om å benytte muligheten til å få en tilbakemelding på egen innsats fra dommerne.
- Alle som har gjennomført en ankeforhandling i Høyesterett kan kontakte en dommer for å få en muntlig tilbakemelding på prosedyreopplegget og gjennomføringen. Forutsetningen er at prosedyresekretæren får beskjed før ankeforhandlingen om at det ønskes tilbakemelding, slik at dommerne i saken spesielt kan merke seg advokatenes arbeid, og ta notater underveis.
- Tilbakemeldingen vil bli gitt etter at dommen er avsagt. Benytt dere gjerne av denne muligheten, sa Øie.
Nyttig tilbakemelding
Advokat Tom Eivind Haug i Advokatfirmaet Sverdrup prosederte sin andre prøvesak i erstatningsrett, og er en av advokatene som har benyttet seg av muligheten til å få tilbakemelding på egen innsats i skranken.
- Det var veldig nyttig. Selv fikk jeg bare hyggelig tilbakemeldinger, men det var greit å høre at jeg hadde tatt de riktige valgene. Man stiller seg jo noen spørsmål om eget opplegg, sier Haug.
Han synes det var gøy å være tilstede på mottagelsen.
- Det er fint at Høyesterett har begynt med en slik markering. Et nært og godt samarbeid mellom Høyesterett og advokatene er definitivt en god ting, sier Haug.