- Det finnes systemer for å anonymisere dommene. Så trenger man en server for å lagre informasjonen og kanskje en redaktør. Mer komplisert trenger det ikke være, forklarer Peter Frølich til Aftenposten.
Snart får du alle dommer gratis tilgjengelig på nett
Onsdag kveld melder Aftenposten at Justiskomiteen har blitt enige om å gjøre alle dommer tilgjengelig for alle på nett. Prisen? Ikke en krone.
Nå skal Domstoladministrasjonen (DA) sette ned en arbeidsgruppe, som skal se nærmere på hvilke tekniske og reguleringsmessig detaljer som må endres, samt de økonomiske rammene, for at tjenesten skal se dagens lys.
Målet er en digital tjeneste hvor alle dommer fra tingrettene, lagmannsrettene og Høyesterett vil ligge tilgjengelig for alle i anonymisert form. Kjennelser, vedtak og og andre beslutninger skal også inkluderes.
– I Norge er alle lover åpne for alle. Men dommer er også en veldig viktig rettskilde. For å vite hva som er rett og galt, må vi vite hvilke dommer som er avsagt, sier justiskomiteens nestleder Peter Frølich (H) til Aftenposten.
Enkel nettside med søkefunksjon
Slik det er i dag må man betale flere tusen kroner for å få en samlet tilgang til alle rettsavgjørelser. Frølich spår at den framtidige tjenesten vil være en nettside bestående av en portal og søkefunksjon. Særlig dyrt tror han heller ikke det blir.
– Alle som har kjennskap til offentlige IT-prosjekter, vet at veien er kort til at dette kan koste et par hundre millioner kroner. Det kommer absolutt ikke til å skje her. Vi trenger ikke finne opp hjulet på nytt, sier Frølich til avisa.
– Vi holder det enkelt og greit. Alle norske borgere skal ha ubetinget rett til å vite hvilke dommer som er avsagt, sier han.
Henter 1,5 millioner fra statsbudsjettet 2020
Det var tirsdag kveld at Justiskomiteen på Stortinget ble enige om å etablere en gratistjeneste for rettsavgjørelser. I statsbudsjettet for 2020 har de funnet 1,5 millioner kroner som skal dekke arbeidsgruppens oppgaver og oppstart. Tanken er at tjenesten skal være opp og rulle mot sommeren.
Skal vi tro Frølich er inspirasjonen hentet fra nettstedet Rettspraksis.no, som tidligere i høst tapte mot Lovdata i Høyesterett etter å ha hentet rettsavgjørelser fra stiftelsens database, og publisert dem gratis tilgjengelig på nett.
– De kjørte en idealistisk sak og prøvde å få til dette selv. De tapte til slutt i Høyesterett, men vant mitt og veldig mange andres hjerter. Det var åpenbart prinsipielt riktig, sier Frølich til Aftenposten.