Tore Schei, hyesterettsjustitiarius

21-åring dømt til fem år og fire måneders fengsel for tre samleier med 13-åring

Den samlede straffen måtte bli merkbart lavere enn om det hadde dreid seg om voldtekt av tre ulike barn, mente Høyesterett, som satte ned straffen fra lagmannsretten med ett år og åtte måneder. 

Publisert Sist oppdatert

Høyesterett har avsagt en dom (HR-2024-1672-A) i en sak der det var spørsmål om hvordan straffen skal fastsettes når saken gjelder seksuell omgang ved flere anledninger.

En mann som var 21 år da handlingene ble begått, hadde ved tre anledninger hatt seksuell omgang med en jente på tretten og et halvt år. Dette anses som voldtekt etter straffeloven § 299.

I Agder tingrett ble mannen dømt til fengsel i fem år og tre måneder, og til å betale 275.ooo kroner i oppreisning til jenta.

Mannen anket til lagmannsretten, som høynet straffen til sju år og erstatningen til 350.000 kroner. Han anket straffutmålingen til Høyesterett.

Ble kjent på Snapchat

Kort om bakgrunnen for tiltalen:

I forkant av de fysiske møtene mellom 21-åringen og 13-åringen, hadde de to kontakt på Snapchat. Tiltalte sendte seksualiserte bilder av seg selv til jenta, og fikk henne til å sende nakenbilder av seg selv til ham.

Rettens aktører

Tiltalte var representert av advokat John Christian Elden.

Påtalemyndigheten var representert av statsadvokat Thale Thomseth.

Dommere i saken var Erik Thyness (førstvoterende, bildet) og Bergljot Webster, Per Erik Bergsjø, Arne Ringnes og Kine Steinsvik.

Han fikk henne også til å stikke sine fingre i skjeden og sende ham lydopptak av dette. Da de to møttes første gang, opplyste jenta at hun var 13 år. 

Over en periode på fire uker, møttes mannen og jenta, og hadde vaginalt samleie og andre former for sex.

Lagmannsretten mente det var begått flere lovbrudd

Mens Agder lagmannsrett anvendte straffeloven § 79 bokstav a, som sier at straffen kan forhøyes inntil det dobbelte når en lovbryter ved én flere handlinger har begått flere lovbrudd, mener Høyesterett at denne lovbestemmelsen ikke kommer til anvendelse i saken.

Høyesterett skriver: 

«Det er en slik sammenhengen i tid, sted og domfeltes forsett at voldtektene er å anse som ett sammenhengende straffbart forhold. Det innebærer at den innledende bestemmelsen i straffeloven § 79 om forhøyelse av strafferammen ved samtidig pådømmelse av flere straffbare forhold ikke kommer til anvendelse for så vidt gjelder voldtektene, men at det har funnet sted overgrep ved flere anledninger, er uansett skjerpende, og hvor stort tillegg det skal medføre i straffen, beror på skjønn.»

- Normalstraffen er høy

Det er ingen forhold i saken som kan gi grunnlag for å gå under normalstraffenivået på fire år, påpeker Høyesterett.

Domstolen legger vekt på den store aldersforskjellen mellom mannen og jenta, og på at ett av samleiene fant sted uten bruk av kondom.  «Derimot legger jeg ikke vekt på at kondomen sprakk ved en annen anledning. Dette må anses som et hendelig uhell», heter det i dommen.

Høyesterett mener det er skjerpende at den seksuelle omgangen omfattet både samleie, slikking av kjønnsorganer, innføring av fingre i skjede, masturbering og vaginalt samleie.

Høyesterett kommenterer også den omdiskuterte normalstraffen i voldtektssaker, som justisminister Emilie E. Mehl har varslet at den vil foreslå å endre i høst.

«Ingen av de skjerpende forholdene kvalifiserer imidlertid for noen vesentlig økning i forhold til normalstraffen, som er høy og langt på vei må forutsettes å ta opp i seg mange ulike situasjoner», skriver Høyesterett.

- Må bli merkbart lavere

Det mest sentrale spørsmålet i saken er, ifølge domstolen, hvor stort påslag i straffen som skal gis ved at det ble gjennomført seksuell omgang ikke bare én gang, men ved tre anledninger.

«Det sentrale i vår sammenheng er i hvilken grad gjentagelsen av overgrepene øker straffverdigheten samlet sett.»

«Etter min mening må det utmåles et ikke ubetydelig tillegg i straffen for at den seksuelle omgangen har funnet sted ved tre klart adskilte anledninger, likevel slik at den samlede straffen må bli merkbart lavere enn om vi hadde stått overfor voldtekt av tre ulike fornærmede. Samlet sett mener jeg at voldtektene kvalifiserer for en straff på fengsel i 5 år og 3–4 måneder.»

Tiltalte straffes også for overtredelse av § 311 for å ha fått jenta til å sende ham seksualiserte bilder av seg selv.

«Forholdet står i nær sammenheng med overtredelsen av § 299 og øker bare i begrenset grad straffverdigheten av de straffbare overtredelsene sett i sammenheng», skriver Høyesterett, og idømmer en straff på fem år og fire måneders fengsel.

Dommen kan leses i sin helhet her

Powered by Labrador CMS