Høyesterett.

Seks år og åtte måneder i fengsel for drapsforsøk og ulovlig bevæpning med pistol

Påtalemyndigheten mente ny statistikk over kriminalitetsutviklingen ga grunnlag for å øke straffenivået. Det var ikke Høyesterett enig i. 

Publisert Sist oppdatert

I april 2023 ble en mann dømt til seks år og seks måneders fengsel for drapsforsøk med pistol, samt for grov ulovlig bevæpning, ved Stovner senter i Oslo. 

Både tiltalte og påtalemyndigheten anket til lagmannsretten, som utvidet straffen med to måneder. 

Påtalemyndigheten anket straffutmålingen videre til Høyesterett. Med seg i skranken hadde statsadvokaten tallmateriale som viste kriminalitetsutviklingen for drapsforsøk og grov ulovlig bevæpning på offentlig sted. Hensikten var å belyse et behov for å øke straffenivået. Det gikk ikke hjem hos rikets øverste dommere, som mente tallene ikke ga godt nok grunnlag for å øke straffen. 

- Rettslig helhetsvurdering

Til å vurdere de fremlagte tallene, hadde Høyesterett oppnevnt seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå (SSB), Reid Stene, og forsker II ved OsloMet, Stian Lid, som sakkyndige.

«Hvilken vekt tall for kriminalitetsutviklingen bør ha som grunnlag for en endring av straffenivå, må bero på en konkret vurdering. Kvaliteten på tallgrunnlaget vil naturlig nok ha betydning, men jeg kan ikke se at det er riktig eller hensiktsmessig å oppstille nærmere kvalitets- og kvantitetskriterier eller en mer konkret terskel for dette», skriver førstvoterende Arne Ringnes i dommen. 

«Det skyldes at det som nevnt skal foretas en rettslig helhetsvurdering der et av spørsmålene er om hensynet til allmennprevensjonen tilsier et økt straffenivå. Andre momenter vil også spille inn. Blant annet må det sees hen til om det foreligger et endret syn på straffverdigheten av de aktuelle handlingene, og om et hevet nivå vil medføre et bedre samsvar mellom straffereaksjonene og de skadevirkninger som handlingene påfører samfunnet.»

Aktørene i retten:

For påtalemyndigheten: Statsadvokat Geir Evanger. 
For domfelte: Advokat Nils Christian Nordhus. 
Dommere: Wilhelm Matheson, Arne Ringnes, Borgar Høgtveit Berg, Erik Thyness og Eyvin Sivertsen. 

- Gir ikke et forsvarlig grunnlag

Både domfelte og de to sakkyndige pekte på svakheter ved påtalemyndighetens tallgrunnlag. 

Grunnlaget bestod av to rapporter, hvorav en viste alle drapsforsøk med skytevåpen på offentlig sted i perioden fra 1. januar 2018 til 6. juni 2024, mens den andre viste utviklingen av grov ulovlig bevæpning på offentlig sted i perioden 2010 til 2024.

«Samlet sett er det etter mitt syn usikkert hvilke slutninger som kan trekkes fra de oversiktene som påtalemyndigheten har utarbeidet, og jeg mener at tallmaterialet ikke gir Høyesterett et forsvarlig grunnlag for å øke straffenivået for grov ulovlig bevæpning på offentlig sted», skriver Ringnes og konkluderer med at påtalemyndighetens anke ikke fører frem. 

Hele dommen kan leses her!

Powered by Labrador CMS