Førstvoterende høyesterettsdommer Arne Ringnes.

Forsikringen dekket ikke skade som kostet selskapet 77 millioner kroner 

Tryg Forsikring mente at skaden på et vannkraftverk ikke kunne ansees som «plutselig» og avslo kravet om forsikringsdekning. Det var både tingretten, lagmannsretten og nå også Høyesterett, enige i.

Høyesteretts avgjørelse (HR-2024-2040-A) i saken ble kunngjort fredag.

Saken dreier seg om Rygene kraftverk i Grimstad, et elvekraftverk som i 2019 fikk avdekket skader på løpehjulskammeret i turbinen som hadde utviklet seg over lang tid.

Ettersom hele turbinen måtte skiftes på grunn av skadene, var kraftverket nødt til å holde stengt fra desember 2019 til februar 2021. Kostnadene beløp seg til omtrent 48 millioner kroner for reparasjon og 29 millioner kroner for driftsavbrudd, samlet cirka 77 millioner kroner.

Disse hadde saken i Høyesterett:

  • På vegne av Å Energi Vannkraft AS: Johnny Johansen (advokat og styreleder i Haavind)
  • På vegne av Fornybar Norge, som var partshjelper for kraftverket: Runar Hansen (advokat i Bull)
  • På vegne av Tryg Forsikring NUF: Bjarne Andreas Meidell (advokat i Thommessen)
  • Høyesterett i avdeling med følgende dommere: Arne Ringnes, Bergljot Webster, Per Erik Bergsjø, Ingvald Falch og Thom Arne Hellerslia

Å Energi Vannkraft AS, som eier kraftverket, krevde skadekostnadene dekket av Tryg Forsikring. Siden 2016 hadde de nemlig hatt en energiforsikring som ville dekke «plutselig og uforutsett fysisk skade som oppstår i forsikringstiden».

Tryg bestred kravet, og viste til at skaden ikke hadde oppstått i forsikringstiden, men utviklet seg gradvis gjennom mange år.

Både tingretten og lagmannsretten ga Tryg medhold, og omsider har også Høyesterett avgitt sin dom i saken: Kraftverkets tap på 77 millioner kroner dekkes ikke av forsikringen.

Skadeutviklingen hadde skjedd gradvis

Det sentrale spørsmålet for Høyesterett, var om forsikringsvilkåret «plutselig fysisk skade» var oppfylt. Partene var enige om at skaden hadde vært uforutsett, slik forsikringen også krever.

Førstvoterende dommer Arne Ringnes skrev følgende om utgangspunktet for vurderingen:

«Ved vurderingen av om det har skjedd en plutselig fysisk skade, må det skilles mellom årsaken til skaden og skadevirkningen – selve den fysiske skaden. En skade som består i at gjenstanden over tid har blitt nedbrutt, er [...] ikke en plutselig fysisk skade. Men dersom denne nedbrytningen plutselig og uforutsett fører til en ny skade, kan denne skaden være dekket under forsikringsvilkåret».

Vurderingen må derfor gjøres konkret, ifølge Ringnes, som etter hvert konkluderte slik hva gjelder forsikringsvilkåret:

«Sammenbruddet av løpehjulskammeret var, slik jeg forstår det, en videreutvikling av den samme gradvise skadeutviklingen. Selve sammenbruddet av kammeret fremtrer ikke som plutselig når det sees i lys av den forutgående skadeutviklingen som kammeret var blitt utsatt for».

En enstemmig Høyesterett avgjorde etter dette at skadene på kraftverket ikke hadde dekning i forsikringen. 

Dommen kan leses i sin helhet her.

Powered by Labrador CMS