Høyesterett.

Høyesterett: Gjenbruk fra ikke-bestått egen eksamen er ikke fusk

Studenten brukte to avsnitt fra sin tidligere eksamensbesvarelse i ny eksamensoppgave, uten å oppgi kilde. - Den skjulte gjenbruken var ikke rettsstridig, konkluderer Høyesterett.

Publisert Sist oppdatert

Våren 2021 tok en kvinne som studerte faget «Praktisk pedagogisk utdanning» ved Høgskolen i Innlandet eksamen i «Fagdidaktikk i engelsk II».  Eksamenen var en hjemmeoppgave som gikk over tre dager.

Studenten fikk F - ikke bestått - på oppgaven, og tok samme høst eksamen på nytt.

«I forbindelse med sensuren ble det gjennomført plagiatkontroll og det ble avdekket tekstlikhet med besvarelsen hun tidligere hadde levert. Tekstlikheten besto i at studenten hadde gjenbrukt to avsnitt fra sin tidligere besvarelse, uten at denne var oppgitt som kilde», oppsummerer Høyesterett.

«De to avsnittene inneholdt gjengivelse av synspunkter fra to teoretikere – såkalt parafrasering. Det var gjort enkelte mindre endringer i de to avsnittene, blant annet var det tilføyd en referanse i det ene avsnittet. Gjenbruken innebar at besvarelsen totalt hadde en tekstlikhet med den tidligere besvarelsen på om lag 11 prosent», heter det i dommen.

Utestengt i to semestre

Ikke bare ble studentens eksamen annullert, hun ble også utestengt fra høyskolen i to semestre. Hun mistet også retten til å ta eksamen ved alle institusjoner underlagt universitets- og høyskoleloven i samme periode.

Disse hadde saken i Høyesterett

Studenten var representert av advokat Magnus Stray Vyrje (til prøve).

Staten var representert av advokat Erlend Baldersheim i Regjeringsadvokaten.

Dommere i saken var Kine Steinsvik, Bergjlot Webster, Henrik Bull, Ingvald Falch og Knut Erik Sæther.

Studenten tok ut stevning mot staten ved Kunnskapsdepartementet, men tapte i Oslo tingrett. Hun anket til Borgarting lagmannsrett, som kjente vedtaket om fusk ugyldig.

Staten anket til Høyesterett, som i dag har avsagt dom i saken (HR-2024-1869-A). 

Objektivt sett handlet studenten i strid med forskriften som den gangen gjaldt for eksamensbesvarelser, mener Høyesterett.

«Handlinger som innebærer brudd på reglene, men som åpenbart ikke er egnet til å gi studenten noen fordel på den aktuelle eksamenen, innebærer likevel ikke fusk i strid med § 4-7 første ledd bokstav b. Ved denne vurderingen må det tas hensyn til at sanksjoner ved fusk ikke bør anvendes i større utstrekning enn det lovgiver har tilsiktet», skriver Høyesterett i avsnitt 54.

 - Begrunnelsen for forbudet slår ikke til

Siktemålet med forbudet mot skjult gjenbruk av tidligere innleverte arbeider - slik den fremkommer i forskriften § 8-1 - er å forhindre at studenten oppnår dobbelt uttelling for samme faginnhold, skriver førstvoterende, dommer Kine Steinsvik.

Studentens prosessfullmektig var advokat Magnus Stray Vyrje.

«Dette underbygges av at ordlyden bare rammer tidligere «eksamensarbeider», som forutsetningsvis har vært innlevert. Egne notater og lignende som studenten gjenbruker, faller som nevnt utenfor. Når teksten som gjenbrukes, stammer fra en underkjent eksamensbesvarelse, slår ikke begrunnelsen for forbudet til. Da den tidligere innleverte besvarelsen var underkjent, er det åpenbart at A ikke kunne oppnå noen fordel i form av dobbelt uttelling ved den skjulte gjenbruken.»

Høyesterett legger også en viss vekt på at loven og forskriften er endret etter studentens eksamenslevering, slik at gjenbruken i dag ikke er å regne som fusk.

Studenten la ikke ned påstand om sakskostnader, og staten har påtatt seg å dekke sakskostnadene for Høyesterett, fremgår det av dommen.

Les hele dommen her.

Powered by Labrador CMS