Ilustrasjonsfoto:

STRAFFERETT

Politiet surret med mobiltelefonbevis - dom i lagmannsretten opphevet 

Retten hadde lagt vekt på bevis fra en mobiltelefon som ikke tilhørte tiltalte.

Publisert Sist oppdatert

Høyesteretts ankeutvalg har opphevet en dom der en mann ble dømt til fengsel i fem år og sju måneder av Borgarting lagmannsrett (HR-2025-250-U) for medvirkning til oppbevaring av nærmere tre kilo kokain.

Mannen og to medtiltalte ble først dømt i Oslo tingrett i februar i fjor for flere narkotikalovbrudd, der det alvorligste gjaldt oppbevaring av 2,94 kilo kokain. Han anket til lagmannsretten, som kom til samme resultat.

Den tiltalte anket over saksbehandlingen til Høyesterett, og anførte at bevis hentet fra en mobiltelefon som knyttet ham til narkotikaoppbevaringen, stammet fra en annen mobiltelefon.

Sakens aktører

Den tiltalte mannens forsvarer er advokat Erik Riis Dogger i Dietrichson.

Dommere i saken var Wenche Elizabeth Arntzen, Cecilie Østensen Berglund og Borgar Høgetveit Berg.

Dette ble avdekket etter at dommen i lagmannsretten var falt.

- Påvirket utfallet

Feilen var et tungveiende moment i skyldvurderingen og har klart vært egnet til å påvirke utfallet av lagmannsrettens dom, anførte mannens advokat.

Også påtalemyndigheten la ned påstand om at lagmannsrettens dom måtte oppheves.

Dommen i lagmannsretten la betydelig vekt på bevis hentet fra ulike telefoner. 

I ettertid har det vist seg at vurderingen er basert på uriktige opplysninger fra politiet, som lagmannsretten ikke kunne kjenne til, heter det i ankeutvalgets avgjørelse.

- Politiet har gjort en feil

Ankeutvalget viser til hva påtalemyndigheten selv har skrevet til Høyesterett:

«Det er ingen tvil om at politiet har gjort en feil ved gjennomgangen av de to beslaglagte Samsung-telefonene i saken, og at det for lagmannsretten ble fremlagt feil opplysninger hva gjelder innhold på 'Blå Samsung'. Basert på lagmannsrettens domspremisser er det heller ingen tvil om at lagmannsretten har lagt avgjørende vekt på innholdet i denne telefonen ved sin skyldvurdering knyttet til B, som i ettertid har vist seg å være feil. Innholdet på telefonen er riktignok et av flere sentrale bevis som vektlegges, men etter statsadvokatens syn kan det ikke utelukkes at feilen har innvirket på resultatet i saken.»

Ankeutvalget opphevet dommen i tråd med straffeprosessloven § 323 tredje ledd bokstav a, jf. straffeprosessloven § 347.

Powered by Labrador CMS