Aksjonssjef Jon-Christian Rynning, partner Stephan Jervell og årets aksjonsleder Maria Hansteen er glade for at det blir aksjon også i år.Foto: Henrik Skjevestad
Samler inn penger til barn i Malawi
Wiersholm-advokat Stephan Jervell var en av seks studenter som startet studentaksjonen Humak i 1989. 31 år etter lever den humanitære organisasjonen i beste velgående.
Wiersholm-partner Stephan Jervell var med da den aller første Humak-aksjonen fant sted i 1989 med slagordet «Fri rettshjelp mot apartheid».
– Vi var seks jusstudenter, hvorav tre etter hvert ble partnere i Wiersholm, Nils Thommessen, Ståle Gjengset, og meg. Jeg tror fortsatt vi har rekorden med å samle inn mest penger, med én million kroner, som vi gav til et profilert rettshjelpsenter mot apartheid, sier Jervell.
Annonse
Også Atle Degré og Niels R. Kiær endte opp som advokater, og arbeider i dag i Kluge og Rime Advokater.
HumAk
Årets aksjon heter «Rullende rettssaler for barn» og er et samarbeid med Redd Barna. Målet er å samle in 700.000 kroner.
For å samle inn penger arrangeres det blant annet bokmarked, advokatstafett og bøssedag.
Prosjektet vil gjøre både rettshjelp og domstoler tilgjengelig for barn i Neno-distriktet i Malawi.
Bussene med rettslokaler vil yte rettshjelp og domstolsbehandling.
Prosjektet har som mål å beskytte barn mot barneekteskap og seksuelle overgrep.
Samfunnsnyttig
Stephan Jervell er glad for at jusstudentenes humanitæraksjon, som de startet opp under apartheidtiden i Sør-Afrika, fremdeles arrangerer nye aksjoner annethvert år.
– Hva var årsaken til at dere startet opp Humak den gangen?
– Jeg tror det var følelsen av å gjøre noe samfunnsnyttig. Vi hadde allerede JURK og JussBuss, som er kjempebra, men vi ville lage noe som omfavnet flere. Vi fikk kjempeoppslutning, sier Jervell, som også fikk være med å se rettshjelpstilbudet med sine egne øyne etter å ha fått reisestøtte fra Utenriksdepartementet.
– Hva betyr Humak i dag?
– Det viktigste med aksjonen er nok at studentene tenker over hva det betyr, og er bevisste på hvordan jussen kan være viktig i en humanitær kontekst, sier Jervell.
Må tenke annerledes
Maria Hansteen og Jon-Christian Rynning er henholdsvis leder, og aksjonssjef for årets humanitæraksjon til inntekt for et mobilt rettshjelpstilbud i Malawi.
– Da vi skulle inngå et samarbeid var det veldig naturlig og ta det hele tilbake der det startet, og gå til Wiersholm. Vi har hatt lyst til å fornye Humak i år, men dessverre blir det ikke helt som planlagt, sier Maria Hansteen.
Aksjonen vil likevel gå sin gang, med både digitale konserter, en faglig del – og den tradisjonsrike advokatstafetten.
– En av våre viktigste inntektskilder er advokatstafetten der advokatfirmaene utfordrer hverandre til å donere en sum. Dersom man tar utfordringen kan man sende den videre til et nytt firma, sier Rynning.