Færre norske advokater på årets IBA-konferanse i Mexico

Konferansen som vanligvis tiltrekker seg en rekke delegasjoner fra norske advokatfirmaer, har i år fått lavere oppslutning. Flere tradisjonsrike arrangementer utgår, men det er også noen som består. 

Publisert Sist oppdatert

Denne uka arrangeres den årlige IBA-konferansen - verdens største advokatkonferanse som hvert år samler mer enn fem tusen advokater fra hele verden til faglige seminarer og intensiv nettverksbygging med internasjonale kollegaer.

I år er det Mexico City og det enorme konferansesenteret Centro Citibanamex som står for tur, etter Paris i fjor og Miami i 2022.

Hva er IBA?

IBA – International Bar Association – er en internasjonal advokatorganisasjon med over 80.000 individuelle medlemmer fra mer enn 170 land, i tillegg til rundt 190 advokatforeninger og advokatsamfunn fra store deler av verden.

Organisasjonen ble grunnlagt i 1947 – etter inspirasjon fra FN som ble etablert i 1945, og med formål om å beskytte og fremme rettssikkerhet og menneskerettigheter globalt.

Hvert år arrangeres «IBA-konferansen», som med mer enn fem tusen årlige deltakere er verdens største advokatkonferanse.

Konferansen arrangeres på et nytt sted hvert år, og Advokatbladet har tidligere vært til stede både i Paris, Miami, Seoul, Washington D.C., Sydney og Roma for å nevne noen. I 2024 er det altså Mexico City som er stedet, mens turen i 2025 går til Toronto i Canada.

Kilde: IBAs nettsider

Flere norske advokater har reist over dammen for å få med seg begivenheten i Mexico, men langt færre enn de nærmere sytti delegatene som deltok på fjorårets konferanse i Paris.

Advokatbladet har vært i kontakt med Espen Bakken, head of international relations i Simonsen Vogt Wiig, som sammen med MP Mona Søyland og Amund Fougner Bugge utgjør firmaets team i Mexico.

Med tre partnere på deltakerlista, har de halvert antallet tilstedeværende advokater sammenlignet med i fjor. 

- Det er riktig at det er noen færre norske delegasjoner, men de vi pleier å se, ser vi også her i Mexico med er par hederlige unntak. Samtidig så er det også noen nye norske fjes på IBA-scenen i år, forteller han.

Sjakkturnering med Magnus Carlsen utgår

Allerede på mandag, på Mexicos nasjonaldag 16. september, arrangerte Simonsen Vogt Wiig sin første av to større lunsjer med internasjonale advokatvenner denne uka.

- Med færre tilstedeværende advokater, har vi også noen færre møter planlagt i år. Vi har i tillegg vært nokså selektive på hvem vi møter, forklarer Bakken.

Han er likevel klar på at IBA-konferansen er en viktig prioritering for firmaet.

- For oss er kombinasjonen av relasjonsbygging, påfyll av fag og refleksjoner rundt internasjonal politikk viktige grunner til at vi prioriterer IBA, også i Mexico. Det er en helt ny geopolitisk sikkerhetssituasjon, og det nært forstående amerikanske presidentvalget, som har vært gjengangere, forteller Bakken.

De siste årene har Simonsen Vogt Wiig benyttet IBA til å arrangere en sjakkturnering med Magnus Carlsen, hvor deres internasjonale kollegaer får bryne seg på et parti mot sjakkmesteren. Den utgår i år. 

- Det har vært en stor suksess for oss å jobbe sammen med Magnus på IBA, og det har vært noen episke øyeblikk både for oss og for våre utenlandske advokatvenner. Å arrangere et slikt sjakkevent er derimot ressurskrevende for oss, så Magnus blir hjemme i år.

Til Paris i 2023 hadde Simonsen Vogt Wiig invitert den franske niåringen Marc Llari – et av verdens høyest rangerte sjakktalenter i sin aldersgruppe – til å spille mot Magnus Carlsen. Mot Llari spilte Carlsen med bind for øynene, men dette ble tatt av da han etterpå ble utfordret av de påmeldte advokatene. Du kan jo gjette hvem som tok seieren i samtlige partier.

Haavind stiller sterkt

Også Haavind han sendt en delegasjon over Atlanteren i år.

- IBAs årskonferanse er den viktigste internasjonale advokatkonferansen i året, og vi er absolutt til stede i Mexico, sier partner Pål Kvernaas.

På deltakerlista fra Haavind står de fire partnerne Elin Mack Løvdal, Mikal Brøndmo, Ragnar Gundersen Koffeld og Preben Brecke. 

- Deltakelsen gir oss en god mulighet for å etablere og følge opp viktige relasjoner, og å få informasjon om hva som rører deg i det globale advokatmarkedet, forteller Kvernaas.

For Haaavind-partnerne opplyser han at ukeplanen er tettpakket med 1:1-møter med andre firmaer, deltakelse på bredere arrangementer innenfor forskjellige bransjer og fagområder, og sosialt samvær og nettverking.

- Vi vil også delta på enkelte sesjoner på konferansesenteret, hvor særlig Mikal Brøndmo - som Officer i IBAs Arbitration Committee - er spesielt aktiv, forklarer han.

Selmer-festen står

I likhet med Haavind og Simonsen Vogt Wiig, har også Selmer valgt å prioritere årets IBA-konferanse.

De stiller med fem partnere i Mexico: Are Herrem, Camilla Magnus, Christopher Jensen, Nicolai Myren og Robert Sveen.

Wikborg Rein-MP Geir Sviggum på den norske ambassaden i Paris i forbindelse med firmaets mottakelse under IBA-konferansen i 2023.

I tillegg til møter med utenlandske advokatforbindelser, står den årlige Selmer-festen på agendaen. Etter flere år med Selmer-fest på IBA, har dette blitt en fast tradisjon.

Magnus skal dessuten delta i en faglig paneldebatt med tittelen «Carve-outs: an option for closely held companies?».

Også Wikborg Rein har annonsert tilstedeværelse i Mexico. Firmaet melder på Linkedin at partner Ketil Bøe deltar på konferansen.

I fjor stilte Wikborg Rein på det meste med hele femten advokater i Paris, hvor de arrangerte en mottakelse på den norske ambassaden i anledning firmaets hundreårsjubileum.

Ingen Mexico-tur på Thommessen

Et annet firma som har lang fartstid på IBA, er Thommessen. I en pressemelding opplyser firmaet om at ingen advokater derfra vil delta på årets konferanse.

«Vi kommer sterkere tilbake i Toronto i 2025», melder IBA-teamet, som i Canada vil bestå av MP Sverre Tyrhaug, og partnerne Ylva Gjesdahl Petersen, Lars Eirik Gåseide Røsås og Hans Haugstad.

Om årsaken til at de dropper Mexico-turen, skriver firmaet følgende:

«Vi har vurderet nøye – som våre kunder og ansatte ville forventet – om fordelene ved å delta rettferdiggjør karbonavtrykket vi etterlater oss. I denne anledningen har dette ført til at vi har besluttet ikke å delta på den årlige konferansen i Mexico.»

Thommessen har de siste årene arrangert en «tour» i forbindelse med konferansen, som også Advokatbladet har fått være med på. 

I fjor gikk turen til Versailles-palasset utenfor Paris, og året før til Little Havana i Miami. I 2019, da konferansen fant sted i Seoul, ble det arrangert en tur til grenseområdet mellom Sør- og Nord-Korea.

Fra Advokatforeningen deltar generalsekretær Merete Smith, advokat Kjersti Ringdal, som leder Norges delegasjon til den europeiske advokatforeningen CCBE, og advokat Berit Reiss-Andersen, som er First Vice Chair i IBAs Bar Issues Commission.

Powered by Labrador CMS