Audun Moen tok i februar imot prisen som landets fremste internadvokat under Finansavisens advokatundersøkelse.Foto: Geir Egil Skog
DNB: Vil ha 50 prosent av advokattjenestene til fastpris
I høst skal DNBs juridiske direktør Audun Moen på nytt fornye bankens rammeavtaler med advokatfirmaene. Da vil fastpris bli et viktig forhandlingspunkt.
DNB er en av de største innkjøperne av advokattjenester i landet.
– I DNB har vi en ambisjon om at minst 50 prosent av volumene vi betaler for selv, skal være fastprisoppdrag. Der er vi ikke i dag, og det må vi primært ta ansvar for selv. Det er lett å si at man ønsker fastpris på advokatoppdragene, men for å komme dit må vi stykke opp oppgavene og gi advokatene nok informasjon til å prise oppdragene på en fornuftig måte, sier juridisk direktør Audun Moen til Advokatbladet.
Annonse
– Vi ser på målet med minst 50 prosent på fastpris som en hårete ambisjon, sier Moen.
– Får incentiver
Han tror ikke at fastprisoppdragene «over natten» vil bli billigere, eller at det er mye å hente på kort sikt.
– Men om DNB og andre krever fastpris, og det blir slik at det advokatfirmaet som jobber mest effektivt også tjener mest penger, så vil firmaene få sterke incentiver til å strømlinjeforme driften og investere i digitale og mer effektive løsninger.
- Vårt primære mål er ikke å angripe advokatfirmaenes marginer, men å stimulere til effektivisering av driften. På sikt tror vi at det vil komme oss som innkjøpere til gode, forklarer Moen, på pris og kvalitet.
DNB har vært tydelige på at advokatfirmaene må sette seg forpliktende mål om mangfold, og særlig mål om flere kvinner i partnerskapet.
– Det jobbes godt i mange advokatfirmaer, og firmaer som Hjort og Kvale har vist at det går an. Av de største advokatfirmaene vi samarbeider med var det særlig Wikborg Rein og Wiersholm som strakk seg langt på forpliktende ambisjoner. Dette har påvirket plassering av oppdrag, sier Moen.
– I tillegg, hvis firmaene måler den ansvarlige advokaten på effektivitet og kundetilfredshet, og ikke på fakturerte timer, kan det bidra til at bransjen blir mer attraktiv og oppleves meningsfull for flere, og at flere advokatfirmaer klarer å holde på sine kvinnelige talenter. Dersom kvinnene slutter i advokatfirmaene før de når partnerskapet går vi som innkjøpere glipp av verdifull kompetanse, sier Moen.
Nytt firma-samarbeid
Også vi som kjøper advokattjenester har en vei å gå, erkjenner han.
– Vi har blitt bedre, men klientene må bort fra det at alt skulle vært «levert i går». Der har vi åpenbart et medansvar for at det skal være attraktivt for flere å bli værende i advokatbransjen, sier Moen.
Han håper at internadvokatene i fremtiden vil kunne samarbeide enda tettere med de eksterne advokatfirmaene, og har utfordret advokatfirmaene på nye samarbeidsformer.
Vi ser også at advokatfirmaene som har kommet langt på digitalisering kan tilby spennende løsninger som også kundene kan ta i bruk og at det er en annen måte å styrke samarbeidet på.
– Vi har for eksempel et veldig spennende prosjekt på gang sammen med advokatfirmaet Thommessen. Thommessen skal levere en løsning for dokumentgenerering som gjør at depotavdelingen i DNB kan kutte tiden på å utarbeide en låneavtale for en bedriftskunde fra mellom tre til fire timer og ned mot ett kvarter. Å få til den type samarbeid med advokatfirmaene, vi også bli høyt verdsatt når vi skal ta stilling til hvor oppdragene går fremover, sier Moen.