I rapporten kommer Sivilombudet med 39 anbefalinger til fengselet for å sikre bedre oppfølging av de innsatte i Ringerike fengsel..

Ringerike fengsel:
Innsatte ble isolert i ukesvis uten oppfølging av helsepersonell

- Det gir grunn til sterk bekymring for disse menneskenes helse, sier Sivilombudet.

Under et besøk til Ringerike fengsel i februar, gjorde Sivilombudets forebyggingsenhet flere urovekkende funn. 

I rapporten fra besøket, heter det blant annet at bemanningen er så lav at det skaper utrygghet i fellesskapet, som igjen fører til at flere innsatte isolerer seg selv på cellen. 

I løpet av ett år har andelen innsatte som driver selvisolasjon nær doblet seg. I deler av fengselet var det kun to fengselsbetjenter til stede i felleskap med 28 innsatte. 

– Vi fikk beskrevet utfrysing og trusler om vold som ikke ble fanget opp. Flere innsatte isolerte seg på cellen av frykt for egen sikkerhet. Dette er svært alvorlig, sier setteombud Kirsten Sandberg i en pressemelding

Isolasjon i ukesvis uten oppfølging av helsepersonell

Rapporten viser også at fengselet sliter med å følge opp innsatte med isolasjonsvedtak.

«Det var uklart om det ble gjort jevnlige vurderinger av behovet for fortsatt isolasjon, slik loven krever. Det manglet også individuelle planer for hvordan fengselet jobbet med å avslutte langvarige isolasjonsvedtak», skriver ombudet. 

Selv om helseavdelingen i fengselet egentlig er forpliktet til å gjøre en daglig helsesjekk av isolerte innsatte, er ikke det tilfelle i Ringerike fengsel. 

– Dette øker risikoen for at innsatte holdes isolert lenger enn det som er strengt nødvendig. Langvarig isolasjon er skadelig og svært belastende, sier Sanberg.

– Enkelte innsatte hadde vært isolert over flere uker uten at det var dokumentert at helsepersonell hadde fulgt dem opp. Det gir grunn til sterk bekymring for disse menneskenes helse.

Isolasjon for å forebygge selvmord

Både i fjor og året før var det nettopp Ringerike fengsel som fattet nest flest isolasjonsvedtak blant alle fengslene med mannlige innsatte.  

Av de 35 isolasjonsvedtakene i 2023, ble 28 iverksatt som følge av selvmordsforsøk, bekymring for selvmordsforsøk eller selvskading. 

«Det er svært bekymringsfullt at sikkerhetscelle brukes som tiltak for å forebygge selvmord», står det i rapporten. 

«Selv om lav bemanning gjør arbeidet med å forebygge isolasjon vanskeligere, etterlyser ombudet tiltak fengselet kan iverksette til tross for ressurssituasjonen, for å forebygge bruk av isolasjon og tvangsmidler.» 

Kritisk til strenge sikkerhetstiltak

Sivilombudet er også kritisk til de strenge sikkerhetstiltakene fengselet bruker under oppfølgingen av enkelte innsatte i isolasjon. 

Noen domfelte måtte følges av flere betjenter ikledd hjelm og skjold da de skulle ut av cellen, eksemplifiserer ombudet i rapporten. 

– Det strenge sikkerhetsregimet skapte en situasjon der fengselet strammet stadig hardere til, og dette gjorde relasjonene gradvis verre, sier Sandberg.

– Det er viktig at fengselet iverksetter tiltak for å dempe konfliktnivået i slike saker.

Hele rapporten kan leses her!

Powered by Labrador CMS