Justisminister Emilie Mehl (Sp) inviterte til pressetreff på Grønland i Oslo i forbindelse med fremleggelse av revidert nasjonalbudsjett for 2024.Foto: Kari Hegstad
Skal evaluere lagmannsrettens sammensetning i straffesaker
På oppdrag fra Justisdepartementet skal Tor Henning Knudsen i KPMG lede prosjektet. - Ser ikke behovet, sier leder av Forsvarergruppen, Mette Yvonne Larsen.
I praksis forsvant juryordningen samtidig med at lagretten avgjorde skyldspørsmålet i Eirik Jensen-saken. Formelt ble ordningen avskaffet den 1. januar 2018.
Siden den gang har de tidligere lagrettesakene blitt avgjort av en meddomsrett, bestående av to fagdommere og fem lekdommere. Dette er også sammensetningen ved lagmannsrettens behandling av øvrige fullstendige ankesaker og ved behandlingen av anke over straffutmålingen for lovbrudd som etter loven kan medføre fengsel i mer enn seks år.
Annonse
Sammensetningen med to fagdommere og fem lekdommere har nå virket i over seks år. Justis- og beredskapsdepartementet mener derfor det er på tide med en evaluering av ordningen.
Formålet med oppdraget er at departementet skal få et bredere empirisk grunnlag for å kunne forstå hvordan dagens ordning fungerer. Slik skal departementet kunne vurdere om det er grunn til å foreslå justeringer og eventuelle endringer i sammensetningen av lagmannsretten.
KPMG skal samle inn erfaringer og synspunkter på dagens ordning fra en rekke aktører. Blant annet skal firmaet samhandle med advokater, Domstolsadministrasjonen, fagdommere, lekdommere, og aktorer med erfaring fra ordningen.
Ni problemstilliner
Evalueringen vil i første omgang basere seg på gjennomgang av dokumentasjon, spørreundersøkelse og intervjuer.
KPMG skal undersøke følgende ni problemstillinger:
Hva er omfanget av saker som berøres av endringene i lagmannsrettens sammensetning?
I hvilken utstrekning mener aktørene at reduksjonen fra tre til to fagdommere har påvirket lagmannsrettens evne til å håndtere langvarige eller kompliserte saker?
I hvilken grad mener aktørene at frafall fra én fagdommer under en ankeforhandling er et problem?
I hvilken grad mener aktørene at meddommere tilfører erfaring og innsikt som fagdommere ikke har? I hvilken grad har endringen fra 3-4 til 2-5 påvirket dette?
I hvilken utstrekning mener aktørene at reduksjonen fra tre til to fagdommere har påvirket lagmannsrettens evne til å avgjøre prosessuelle spørsmål som oppstår under ankeforhandlingen? På hvilken måte bidrar meddommere ved avgjørelsen av slike prosessuelle spørsmål?
I hvilken utstrekning mener aktørene at reduksjonen fra tre til to fagdommere har påvirket lagmannsrettens evne til å avgjøre sivile krav i straffesaker? På hvilken måte bidrar meddommere ved avgjørelsen av slike spørsmål?
Hva oppfatter aktørene at er meddommeres bidrag, rolle og innflytelse i straffutmålingsanker?
Hva mener aktørene er de praktiske konsekvensene (både positive og negative) av dagens sammensetning med to fagdommere og fem lekdommere i lagmannsretten?
Hva mener aktørene om dagens sammensetning? Hvilken ordning foretrekker aktørene?
- Ser ikke behovet
Evalueringen skal gjennomføres i perioden juni–desember 2024. Advokat Tor Henning Knudsen fra KPMG Law leder prosjektet. Han har spesialkompetanse innen tre hovedområder: compliance, tvisteløsning og generell forretningsjuridisk rådgivning.
Oppdraget som Knudsen og KPMG har påtatt seg, har en estimert kostnadsramme på 750 000 kroner, eksklusiv merverdiavgift.
Leder av Forsvarergruppen, Mette Yvonne Larsen, mener Justisdepartementet kunne spart seg for kostnadene.
- Vi i Forsvaregruppen mener at systemet i dag er det som best tjener de tiltaltes rettssikkerhet. Vi ser derfor ikke behovet for en utredning som kan ende med at systemet endres, sier hun til Advokatbladet.