Advokatforeningen og Juristenes utdanningssenter (JUS) har gått sammen om å innføre den nye sertifiseringsordningen. Uten kurset, som kalles Meklingsakademiet, vil man ikke kunne kalle seg sertifisert mekler. Den gamle tittelen «godkjent mekler» vil utfases og forsvinne helt fra januar 2018.
Leder i JUS, Torbjørn Buer, mener mange i bransjen vil ha nytte av kurset.
– Kompetanse på mekling-feltet bør ligge i bunn for advokater og jurister i møtet med en klient. Mekling er en effektiv tvisteløsningsmekanisme som kan spare klientene både tid og penger. I tillegg bidrar mekling til et resultat som begge parter kan leve med slik at relasjoner sikres. Kurset er tilpasset alle som ser viktigheten av å bedrive mekling som et tilbud til klienter, sier Buer.
Hovedforskjellen fra den gamle meklerutdanningen er at det på den nye vil bli avkrevet en eksamen med karakter bestått/ikke bestått, og at man ved godkjent kurs kan kalle seg «sertifisert mekler».
– Vi ønsker rett å slett gi meklerrollen et boost. Det gjør vi ved å tilrettelegge for en god utdanning, som er langt dypere og mer krevende enn den nåværende, fastslår Buer.
Prisen for fem kursdager er på drøyt 40.000 kroner. Den erfarne advokaten Arne Engesæth fra DLA Piper er en av foredragsholderne. Han erkjenner at prisen kan virke stiv.
– Det er et dyrt kurs, men fire instruktører i fire dager, og åtte instruktører den siste dagen koster penger. Men jeg mener at alle advokatfirmaer av en viss størrelse burde ha en samvittighet til å også tilby mekling. I tillegg tror jeg man kan få klientvekst og merkevarebygging.
Det har likevel ikke skremt deltagerne. Kurset har 24 plasser - og er nå fulltegnet.
Engesæth presiserer at kursdeltagerne vil bli fulgt opp tett.
– Her gjøres det ingenting uten kyndige instruktører til stede. Vi kommer til å ha seks deltagere i fire grupper. Den siste dagen, som er eksamensdagen, vil det være åtte instruktører til stede for å sikre at alle får testet seg skikkelig.
Han påpeker at instruktørene har sammensatt kunnskap.
– Vi har blant annet fått med oss privatpraktiserende advokater, en fra regjeringsadvokaten, to dommere, og en professor. En ambisjon ved ordningen er at advokatene som gjennomfører kurset skal bli så gode at domstolene i større grad vil bli bruk dem i rettsmekling, konstaterer Engesæth.
Selv om det er få som har mekling som hovedbeskjeftigelse, ser han mange fordeler ved å få økt kunnskapen.
–Jeg tror vi vil få tre markeder: Store tunge rettsaker, mindre rettskonflikter utover landet der det ikke ligger store penger, og de sakene der domstoler mener det er bedre å bruke en ekstern mekler.
Advokatmekling er en tids- og kostnadseffektiv tvisteløsningsmekanisme som sikrer et resultat alle parter kan leve godt med, ifølge Advokatforeningen. Foreningen mener at et stort antall saker som løses i retten burde vært løst utenrettslig.
Riksmekler Nils Dalseide.
Professor Knut Kaasen
Advokat Arne Engesæth
Tingrettsdommer Hanne Sofie Bjelland
Kst. lagdommer Kine Steinsvik
Advokatene Geir Frøholm i Schjødt, Adele Matheson Mestad fra Regjeringsadvokaten og Dag Røed fra Haraldsen Bydal i Tønsberg). Det første kurset går fra 9. til 15. mars 2016 i Moss.
Det nye Meklingsakademiet er et intensivt kurs som krever betydelig egeninnsats.
Det er utarbeidet et eget pensum for kurset. Den siste dagen evalueres alle deltakerne i en case-øvelse.
Deltakerne får et solid teoretisk grunnlag, og det er lagt opp til utstrakt bruk av praktiske øvelser.
Kurset inneholder en markedsførings- og PR-pakke som skal gi hjelp til å komme ut i markedet med egen kompetanse.