Rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo (høst) er det mest populære jusstudiet.

Så høyt snitt må du ha for å studere jus i år

Aldri før har det vært høyere opptakskrav på jusen for de som konkurrerer med ordinært vitnemål. 

Publisert Sist oppdatert

Tilbake i april fikk vi tall for søknader til høyere utdanning i Norge, da Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) la frem oversikten på OsloMet.

Siden den gang har kommende studenter fått svar på om de hadde fått plass på sitt førstevalg. Svarfristen gikk ut ved midnatt onsdag, og i dag kunngjorde Samordna opptak poenggrensene for landets drøye 1400 studieprogrammer.

Rettsvitenskap er det mest populære studiet av dem alle, dersom vi ser på det totale antallet søkere: 5.928 stykker har søkt seg til UiO, mens 6.294 stykker har søkt seg til UiB. UiO har 224 planlagte studieplasser, mens UiB har 374 studieplasser. Antallet søknader har gitt seg utslag i poenggrensene. Høyest er disse i Oslo.

For å komme inn på rettsvitenskap ved UiO denne høsten, må du kunne vise til et snitt på 64,5 dersom du konkurrerer i ordinær kvote. 56,4 er snittet dersom du konkurrerer med førstegangsvitnemål. For de som har søkt om opptak til vår-semesteret ved universitetet, er snittet på 63,3 (ordinær) og 55,1 (førstegangsvitnemål).

Årets poenggrenser for rettsvitenskap

Studium Ordinær kvote Førstegangsvitnemål
Rettsvitenskap (høst), UiO64,556,4
Rettsvitenskap (vår), UiO63,355,1
Rettsvitenskap, UiB62,455,1
Rettsvitenskap, UiS59,153,2
Rettsvitenskap, UiA5953,7
Rettsvitenskap, UIT61,854,7
Rettsvitenskap, HINN (Bachelor)55,751
Rettsvitenskap, BIEget opptakEget opptak

Kilde: Samordna opptak

Gjennomgående for de fleste studiestedene er at poenggrensene går noe tilbake fra i fjor hva angår førstegangsvitnemål. 

For de som søker med ordinær kvote, har snittet gått opp på alle studiestedene sammenlignet med fjoråret.

For å studere jus ved UiO i 2023, måtte du ha et snitt på 64,2 dersom du konkurrerte i ordinær kvote i fjor. 57,2 var snittet dersom du konkurrerte med førstegangsvitnemål.

Tallene var ikke mye lavere i Bergen. Her var fjorårets poenggrense 61,8 for de som søkte med ordinært vitnemål. 55,6 var snittet på for de som fremla førstegangsvitnemål:

Ord = Ordinær kvote, ORDF = Førstegangsvitnemål

Rekord

Vender vi blikket til andre områder en jusen, er medisin ved UiO og NTNU studiene med høyest poenggrense i ordinær kvote. Blant dem som søker med førstegangsvitnemål, er det industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU som er vanskeligst å komme inn på. 

109.498 søkere har fått tilbud om studieplass i år, av dem har 66.923 kommet inn på førstevalget sitt. Det er rekord, og noe statsministeren er fornøyd med.

– Studiene er en milepæl i livet til den enkelte, men de er også viktige for hele samfunnet. For å løse utfordringene vi står overfor fremover, trenger vi både kunnskap og klokskap. Derfor er jeg glad for at vi aldri har hatt flere studieplasser enn vi har nå. Til våre nye studenter vil jeg si: Vi trenger hver og en av dere, sier Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS