Dekan Karl Harald Søvig og justisminister Astri Aas-Hansen.

- Tror advokatene vil merke at en tidligere advokat er blitt justisminister

Justisminister Astri Aas-Hansen besøkte Det juridiske fakultet ved Universitet i Bergen mandag. Hun oppfordret studentene til å ta seg tid til å ha det gøy.

Publisert Sist oppdatert

Mandag formiddag møtte Advokatbladet Karl Harald Søvig, dekan ved Det juridiske fakultet i Bergen, rett før han skulle ønske nybakt justisminister Astri Aas-Hansen velkommen.

– Hva er det viktigste for fakultetet med dette besøket?

– Det er å fremheve betydningen av juridisk utdanning og forskning. Det som er litt spesielt her, er at justisministeren har et begrenset ansvar, hun er jo ikke minister for høyere utdanning, så derfor er forskning det viktigste. Justisdepartementet er det departementet som gjennom skiftende tider har gitt minst penger til forskning, så vi vil i hvert fall fremheve behovet for rettsvitenskapen, sier han.

Justisminister Astri Aas-Hansen ankommer fakultetet, og blir møtt av dekan Karl Harald Søvig.

Mer rekker ikke Søvig å si før statsråden ruller inn på Dragefjellet.

– Jeg skulle til Bergen på Arbeiderpartiets landsstyremøte og da hadde jeg veldig lyst til å treffe jusstudentene, sier en oppglødd Aas-Hansen til Advokatbladet.

– Elden så ikke på vitnemålet

På agendaen sto lunsj med fakultetets forskerlinjegruppe. Statsråden lot seg imponere da følget tok en runde på hva slags tema studentene hadde valgt for sine respektive masteroppgaver.

– Her er det så mye relevant til samfunnet i dag, utbrøt hun.

Martin Herje var en av studentene som stilte et spørsmål til justisministeren.

– Hva tenker du en ser på som viktigst når en som arbeidsgiver vurderer en jurist - en som har mye praktisk erfaring eller gode karakterer?

– Det kommer an på hvor du skal. Skal du inn i lovavdelingen, må du jo være en briljant jurist, mens andre steder blir annen erfaring mer vektlagt. Da jeg begynte i Advokatfirmaet Elden ble jeg ikke spurt om karakterer eller vitnemål engang – han kunne jo risikert å ansette noen uten vitnemål, ler hun.

– Har dere ball?

Videre fikk justisministeren en gjennomgang av «Bergensmodellen». Det hun imidlertid latet til å være mest interessert i, var hvordan studentlivet er for juristene i Bergen i dag.

– Har dere ball, spurte hun smilende.

Det kunne Ingvild Ryntveit, en av forskerlinjestudentene, svare på. Hun var nemlig leder i ballkomiteen for årets juristforeningsball.

– Ja!

Samtalen dreide seg dermed mot alle undergruppene på jussen i Bergen via de ulike campusene og hva som rørte seg i byen. Statsråden bød også på historier fra egen studietid.

Jusstudent Martin skriver sin mastergrad om påvirkningsoperasjoner mot stortingsvalg.

– Selv møtte jeg Corpsus Juris og så de fine kappene de hadde på seg. Jeg spurte om å få bli med, men de hadde ikke flere instrumenter til låns, så da blåste jeg bort studiestipendet og kjøpte en saksofon for å få være med, ler hun.

Corpsus Juris er studentorkesteret ved UiO.

– Et større alvor knyttet til prestasjon og karakterer

– Hvorfor har du tatt turen til jussen i Bergen?

– Det er for å høre hva studentene er opptatt av, også er det jo noe med å få den energien da, forklarer Aas-Hansen.

Statsråden forteller at jusstudiet er annerledes nå enn da hun selv gikk studiet for om lag tretti år siden.

– Jeg tror det er et større alvor knyttet til prestasjon og karakterer nå. Altså, jeg hadde aldri kommet inn på jussen i dag, sier hun.

Hun oppfordret studentene til å omfavne studentlivet.

– Jeg håper alle jusstudentene tar seg tid til å ha det gøy, få venner og drive med studentaktiviteter. En skal jo se tilbake på studietiden som noe fint. Men det er også viktig for de jobbene de skal inn i. Det er godt å ha venner som sprer seg rundt i forskjellige bransjer og på forskjellige steder, sier Aas Hansen.

Forskerlinjen ved UiB

På Forskerlinjen skriver studentene en mer omfattende masteroppgave, tilsvarende sytti studiepoeng, over ett år med tett oppfølging. 

Studentene får anledning til å spesialisere seg og gå i dybden på et forskningstema. Det gis solid veiledning og tett oppfølging, ifølge UiB. 

Kilde: UiB

– Stas

Forskerlinjestudentene var enige om at det var moro med ministerbesøk.

– Det var stas, sier flere på en gang.

– Jeg synes det var interessant at hun anerkjente at jurister kan være såpass forskjellige i resultater og erfaring og likevel lykkes. En kan få inntrykk av et homogent syn på den vellykkede juristen i et stort advokatfirma, sier Martin Herje.

Kjenner advokaters hverdag

– Kommer advokatene til å merke at vi har fått en tidligere advokat som justisminister?

– Jeg tenker at de vil merke det, ja. Jeg har selv jobbet som advokat frem til for åtte år siden, og har siden møtt advokater jevnlig i mitt virke som tingrettsdommer. Forholdene varierer selvsagt fra advokat til advokat, men jeg vet hvordan hverdagen er med menneskemøtene, tidsfristene og det å kunne ha en effektiv kommunikasjon med både domstolene og de andre aktørene i rettspleien i stort, sier Aas-Hansen.

Justisministeren i prat med studenter ved forskerlinjen på UiB.
Disse studentene fra forskerlinjegruppen ved UiB fikk møte justisminister Astri Aas-Hansen: Fra v. Louisa Torsteinsdatter Hersvik, Ingvild Ryntveit, Sigrid Vormeland, Martin Herje, Ihne Frisch Selås Sjaavaag, Elias Dahlberg, Elida Bauge, Anneline Sire, Maya Møller og Unn Helliesen Ramsland.
Powered by Labrador CMS