Emilie E. Mehl går nå tilbake til Stortinget som representant for Hedmark.

- Minstestraffene i voldtektssaker må fjernes

I morgen får landet etter alle solemerker en ny justisminister. Avtroppende statsråd Emilie Mehl (31) tok seg tid til en prat med Advokatbladet før hun forsvinner ut av regjeringskontorene. 

Publisert Sist oppdatert

Mehl var landets yngste justisminister noensinne da hun tiltrådte som 28-åring i oktober 2021.

«De som har sett henne på Stortinget, ser hva det bor i denne politikeren. Hun går på en stor jobb i ung alder, men vi er trygge på at vi her har har fått en visjonær og handlekraftig politiker som tar fatt på dette feltet», sa statsminister Jonas Gahr Støre den gang.

I morgen er det etter alle solemerker slutt. Flere medier varsler at statsminister Jonas Gahr Støre vil presentere sine åtte nye statsråder - deriblant en ny justisminister - tirsdag 4. februar.

Mehl virker ikke å være preget av vemod på denne siste, hele arbeidsdagen i Justisdepartementet i Nydalen.

- Det er klart det er ting jeg gjerne skulle ha fullført. Det er viktig at forbudet mot narkotika er reelt, og der var vi nesten i mål med nye lovendringer som sikrer at politiet kan være med å bekjempe og forebygge narkotika. 

Emilie Enger Mehl på justisministerkontoret i Nydalen.

- Vi var også i gang med en proposisjon om inndragning av utbytte fra kriminell virksomhet, som innebærer at beviskravet for inndragning senkes. Det er viktig å få slått kloa i det kriminelle utbyttet.

Salærutredning på trappene

1. juli i fjor ble Advokatforeningens leder Siri Teigum og Emilie Mehl enige om en avtale som avsluttet Advokatforeningens fire måneder lange streikeaksjon.

- Før jeg tok over, hadde salærsatsen stått kronemessig stille i mange år. Jeg har tenkt underveis at det er noe i salærordningen som ikke fungerer optimalt, og er glad for at vi kom til enighet om en økning av satsen i 2025, og at vi tar en fot i bakken og går bredt gjennom ordningen, sier Mehl.

- Jeg er veldig glad for samarbeidet med Advokatforeningen og at vi klarte å lage en enighet om utvalget som skal utrede salærsatsen og gå helhetlig til verks. Vi stod jo i en krevende situasjon i fjor vår. Vi kunne ikke godta en ny runde med aksjoner, og tenkte at det var viktig å finne en løsning som var bra både for myndighetene, for advokatene og for alle andre som er avhengige av salærsatsen.

Vil utrede muligheten for offentlige advokater i enkelte sakstyper

- I utkastet til mandatet foreslås det en ordning med offentlige advokater på enkelte områder, hva tenker du om det?

- Jeg har ikke tatt stilling til spørsmålet om offentlige advokater. Det viktige for meg er at utredningen er bred og har tillit fra så mange som mulig i dette landskapet. Målet har vært å få i gang en reell utredning som gjør at vi kan lande et system som står seg over tid, og er bærekraftig.

- Synes du at advokatene har vært vrange å samarbeide med?

- Er det ikke jobben deres å være litt vrange av og til? Jeg synes at det alltid har vært hyggelig å forholde seg til advokater, og at jeg er er blitt møtt med respekt. Alle interessegrupper har sterke meninger rundt sine krav, det er legitimt og viktig i et demokrati, sier Mehl.

- Mange advokater mener at de er blitt nedprioritert i budsjettene på bekostning av politi og påtale?

- Advokater har en annen rolle enn politi og påtale. Å lage et statsbudsjett vil alltid bestå av prioriteringer. Men jeg er stolt over at vi fikk rettssikkerhetsløftet, der vi har prioritert politiet høyt, men også andre deler av straffesakskjeden, også kriminalomsorgen. Det har vært planlagt en stortingsmelding om kriminalomsorgen lenge, som kommer snart.

Berørt av frifinnelse

Gjenopptakelsen av Baneheia-saken og den påfølgende frifinnelsen av Viggo Kristiansen skjedde også på Mehls vakt.

- Den saken berørte meg sterkt som person. Jeg husker veldig godt den dagen Viggo Kristiansen ble frifunnet, og jeg beklaget til han på vegne av staten og regjeringen. Det var et sterkt øyeblikk. 

Hun trekker også frem Baneheia-utvalgets arbeid: Utvalget fikk i oppdrag å granske straffesaken mot Viggo Kristiansen, samt gjennomgå virksomheten til Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. 

Rett før jul leverte utvalget sin første delutredning om gjenåpningssystemet for straffesaker, mens arbeidet som omhandler straffesaken er satt på vent til straffesaken mot Jan Helge Andersen er overstått.

- Dette blir Norgeshistoriens største utredning om justissektoren, som jeg tror vil få stor betydning for hele rettsstaten. Jeg er takknemlig for å ha vært en del av dette, sier Mehl.

Vil fjerne minstestraffene

Mehl har flere ganger varslet at en ny samtykkelov er på trappene. 

– Forslaget om en ny samtykkelov vil komme til Stortinget tidsnok til at det kan behandles i løpet av denne perioden. Mer spesifikt vil det si før påske, sa Mehl fra Stortingets talerstol i desember.

Justisminister Emilie Mehl da revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem i fjor.

- Dette har vi jobbet med over tid, men det blir nå overlatt til den neste justisministeren. Men vi har fått en stor utredning av hele kapitelet om seksuallovbrudd i straffeloven. Det er viktig å legge frem lovforslaget om samtykkelov, men også å fjerne minstestraffen i voldtektssaker, samt å gjøre mindre endringer i overgrepssaker overfor personer i sårbare situasjoner, sier Mehl.

Hun synes det er moro å være den statsråden som satt ved makten da advokatloven endelig kom på plass.

- Mange hadde jobbet med loven i en årrekke, og det var fint å være den statsråden som satt ved makten da arbeidet kom i mål. 

- Jeg er takknemlig for at jeg har fått fylle rollen som justisminister. Det har vært et bredt og stort ansvar, kanskje særlig på grunn av den krevende sikkerhetspolitiske situasjonen vi er i etter Russlands fullskalainvasjon av Ukraina, som kom bare et par måneder inn i vår periode, sier Emilie Mehl.

Bekymret for tilgangen til domstolene

Helt på tampen kommer hun også med et ønske og en bekymring.

- Mitt ønske for fremtiden, er at vold og overgrep mot barn og kvinner fortsatt blir høyt prioritert. Der har vi jo lagt frem en egen handlingsplan, blant annet, for å øke innsatsen og oppmerksomheten i politi og påtalemyndighet. Det behovet er uttømmelig. Vi har også hatt en voldtektsutredning. Samfunnet er nødt til å gjøre mer for å forebygge det. 

- Det andre er at jeg er bekymret for tilgangen til domstolene og rettsvesenet, fordi at det er dyrt, det er veldig kompliserte regler, og det å få en sak prøvd, for mange kan være et uoverstigelig fjell.

- Så det håper jeg også at fremover vil bli jobbet mer med, hvordan man kan gjøre det både billigere og enklere å få tilgang. Der vet jeg at det er mange bra initiativer på gang, både fra domstolene og fra Justisdepartementet, det blir utrolig viktig i den regelverksjungelen vi lever i i dag.

Var fullmektig i Elden

Mehl var advokatfullmektig i Elden før hun ble valgt inn på Stortinget for Senterpartiet i 2017.

Hun har ingen umiddelbare planer om å bli advokat med det første.

- Jeg synes det var gøy å jobbe som advokatfullmektig, og tok jo jussen av en grunn. Men jeg stiller til valg som stortingsrepresentant til høsten, sier hun.

Powered by Labrador CMS