Justiskomiteens leder Lene Vågslid har et sterkt engasjement for fagfeltet.

Blir hun landets nye justisminister?

Lærerutdannede Lene Vågslid og Ap-nestleder Hadia Tajik seiler opp som favoritter, men også Senterpartiet har flere kandidater som fort kan ende opp med jobben som justisminister.

Publisert Sist oppdatert

Skal man tro kommentatorer og media skal Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson, Lene Vågslid (35), være en av de største favorittene til å bli landets neste justisminister.

Den juristutdannede Ap-nestlederen Hadia Tajik var kulturminister fra høsten 2012 til Stoltenberg-regjeringen gikk av året etter. Hun har også vært rådgiver for justisminister Knut Storberget, og leder av Justiskomiteen på Stortinget.

Men også partiets nestleder og jurist Hadia Tajik (38) nevnes i forbindelse med jobben.

- Det er mange som kan bli justisminister i den nye regjeringen. Men Lene Vågslid og Hadia Tajik er de klart mest opplagte kandidatene, ja, sier valgforsker og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Svein Erik Tuastad til Advokatbladet.

Daglig leder og partner i rådgivningsselskapet Kruse Larsen, Jan Erik Larsen peker i et intervju med TV2 også på Lene Vågslid.

Det samme gjør politisk redaktør Siv Sandvik i Adresseavisen i en sak i Politiforum.

- Ekstremt krevende

Svein Erik Tuastad tror Arbeiderpartiet vil gå langt for å sikre seg justisministerposten.

Svein Erik Tuastad tror Arbeiderpartiet får justisministerposten.

- De siste årene har det vært en viktig post, og også vist seg å være en ekstremt krevende jobb. Om jeg var Støre, ville jeg tenkt at det fort kan sende unødvendige signaler hvis et av regjeringens fløypartier tar denne oppgaven. Derfor vil det være mest logisk at Ap får den posten, sier og illustrerer;

- Om det blir SV eller Sp kan vi få alt fra Karin Andersen til Ola Borten Moe. Det vil gi en ganske ulik profil, og mobilisere helt ulike grupper, sier valgforskeren.

Han mener en justisminister ikke nødvendigvis trenger å være jurist.

- Det har vi sett flere eksempler på de siste årene.

- Klinge kan være aktuell

Om Støre velger å legge innvandringsfeltet til et annet departement, tror professoren det vil være en betraktelig større sjanse for at Sp eller SV kan få justisministerposten.

- Det kan godt være at det kommer rokkeringer på departementene. Det vil være en måte å markere at man gjør endringer på. I så fall vil eksempelvis Jenny Klinge (Sp) være et aktuelt navn.

Også jurist og tidligere Elden-fullmektig Emilie Enger Mehl (Sp), kan ifølge kilder være aktuell for jobben.

- Hva med en joker utenfor politikken, slik vi har sett eksempler på før?
– Jeg tror det vil bli mindre av det i fremtiden, særlig i flerpartiregjeringer. Da vil fort en del i partiorganisasjonene føle seg forbigått.

Anine Kierulf håper på mer stabilitet i Justisdepartementet.

Under Erna Solbergs åtte års regjeringstid har det vært hele seks justisministere, hvorav tre jurister. I tillegg vikarierte Per Sandberg (Frp) i stillingen et par uker før påsken 2018.

Spesialrådgiver ved Norges institusjon for menneskerettigheter, Anine Kierulf, håper på mer stabilitet i justissektoren. Hun mener den kommende ministeren bør være jurist.

– Det hadde vært en fordel om det ikke ble så mange skifter som det var under den forrige regjeringen. Juss kan være ganske avskrekkende for dem som ikke er jurister, og det er ikke noe godt utgangspunkt for å lede noen, sier hun.

Ønsker seg Stjørdal-ordfører eller Borten Moe

Assosiert partner i Kluge Ove Vanebo var selv statssekretær i Justisdepartementet i 2016. Han mener ingen politikere har markert seg som en opplagt kandidat til justisministervervet.

- Det skyldes nok først og fremst at de siste par årene har vært så preget av korona-sitasjonen, sier Vanebo.

Likevel trekker også han frem Hadia Tajik og Lene Vågslid.

- Jeg tror ikke justisministerposten er noe SV vil prioritere. Hadia Tajik er en klar og sterk kandidat. Hun er både politisk erfaren og jurist - og vil kunne håndtere jobben godt. Som leder og medlem av Justiskomiteen vil også Lene Vågslid (Ap) og Jenny Klinge (Sp) være interessert i jobben.

Kluge-advokat Ove Vanebo har erfaring som statssekretær i Justisdepartementet.

- Politikerne har vært opptatt av å vise det de har vært misfornøyd med justisfeltet, og kan nok raskt regne med å bli utfordret av den nye opposisjonen på hvordan det går med responstid i distriktene, fengselskøene, og politiet.

Selv kunne den tidligere Frp-politikeren ønske seg en av Sps kandidater.

- Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes og Ola Borten Moe er to politikere som har vist mye godt borgerlig tankegods, og gode justispolitiske prioriteringer, mener Vanebo, som presiserer at det faktisk er mye politisk enighet på justisfeltet.

- Og det skjedde mye godt i perioden som har vært nå. Fengselskøene gikk ned, og det ble flere ansette i politiet, selv om man fremdeles har noe å gå på når det gjelder beredskapen.

- Bør den nye justisministeren være jurist?
- Det vil være en fordel for å forstå den forvaltningsmessige styringen. Men jeg har nok et litt mer nyansert syn på dette nå enn tidligere. Mye av arbeidet i departementet er på fagfelt man ikke lærer om på jussutdanningen, sier Vanebo.

Ola Borten Moe (Sp) har tidligere vært olje- og energiminister, og har gitt uttrykk for at han ikke ønsker en ny regjering med SV.

Politidirektør-comeback?

Tidligere Oslo-ordfører og statssekretær, Fabian Stang (H), er nå advokat i Elden. Han peker på at justisfeltet er et område der politikerne lett kan bli overkjørt av systemet.

- Jeg har spøkt med at samfunnet er blitt så komplisert at jeg ikke skjønner hvordan folk kan klare å leve uten å være jurist. Man kan jo da spørre seg hvordan man kan kunne klare å lede Justisdepartementet uten å være det, sier Stang.

- Jobben krever i alle fall at man er godt skolert på en eller annen måte. Men jeg har sett i min tid at flinke folk klarer seg, selv om de ikke kan det underliggende faget.

Han mener stillingen er for sentral til at det kan eksperimenteres med navn utenfra politikken.

- Det er viktig at det ikke blir et slags artig valg. Jeg tror slike utnevnelser er historie. I dag er det ingen som vil tørre å ta inn noen uten god forankring i partiene - selv om jeg som Høyre-mann kunne ønske meg at de hadde gjort det. Jeg synes tidligere politidirektør Øystein Mæland fikk en ufortjent avgang etter 22.juli, og tror han kunne gjort en god jobb. Justisdepartementet sitter for seg selv i Nydalen, og den kommende justisministeren bør være en som allerede har god kontakt med resten av kollegiet.

- Hvem vil være din drømme-justisminister?
– Selv om mange nok vil riste på hodet over det, hadde jeg veldig sansen for Per Sandberg (FrP). Han kunne sine saker, og behandlet folk på en ordentlig måte.

- Som advokat bruker jeg mye tid på å jobbe gratis for folk som sliter, og selv som jurist er det vanskelig å få den rett som det står at vi har i lovboken, sier Fabian Stang.

- Må bedre rettssikkerheten

Stang er overbevist om at Arbeiderpartiet vil få justisministeren.

- Jeg vil tro Justisdepartementet er et av det siste departementene Støre vil gi fra seg frivillig. Til det er det for viktig, sier Stang.

- Hva blir den kommende ministerens viktigste oppgave?
– Justisministeren vil nok ivre etter å se om det er noen av reformene de vil forandre. Jeg håper konklusjonen blir at de innser at det er bedre å forbedre reformene fremfor å skrote dem. Å få gjennomslag for sine rettigheter er blitt så komplisert. Så jeg håper den kommende justisministeren vil videreføre arbeidet med å bedre rettssikkerheten.

- Om man går til søksmål risikerer man sakskostnader på én million kroner mot seg, og det skremmer mange. På det området er det en stor jobb som må gjøres, konstaterer Stang.

Jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen lanserer et helt annet navn.

- Nå er det tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch som står bak Ap og Sps nye linje i justispolitikken, så da er det vel naturlig at han også får det praktiske ansvaret med å gjennomføre den, skriver han i en SMS til Advokatbladet.

Powered by Labrador CMS